Puzzle delisiyim çünkü her parçada hayatımı düzene sokmuş gibi oluyorum

Güncelleme Tarihi:

Puzzle delisiyim çünkü her parçada hayatımı düzene sokmuş gibi oluyorum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 00:00

"Deli misin, bu iş akıl kárı değil, bin parçayla uğraşılır mı?" İşte, her yapboz (puzzle) yapanın cevap vermek zorunda kaldığı sorular. Kimisine göre sabır, kimisine göre zeka işi bu. Tutkunları bunu bir çeşit meditasyon olarak görüyor. 500 ya da 1000 parçalık yapbozlarla bu işe başlıyor, bir daha kurtulamıyor.

Sonra 1500’lük, 4000’lik, 8000’lik diye devam ediyor. Kimisi benim gibi evinde yeri olmadığından en fazla 2000’likle idare ediyor ve aldığı 5000’lik puzzle’ı yapmak için yeni bir eve taşınmayı bekliyor!

Müjgan Kop (52 - Emekli)

BİRİNE KIZINCA HEMEN YAPBOZUN BAŞINA OTURUYORUM


On yıl önceydi, kocam hediye olarak 2000’lik yapboz getirdi. O dönemde puzzle hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Bu yüzden bitirmem çok uzun sürdü. Ama yapamayınca daha da hırslandım. Takıntı haline geldi. Şu anda evde 10’dan fazla bitmiş yapboz var. Kimisi duvarda, kimisi halıların altında duruyor. Her sabah ev işi yaparken yapbozu aklıma hiç getirmemeye çalışıyorum. Öğleden sonra birkaç saat yapıyorum, akşam yemeğinden sonra hemen yine başına geçiyorum. Bir parçanın yerini bulamazsam sabaha karşı dörde kadar oturuyorum. Yapboz, birine kızdığımda ilaç gibi geliyor, hemen başına oturuyorum. Masada sürekli bir tane oluyor. Acil durumlarda işe yarıyor.

24.000 PARÇA BİR AYDA YAPILIR MI?

Educa’nın 24000 parçalık yapbozu en büyük olanı. Ebatları 157 x 428 cm. Fiyatı 590 YTL. Türkiye’de son iki senede beş tane satıldı. Ama dünyada alıcısı çok. Hatta kendilerine dünyanın en büyük yapbozu adını verdikleri bir site hazırlamışlar: www.worldslargestpuzzle.com. Sitede yapbozun tasarımcısı Royce B. McClure nasıl hazırladığını anlatıyor. Ayrıca bu yapbozu yapanların maceraları anlatılıyor. Belçikalı Annick Namur, 28 gün 20 saatlik bir uğraştan sonra puzzle’ı 24 Haziran 2007’de bitirdi: "İşe gittiğim için haftasonları ve akşamları çalıştım. Favorim hayvanlar bölümü oldu. Yelken ve balonlar çok kolaydı. Tekne ve kayıp şehir arasındaki denizi yapmak en zoruydu..."

Murat Yalçın (26 - Satış danışmanı)

18 SAAT BAŞINDAN KALKAMADIĞIMI HATIRLIYORUM


Ortaokuldayken alışveriş merkezine her gittiğimde maket modeller alırdım. Hızımı alamayınca gözüm yapbozlara takıldı. O günden sonra bırakmadım. Belçika’dan bir dağ manzarası olan bu 4000’lik yapbozu lise sondayken aldım. Salondaki masanın üzerinde çalıştım. Bitirmek dört ay sürdü. Annem salonda hiç misafir ağarlayamadı. O günlerde ben uyurken annem odama her çıktığında yapboz sayıkladığımı duyarmış: "Şu parçayı buraya koyalım, öteki parça nerede..." Birkaç kez haftasonları 18 saat başından kalkamadığımı hatırlıyorum. Ama bitirdiğinizde kendinizi sanatçı gibi hissediyorsunuz. Her görene "Bunu ben yaptım" demek müthiş bir duygu. Çalıştığım için artık eskisi kadar vakit bulamıyorum ama gözüme en son Miami’deki South Beach’in resminin olduğu bir yapbozu kestirdim...

BEDAVA YAPBOZ YAPILIR
/images/100/0x0/55ea6867f018fbb8f87deeb1


Neşe Kılavuz (35), beş yıl önce doğum iznindeyken puzzle’ı keşfetti. O günden beri salondaki masanın üzeri hiç boş kalmıyor. Oğlu Ege uyuduktan sonra hemen başına geçiyor. Neşe Kılavuz’un farkı, başkalarına ait yapbozları gönüllü olarak yapması: "Her şey yapbozlarımdan birini çerçeveletmeye gittiğimde başladı. Çerçevecinin karısı, torununa puzzle aldığını, bir türlü bitiremediklerini söyledi. Bana verin, bitirip vereyim dedim." Bundan sonra çevresindekilere yapboz yapmaya başladı. En son patronu için Salvador Dali’ye ait bir eserin olduğu yapbozu bitirdi. Neşe Kılavuz’un son girişimi www.sahibinden.com sitesine verdiği ilan oldu: "Yapmaya fırsat bulamadığınız puzzle’larınızı sadece kargo ücreti ve kırtasiye masrafları size ait olmak üzere ücretsiz yapmaya talibim. Çünkü yaptığım puzzle’ları evde asacak duvar kalmadı." Bu ilana kimse başvurmadı. "Galiba insanlar pek güvenemiyor. Yapbozu alıp bir daha vermez, diye düşünüyorlar. Ama ben bunu gerçekten gönüllü yapmak istiyorum. Çünkü yaparken çok rahatlıyorum."

İsteyenler neseege@mynet.com’dan Neşe Kılavuz’a ulaşabilir.

İHTİYAÇTAN YAPBOZ SATILIR

Yapboz üzerine bilgi toplarken gözlerime inanamadığım bir ilanla karşılaştım: "Çok şık ihtiyaçtan". Yapboz 5000’likti ama fiyatı 2 bin YTL idi. Diğer ilanlarda altın varak çerçeveli 8000 parçalık 1200, 18000’lik 6 bin YTL’ye satışa çıkmışken neden buna böyle yüksek bir fiyat biçilmişti? Yapbozun sahibi Serkan Özakalın (30) tam bir tutkun. Şu sıralar Avustralya’ya gitmeye hazırlanıyor ve evde ne var ne yoksa satıyor. Tabii bunun içinde yapbozları da var. Beş ayda bitirdiği 5000 parçalık G. Paula Panini, onun gözbebeği. Ahşap çerçevesini yaptırmak için gitmediği çerçeveci kalmamış. Alışılmış gibi içe değil, dışa doğru bombeli. Üzeri de ışık yansımasın diye mikayla kaplı. Aslında giderken götürmeyi çok istiyor ama ahşap olduğu için yurtdışına çıkarması zor. Meğer 2000 YTL’ye belki kimse almaz da götürürüm diye bu fiyata satıyormuş.

İLK PUZZLE’I KİM YAPTI?

İlk puzzle’ın 1760’larda Londra’da oymacı ve haritacı John Spilsbury tarafından üretildiği iddia ediliyor. Yaptığı haritalardan birini sunta üzerine yerleştirip ülkelerin sınırlarını kakma testeresiyle kesmiş. Yaptığı şey coğrafya derslerinde 1820’lere kadar kullanılmış...

FOTOĞRAFINIZI VERİN YAPBOZ OLSUN

Türk firması KS Games, Photo Puzzle adıyla kişiye özel yapboz üretiyor. 100-1000 parça arasında yaptırabilirsiniz. www.ks-games.com sitesinden dolduracağınız formla birlikte resmi gönderin. Resim kesilip özel baskılı lüz kutusuna konuluyor, adresinize yollanıyor. Ödemesini ürünü teslim alırken UPS yapıyor. 500 parçalık 45, bin parçalık 60 YTL.

NİYE SEVİYORLAR

Etrafımdakilerin ilk önce heveslenip yanıma gelmeleri sonra "Ay bunu yapmak sabır işi" deyip yarım bırakarak kaçmaları kendimi iyi ve farklı hissetmemi sağlıyor.

Sinir bozukluğumu azaltıyor.

Bitirmek için hırs yapmak hoşuma gidiyor.

Ünlü tabloları yaparken kendimi ressam gibi hissediyorum.

En zevk veren yanı son parçayı koymak. Resmi bitirip imza atmış gibi hissediyorum.

Her parçada karmakarışık hayatımı düzene koyuyormuş gibi hissediyorum.

Arada kafayı yiyecek duruma gelmeyi seviyorum.

Yorumlar www.kolikler.com sitesinden alındı.

TÜRKİYE’DEKİ EN POPÜLER MARKALAR

Educa İspanyol şirketi. En çok Kaplumbağa Terbiyecisi, Atatürk Portreleri ve Osmanlı Oryantalist serisi alınıyor.

Ravensburger Alman şirketi. Küre şeklindeki Puzzleball’ları var.

Castorland Polonya şirketi En çok yağlıboya tabloları seviliyor.

Jumbo Hollandalı-İngiliz firması. Ustalar için WASGİJ modelleri var. Özelliği, tamamlanacak resmin, kutunun üzerindekinden farklı olması.

KS Games Türk firması. Pera Müzesi’yle ortak çalışılarak yapılan Kaplumbağa Terbiyecisi en çok satılan desen.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!