Oscar’ın yıldızı Kurtlar Vadisi'nden ucuz çıktı

Güncelleme Tarihi:

Oscar’ın yıldızı Kurtlar Vadisinden ucuz çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2006 00:00

Kurtlar Vadisi Irak, yapımı için harcanan 10 milyon dolar ile dün sabaha karşı ’En İyi Film Oscar’ının sahibi olan Crash (Çarpışma) filmini solladı. Crash’ın bütçesi 6.5 milyon dolar olarak açıklandı. Daha düşük bütçe ile çekilen Crash, gişe hasılatında 83 milyon dolar elde etti. Kurtlar Vadisi’nin gişe hasılatı ise 15 milyon dolar düzeylerinde.

AMERİKAN Sinema Bilimleri ve Sanatları Akademisi tarafından düzenlenen törende ’En İyi Film Oscar’ını alan ’Crash’ın (Çarpışma) yapım maliyeti, Kurtlar Vadisi Irak’tan düşük çıktı. Kurtlar Vadisi’nin çekimleri 10 milyon dolarlık bir bütçe ile gerçekleştirilirken, Crash’ın tamamlanması için harcanan toplam para 6.5 milyon dolarda kaldı. İki film arasındaki hasılat karşılaştırıldığında ise, ortaya çıkan manzara yapım bütçesinin tersi oldu. Kurtlar Vadisi Irak bugüne kadar toplam 15 milyon dolar civarında bir gişe hasılatına ulaşırken, Oscarlı Crash’ın dünyadaki gişe hasılatı 83 milyon dolara çıktı.

TÜRKİYE HASILATI DÜŞÜK: Oscar’da en iyi film seçileceğine kesin gözüyle bakılan ancak en iyi film ödülünü Crash’a kaptıran iki kovboy arasındaki romantizmin anlatıldığı Brokeback Mountain filminin bütçesi ise sadece 14 milyon dolar. "En İyi Film" Oscarlı Crash’ın Türkiye’de yaptığı gişe hasılatı pek iç açıcı değil. Crash’ın Oscar almadan önceki Türkiye gişe hasılatı sadece 200 bin dolar. Ancak, Oscar ödülünü alması sonrasında Crash’ın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki gişe hasılatınının hızla artacağı tahmin ediliyor. "En İyi Film" adayı Brokeback Mountain ve
/images/100/0x0/55eab0a3f018fbb8f890796f
Capote ise 24 Mart’ta Türkiye’de vizyona girecek.

EN PAHALISI MUNIH: "En İyi Film" dalında aday olan Münih filmi ise 75 milyon dolarlık bütçesiyle dikkat çekiyor. Münih’in bütçesi bu dalda aday olan diğer dört filmin bütçelerinin toplamının iki katından daha fazla. Brokeback Mountain 14 milyon dolar, Capote 7, Good Night and Good Luck 7 ve Crash 6.5 milyon dolar bütçeye sahip. Bu dört filmin bütçe toplamı 34.5 milyon doları buluyor.

KOVBOY ROMANTİZMİ: "En İyi Film" dalında yarışan filmler arasında en çok hasılatı yapan ise Brokeback Mountain filmi oldu. ABD’de 79 milyon dolar hasılat yapan filmin tüm dünyadaki hasılatı 129 milyon dolar oldu. Filmin yönetmeni Ang Lee "En İyi Yönetmen" seçilerek, anavatanı Tayvan’da kahraman ilan edildi. "En İyi Film" seçilen Crash’ın hasılatı ise ABD’de 53, tüm dünyada 83 milyon dolar oldu.

MUNIH’İN HASILATI ŞAŞIRTTI: Hollywood’un en başarılı yönetmenleri arasında sayılan Steven Spielberg, Münih filmiyle "En İyi Yönetmen" dalında ödülü Tayvanlı rakibine kaptırdı. Büyük hasılat yapan filmlere imza atan Spielberg’in Münih’i 100 milyon dolar hasılatın altında kalarak şaşkınlık yaratmıştı. ABD’de 46 milyon dolar hasılat yapan filimin tüm dünyadaki hasılatı ise 98 milyon dolara ulaştı.

Sofra’nın ortağı Oscar davetlilerini doyurdu

OSCAR töreninde STFA’yla birlikte Türkiye’deki Sofra’nın yüzde 50’şer hisseyle sahibi olan Compass Group,
/images/100/0x0/55eab0a3f018fbb8f8907971
catering hizmeti verdi. Tüm Hollywood starlarını ve dünyanın en meşhur simalarını biraraya getiren Oscar töreninde 1600 kişiye sunulan özel bir yemeğin ardından Oscar heykelciği şeklinde hazırlanmış altın kaplamalı çikolatalar ikram edildi.

King Kong bütçe ve hasılat rekortmeni

78’inci Oscar Ödül Törenin’de "En İyi Ses Düzeni, Ses Kurgusu ve Görsel Efekt" dalında ödül alan King Kong ödül alan tüm filmler içerisinde en büyük bütçeli ve en çok hasılat yapan film. 207 milyon dolar rekor bütçeli King Kong’un hasılatı ABD’de 217, tüm dünyada ise 544 milyon doları buldu. En iyi filme aday olan 5 filmin ABD hasılat toplamı 264, tüm dünya hasılat toplamı ise 401 milyon dolarda kaldı.

Türk lokumu sattıran ’Narnia Günlükleri’nin bütçesi 180 milyon dolar

OSCAR ödüllerinde en iyi makyaj ödülünü Howard Berger ve Tami Lane, The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Gardrop) filmiyle aldı. Yapımı yıllarca süren filmin kitabı tüm dünyada 100 milyondan fazla satmıştı. Kitabın film uyarlamasında cadının çocukları Türk lokumuyla kandırdığı sahne sayesinde İngiltere’de lokum satışlarını patlamıştı. İngiltere’nin önde gelen süpermarket zinciri Tesco, filmde Türk lokumunun görünmesinin ardından İngiltere’de lokum satışlarının yüzde 200 arttığını açıklamıştı. Filmin ardından İngiltere’de ilgi odağı olan lokumun tarihçesini ve tarifini anlatan yazı ve makaleler yer almıştı. 180 milyon dolar bütçeli film ABD’de 288 milyon dolar hasılat elde etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!