Diş doktorları hastalara eğitim vermeli

Güncelleme Tarihi:

Diş doktorları hastalara eğitim vermeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 09:36

Ağız ve diş sağlığı toplum bireylerinin herhangi bir ağız, diş veya çene hastalığına yakalanmadan veya yakalandıysa bile erken bir safhada teşhis edip, ilerlemeden tedavi altına almayı hedeflemektedir.

Haberin Devamı

Modern dişhekimliğinde artık, çürüklerin oluşmasını bekleyip sonra müdahele etmek son derece ilkel bir anlayış olarak kabul ediliyor. Sağlam bir mineyi zarar görmeden koruma altına almak gerçek koruyucu diş hekimliğidir. Diş Hekimi Sonay Gökhan, modern diş hekimliğinin yeni ve önleyici tedavilerini anlattı.

DİŞ HEKİMLERİ HASTAYA EĞİTİM VERMELİ

Günümüzün modern hekimlik anlayışı her zaman mevcut sağlığın korunması yönündedir. Pek çok hastalık uygun koruyucu önlemlerle daha başlamadan ortadan kaldırılabilir. Diş hekimliğinde de bu anlayış hakim olmaya başladı. Dünyada en sık görülen dental problem olan diş çürüğü erken yaşlarda alınabilecek bazı önlemlerle engellenebilir. Bunun dışında tüm hastalarda yapılacak periyodik kontroller bir çok diş eti hastalığını baştan önleyebilir.

Haberin Devamı

Tüm bunların yanında hastanın bu sürece katılması en önemli unsurdur. Hastaların ağız bakımı konusunda eğitilmeleri en önemli koruyucu tedavilerden biridir. Bu eğitim hekim tarafından uygulamalı olarak modeller üzerinde ya da direkt hasta üzerinde yapılabilir. Hastaya en uygun görsel araçlar sağlanarak ağız diş sağlığı bilinci arttırılabilir. Hastaların ağız diş sağlığı bilinci arttıkça yaşam kalitesi daha da artacaktır.

FLOR UYGULAMALARI DİŞ ÇÜRÜMELERİNİ AZALTIYOR

Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan topikal flor uygulamaları sayesinde diş çürüklerinde azımsanmayacak oranda bir azalma olmaktadır. Bu uygulamalar flor içeren jel, solusyon ve bir takım dental materyallerle mümkün olmaktadır.

PERİYODİK KONTROLLER İHMAL EDİLMEMELİ

Rutin kontroller sayesinde (genellikle 6 ayda bir kez) hem oral hijyen takibi yapılabilmekte hem de olası sorunlar henüz başlangıç aşamasında iken yakalanabilmektedir. Erken çürük teşhisinde bugün gelinen son nokta lazer ile çürük tespitidir. Röntgenle izlenemeyen yada gözle görülemeyen çürükleri dahi ayırt etme yeteneğine sahip olan bu cihaz klasik muayene metotlarıyla kıyaslandığında çok başarılıdır. Ayrıca ilk randevuda muayeneden önce çekilen panoramik röntgenlerin de erken teşhiste büyük katkıları olmaktadır.

Haberin Devamı

Diş doktorları hastalara eğitim vermeli

DENGELİ BESLENMENİN ÇÜRÜKLE NE İLGİSİ VAR DEMEYİN

Dengeli beslenmenin çürüklerle direkt olarak ilgisi vardır. Dengeli beslenme büyüme ve gelişim için gerekli gıdaların alınması demektir. Peki alınan gıdaların çeşidi ve alınma sıklığı nasıl olmalıdır? Çocukların beslenme alışkanlıkları takip edilmeli ve çocuğun hangi sıklıkla neler yediği saptanmalıdır. Karbonhidratlardan zengin besinleri ana öğünlerle birlikte tüketmek ve ara öğünlerde bu tarz besinler (pasta, patates, cips, çikolata, şeker,bisküvi) tüketmemek çürük gelişimi açısından çok önemli bir yarar sağlayacaktır. Örneğin; bir paket çikolatayı 1 er saat ara ile 5 seferde yemek yerine öğle yemeğinden sonra tüm paketi birden yemek daha az zararlıdır.

Haberin Devamı

GENETİK OLARAK ÇÜRÜPE YATKINLIKTA KORUYUCU TEDAVİ

Fissür örtücüler çürük gelişmeden çürüğe karşı dişi koruma altına almayı hedefleyen önleyici tedavi şeklidir. Yapılan araştırmalar çürüklerin %90 oranında büyük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde geliştiğini göstermektedir Büyük azı dişleri ağızda görüldüğü ilk aylarda henüz tam anlamıyla kalsifiye olmamışlardır(sertleşmemişlerdir) ve çürüğe yatkındırlar.Fissür örtücüler ile bu dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılar doldurularak buralarda gıda birikmesi ve bu nedenle çürük gelişmesi riski çok büyük oranda önlenebilmektedir. Özellikle de ailesel olarak çürüğe yatkın olan bireylerde bu tedaviler çok gerekli görülmektedir.

Haberin Devamı

ERKEN KAYBEDİLEN SÜT DİŞLERİ İÇİN YER TUTUCULAR

Herhangi bir nedenden dolayı erken kaybedilmiş süt dişlerinin yerlerini korumak için yapılan hareketli yada sabit apareylere yer tutucu denir. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi fonksiyon ve estetik sıkıntıların yanında bir takım gelişimsel sorunlara da neden olmaktadır. Süt dişleri sürecek olan daimi dişler için rehberlik etmektedir eğer zamanından önce kaybedilirlerse daimi dişler rast gele bir biçimde sürecek ve çapraşıklıklar oluşacaktır. Bu nedenle periyodik kontroller ihmal edilmeden karışık dişlenme dönemindeki ilk okul çocuklarında gelişim ve çürük takibi çok sıkı tutulmalıdır.

Dt. Sonay Gökhan

Haberin Devamı

Diş doktorları hastalara eğitim vermeli

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!