Mezenin en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Mezenin en iyi 10 adresi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 01, 2005 00:00

Yemek masalarımızın vazgeçilmezi meze. Bazen sohbetin koyulaÅŸtığı, kederlerin ortaya döküldüğü gecelere, bazen keyfin, eÄŸlencenin, kutlamaların coÅŸtuÄŸu neÅŸeli akÅŸamlara eÅŸlik eder mezeler. İçki sofralarının ayrılmaz parçasıdır ama en iyi rakıyla gider. Ermeni, Rum ve Türk mutfaklarından etkilenerek zenginleÅŸmiÅŸ, çeÅŸitlenmiÅŸtir. Sıcak ve soÄŸuk olarak ikiye ayrılır, mutlaka günlük yapılır. Ä°nsan lezzetli mezeleri buldu mu, ana yemeÄŸi bile unutabilir. Bu hafta jüri üyelerimize, Türkiye’nin en iyi mezeleri nerede bulunur diye sorduk. Üç ÅŸehirde ÅŸubesi olanı, otlarıyla tanınanı, 100 çeÅŸit meze yapanı, iÅŸte Türkiye’nin mezeleriyle ünlü 10 mekanı.Mezeleri en iyi 10 mekanMeze tüm içki sofralarının olmazsa olmazıdır, ama en iyi rakıyla gider. Ermeni, Rum ve Türk mutfaklarından etkilenerek zenginleÅŸmiÅŸ, çeÅŸitlenmiÅŸtir. Sıcak ve soÄŸuk olarak ikiye ayrılır, mutlaka günlük yapılır. Ä°nsan lezzetli mezeleri buldu mu, ana yemeÄŸi bile unutabilir. Adı meyhaneler ve balık restonları ile özdeÅŸleÅŸmiÅŸ gibidir. Biz de bu hafta jüri üyelerimize, Türkiye’nin en iyi mezeleri nerede bulunur diye sorduk. Tahmin edildiÄŸi üzere listeye balık lokantaları ağırlığını koydu. Üç ÅŸehirde ÅŸubesi bulunan, mezeleriyle ünlü restoran hangisi, hangi restoran otlarıyla ünlü, nerede 100 çeÅŸit meze var öğrenmek istiyorsanız, iÅŸte Türkiye’nin mezeleriyle ünlü 10 mekanı.EN Ä°YÄ° 10 1. Giritli - Ä°STANBUL2. Yakup 2 - Ä°STANBUL3. DoÄŸa Balık - Ä°STANBUL4. Refik - Ä°STANBUL5. Ä°mroz - Ä°STANBUL6. Bay Nihat - AYVALIK7. Kalbur - ANKARA8. ATSO - ANTALYA9. Terrace - ADANA10. Park Fora Balık - Ä°STANBULGÄ°RÄ°TLÄ°Bodrum’da kuruldu Ä°stanbul’a geldi1996’da Bodrum Türkbükü’nde kuruldu, 2002’de Ankara’da, 2003’te Ä°stanbul Cankurtaran’daki ÅŸube açtı. Daha sonra yine Cankurtaran’da Giritli Buzukia isimli diÄŸer mekanını hizmete soktu. Sahibi AyÅŸe Åžansılay. Girit’in meÅŸhur otlarını, salata ve kavurmalarını yapıyorlar. Mezeleri çok çeÅŸitli. Cibes, turpotu, hardalotu, radika, arapsaçı salataları; soÄŸan, baharda taze asma yaprağı ve yazbaşında kabak çiçeÄŸi, fava, enginarla taze iç bakla, közde patlıcan, çekiÅŸte denilen girit zeytini, kokulu otlarla marine levrek, kıyılmış çaÄŸla ile koyu cacık kıvamında semizotu mezelerden bazıları. Ayvalık bölgesinden sızma zeytinyağı kullanıyorlar. Bergama Zeytindağ’da özel yaptırdıkları, Giritli isimli özel bir yaÄŸ da masa üstünde duruyor. Deniz mahsulü pilavı, güneÅŸte kurutulmuÅŸ ÅŸarapla marine edilmiÅŸ ızgara ahtapot, yerli kalamar, taÅŸ fırından otlu pide Giritli’nin diÄŸer özel ürünleri. Fiks mönü 15-16 çeÅŸit meze ve limitsiz yerli içki ile 55 YTL. Keresteci Hakkı Sok. (Armada Otel Yanı) Cankurtaran/ Ä°stanbul. Tel: (212) 458 22 70-71YAKUP 2Adını sahibinden alıyorRestoran, 1975’te Tünel’deki ilk yerinde Yakup adıyla kuruldu. 1980’den beri de Asmalımescit Sokak’taki ikinci yerinde Yakup 2 adıyla hizmet veriyor. Ä°smi, sahibi Yakup Arslan’dan geliyor. Restoranda yemekleri 20 senedir aynı aşçı, Cemal Usta yapıyor. Patlıcan sosu, haydari, acılı zeytinyaÄŸlı dolma, radika, semizotu, piyaz gibi 20 çeÅŸit meze servis ediliyor. Hem et, hem balık sunan Yakup 2’de mezenin tabağı 3.5 YTL. Sardalya 7.5, lakerda, karides ve ahtapot gibi mezeler 10 YTL. Grup masalara fiks mönü fiyatı 30 -35 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Asmalımescit Sok. No: 35-37 BeyoÄŸlu/Ä°stanbul. Tel : (212) 249 29 25 DOÄžA BALIKOtlarıyla ünlü mekanDoÄŸa Balık’ta zeytinyaÄŸlı, ot ve deniz mahsulleri olmak üzere üç meze grubu var. ZeytinyaÄŸlılarda kırmızı biber turÅŸusu, közde patlıcan, humus, kabak bayıldı, patlıcan bayıldı, börülce, brokoli, mercimek köfte, kereviz salatası, havuç tarator, barbunya, lahana dolma, mücver, patates salatası, köpoÄŸlu gibi 30’a yakın çeÅŸit var. Otlarda mevsimine göre kuzukulağı, turp otu, ısırgan, karalahana, rezene, pancar, gelincik, kuÅŸ otu, ÅŸevketi bostan, kaz ayağı, hindiba, ıspanak, pazı gibi 35 çeÅŸit bulunuyor. Balık salatalarında kalkan, iskorpit, fener, dilbalığı, dülger, uskumru, lüfer, palamut, lakerda, tarak ve istiridye çeÅŸitleri mevsime göre sunuluyor. En az 10 kiÅŸilik gruplara yapılan fiks mönüde bir yeÅŸil salata, 6 çeÅŸit zeytinyaÄŸlı, 6 doÄŸa bitkisi, 2 çeÅŸit balık salatası, balık köftesi, karides veya kalamar, tatlı ve meyve, ana yemek ve limitsiz yerli içki fiyatı 60 YTL. Meze tabaklarının tanesi 3 YTL. Kalkan salata 15 YTL. Akarsu Cad. No: 46 Cihangir/ Ä°stanbul Tel: (212) 293 91 44 - 243 36 56REFÄ°KKırk çeÅŸit meze var1950’de açıldı. Sahibi Refik Arslan. 40 çeÅŸit meze var. Patlıcan salatası, tarama, haydari, acılı ezme, enginar, pilaki, beyin salatası, lakerda, karides ahtapot, kalamar, çiroz gibi klasik ama lezzetli mezelerin yanı sıra, arnavut ciÄŸeri ve ince uzun kesilerek soÄŸanla kavrulan yaprak ciÄŸer, kıymalı ve peynirli közde muska böreÄŸi, tereyaÄŸda sıcak mantar gibi spesiyalleri var. Fiks mönü 10-15 çeÅŸit meze, ana yemek (et veya balık), meyve veya tatlı, limitsiz yerli içki ve çay-kahve dahil 35 YTL. Sadece meze yiyip, içmek isteyenler için zeytinyaÄŸlı meze tabağı 4 YTL, balık meze tabağı 10 YTL. Sofyalı Sok. No: 7 Tünel / Ä°stanbul. Tel: (212) 243 28 34 - 245 78 79 Ä°MROZNevizade’de bir klasikÄ°lk defa BeyoÄŸlu Balık Pazarı’nın içinde 1941’de kuruldu. 1982’den beri Nevizade Sokak’taki yerlerinde. Marine torik lakerda, suÅŸi ÅŸeklinde sosta piÅŸmiÅŸ torik gibi spesiyallerinin yanı sıra sardalya pilaki, zeytinyaÄŸlı enginar, tarama, yaprak dolma, Brüksel lahana, köpoÄŸlu, patlıcan salata, ahtapot, çiroz, karides, turÅŸu çeÅŸitleri, deniz börülcesi, radika, semizotu, pazı kavurma gibi geniÅŸ bir meze mönüsü var. Balıklı meze çeÅŸitleri 5 YTL, diÄŸerleri 3 YTL. Fiks mönü uygulaması yok. Nevizade Sokak No: 24 Balıkpazarı, BeyoÄŸlu / Ä°stanbul. Tel: (212) 249 90 73BAY NÄ°HAT200 yıllık binada hizmet veriyor1978 yılından bu yana Cunda Adası’nda hizmet veren mekanın iÅŸletmecisi Ahmet Nihat Behit. Aşçıbaşı Mehmet Çölde ve ekibinin özel spesiyallerinin yanı sıra deniz ürünleri, zeytinyaÄŸlı soÄŸuk meze, deniz ürünlerinden yapılan sıcak ve soÄŸuk mezeler ile kabuklu deniz ürünleri servis ediliyor. Kış aylarında 60 çeÅŸit meze bulabilirsiniz. Yaz aylarında bu sayı 100’ü aşıyor. Bay Nihat 1800’lü yıllardan kalma taÅŸ binada hizmet veriyor. Her gün 08.00-01.00 saatleri arası açık. Deniz ürünlerinin porsiyonu 8-12 YTL, zeytinyaÄŸlı mezeler 4-10 YTL. Yazın 220, kışın 100 kiÅŸi kapasiteli. Rezervasyon ÅŸart. Müdavimleri arasında Emel Sayın, Sezen Aksu, Mehmet Ali Erbil, Çelik, Fazıl Say, Hülya AvÅŸar, UÄŸur Dündar, Erdal Ä°nönü, ve Fatih Altaylı gibi isimler var. Sahilyolu No: 21 Cunda Adası, Ayvalık / Balıkesir. Tel: (266) 327 10 63 - 327 17 77KALBURMüşterilerin yüzde 60’ı kadın45 kiÅŸilik küçük bir mekan olan Kalbur’da 100’e yakın meze çeÅŸidi yer alıyor. Özellikle ot çeÅŸitleri zengin. Günlük hazırlanan meze sayısı 30. En çok tercih edilenlerin başında Ermeni mezesi olan topik geliyor. Mekanın tandır, mantı, sucuk, dolma, börek, bayıldı, pastırma ve döner gibi balıktan yapılan, kendine özgü mezeleri de var. Mehmet-Bilen Tekmen çiftinin açtığı Kalbur, Ankara’daki Türk ve yabancı diplomat ve siyasilerin uÄŸrak yeri. 1990 yılından beri hizmet veriyor. Bir hafta öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Müşterilerinin yüzde 60’ı kadın. Pazartesi günleri hariç her gün 12.00 - 24.00 saatleri arası açık. Ortalama hesap 30 ile 40 YTL civarında tutuyor. Oran Åžehri Çarşı Merkezi, No: 23-24. Tel: (312) 490 50 01 ATSOAlman turistlerin mekanıAntalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Günübirlik Sosyal Tesisleri, falezlerin üzerinde kurulmuÅŸ muhteÅŸem manzarasıyla olduÄŸu kadar 40’a yakın meze çeÅŸidiyle de iddialı. GeniÅŸ bahçesi, havuzu, yeÅŸil alanları ve birbirinden leziz mönüsüyle yerli ve yabancıların uÄŸrak yeri. ZeytinyaÄŸlı, deniz ürünleri ve yoÄŸurtlu meze çeÅŸitleri var. Meze çeÅŸitlerinin porsiyonu 4 ile 8 YTL arasında. Ãœyelerine yüzde 25 indirim uygulanıyor. En çok tercih edilen mezeler közde biber ve patlıcan, fava, humus, haydari, sarma, karides söğüş, kereviz, enginar, denizbörülcesi ve çerkez tavuÄŸu. Gençlik Mah. Tefik Işık Cad. NO: 8 / Antalya. Tel: (242) 312 10 92TERRACEAdana’nın ünlüsüSerdar Akgöz yönetiminde 6 yıldır hizmet veren, 300 kiÅŸilik Terrace Restoran’da Alman, Ä°talyan, Rus ve özel soslu Akdeniz salataları, deniz ürünleri, turÅŸular, közlenmiÅŸ sebzeler, zeytinyaÄŸlılar, yoÄŸurtlu çeÅŸitler, bakliyat çeÅŸitleri, hamur iÅŸleri, soÄŸuk et çeÅŸitleri, makarna çeÅŸitleri, mücver çeÅŸitleri, kızartmalar, beyin, dil söğüş ve pastırma çeÅŸitleri yiyebilirsiniz. Tavuk majestik, zeytinyaÄŸlı yer elması, zeytinyaÄŸlı bakla ve zeytinyaÄŸlı kuÅŸkonmaz ile fava tavsiye edilir. Meze fiyatları 2.50 YTL ile 7.50 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Yeni Baraj Mah. 32 Sokak No 5. Adana. Tel: (322) 226 03 43.PARK FORASıcak mezeleri zengin1996 yılından beri KuruçeÅŸme Parkı’nın içindeki yerinde hizmet veriyor. Lakerda, levrek marine, deniz börülcesi, patlıcan salatası, arapsaçı, Fora kereviz, karides söğüş, tarama, acılı ezme, pilaki, somon marine, füme çeÅŸitleri, rokfor salatası, mevsime göre enginar, 7 çeÅŸit ot mezesi var. Sıcak mezelerden uskumru dolma, karides, kalamar dolma, düğmeli ahtapot ızgara, deniz mahsulleri kokoreç, balık köftesi, deniz mahsulleri krep, fener balığından kavurma, deniz kabukluları, kalamar tava, ızgara, ahtapot fırın, jumbo karides, paella ( deniz mahsulleri pilavı), mulmarine ( denizci usulü midye çorbası, ÅŸarap sosu ile) yiyebilirsiniz. Levrek marin 14, ÅŸevket-i bostan 9 YTL. Muallim Naci Cad. Cemil Topuzlu Parkı No: 134 KuruçeÅŸme / Ä°stanbul Tel: (212) 265 50 63-67 Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!