Memduh Ün'ü kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Memduh Ünü kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 10:51

TÜRK Sineması'nın kilometre taşlarından, yönetmen Memduh Ün Bodrum'da 95 yaşında hayata gözlerini yumdu. Memduh Ün için Pazartesi günü saat 11:00'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Profesör Sami Şekeroğlu Sinema - TV Merkezi'nde anma töreni düzenlenecek.Ünlü yönetmen 20 Ekim Salı günü Bodrum Torba Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Bodrum Torba Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Türk Sineması’nın efsane yönetmeni  ve sinema sanatçısı Fatma Girik’in 56 yıllık hayat arkadaşı Memduh Ün, bu sabah 10:15 saatlerinde  9 aydır tedavi gördüğü Bodrum'da Acıbadem Hastanesi’nde hayatını kaybetti.   

Memduh Ünü kaybettik

Büyük üzüntü yaşayan Fatma Girik’in telefonları susmadı. Başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parili Kadir Topbaş, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Kocadon, sanatçılardan Emel Sayın, Tarık Akan, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit olmak üzere çok sayıda kişi telefonla Girik’i arayıp taziyelerini sundu.

Haberin Devamı

"YAŞIYOR MUYUM, YAŞAMIYOR MUYUM BİLMİYORUM"

Morali bozuk olan Fatma Girik, dinlediği evinde DHA’ya açıklama yaptı. Girik, "Son yıllarımızı Torba’da cennet gibi bir yerde geçirdik. Köpekleriyle, bizimle çok mutluydu. Bir değil en az altı kişiyi yalnız bıraktı. 56 yıllık hayatımı kaybettim. Yaşıyor muyum, yaşamıyor muyum bilmiyorum. Kendimi son günlerinde onsuzluğa alıştırmaya çalışıyordum ama mümkün olmadığını anladım. Onsuz nasıl yaşayacağımı, hayatın nasıl geçeceğini bilemiyorum. Çok şaşkın ve bitkinim. Hayatın bu kadar tatsız tutsuz olabileceğini düşünemiyordum. Çok güzel günlerimiz geçti. Ona bana bu güzellikleri yaşattığı için müteşekkirim" dedi.

95 yaşındaki yönetmenin vefatının ardından Yeşilçam sanatçıları ve emektarları ise Girik’i tek tek arayarak taziyelerini bildirdi.Memduh Ün yarın Torba'da toprağa verilecek. 

HASTANE YÖNETİMİ: "BİRİNCİ DERECE YAKINI GELSİN"

Fatma Girik, Ün’ün cenazesinin hastaneden alınarak Bodrum Belediyesi Morgu’na götürülmesi için yapılacak işlemleri halletmesi amacıyla aile dostuDeniz Kalkavan’ı görevlendirdi. Ancak hastane yönetimi, Ün’ün birinci dereceden bir yakının bulunmadığı gerekçesiyle cenazeyi teslim etmek istemedi. Konudan haberdar olan Fatma Girik’in hastaneyi aramasıyla sorun çözüldü. Teslim alınan cenaze, belediye morguna kaldırıldı.

Haberin Devamı

Memduh Ün ile Fatma Girik’in aile dostu Kalkavan, "Belediye cenaze müdürü gelsin dediler, geldi. Ben de ailenin yakın dostuyum. Fatma Hanım, cenazeyi almamız için bizi görevlendirdi. Hastane yönetimi Memduh beyin İstanbul’da olan oğlunun gelmesini ve cenazeyi ona teslim edeceklerini söylüyorlar. Şaşırdık" dedi.

 

"BİR DAHA DÜNYAYA GELSEM YİNE MEMDUH'A AŞIK OLURUM"

57 yıldır Memduh Ün ile birlikte olan Fatma Girik 2 yıl önce verdiği röportajda, "Bir daha dünyaya gelsem yine sanatçı olurum yine Memduh'a aşık olurum." demişti.

Girik aşkını şöyle anlatmıştı, "Memduh 90'lı yaşlarında artık ve benim için çok değerli. O benim ilk ve son aşkım. Birbirimizin yaşamına imza atmışız, bu yetiyor. Aşk benim için 20'de neyse 70'de de o. Onun yanında 20 yaşında duyduğum heyecanı hala hissediyorum. Aşk olmazsa yaşayamam. Çocuk yapmak çok uzun yıllar o tempoda aklıma bile gelmedi. Aklıma geldiğinde ise artık geç kalmıştım. Tedaviler sonuç vermedi ve fiziksel olarak anneliği tadamadım. Ama manevi kızım (Ahu'nun annesi ve babası hayatta, ama 20 yıldır Fatma Girik'in manevi kızı, onlarla birlikte yaşıyor), yeğenlerim, çevremdeki çocuklar bana bunu doya doya yaşattılar. Pişmanlığım uzun sürmedi anlayacağınız. Bodrum'da yaşıyoruz. Sadece kitap okuyorum, 17 kedim ve köpeklerim var, onlarla ilgileniyorum. Memduh, kedilerim ve kitaplarım olmasa yaşayamam! Bir daha dünyaya gelsem yine sanatçı olurum yine Memduh'a aşık olurum..."

Haberin Devamı

Memduh Ünü kaybettik

 

 

Haberin Devamı
FATMA GİRİK MEMDUH ÜN'DEN GELECEK İYİ HABERİ BÖYLE BEKLEMİŞTİ


MEMDUH ÜN'ÜN ARDINDAN DOSTLARI NE DEDİ

CÜNEYT ARKIN

Çok üzüldüm. Sinema varsa onların yüzünden varoldu. böylesi halka yayıldı. Türk halkının değerlerine çok önem verirlerdi. Bu birbirini sevmek, birbirine değer vermektir. Memduh Ün buna çok dikkat ederdi. o dönemlere dikkat ederseniz Türk halkında bir ayrışma yoktu. Bunun mimarları Memduh Ün'lerdi, Atıf Yılmaz'lardı...
Memduh Ün çok özel bir insandı. Ben onunla abi kardeş gibiydim. Sonra çok yakın dost olduk. Tüm molalarında sanat konuşurdu. 
Güzel insandı... Hayatı güzel yanından alan biriydi.
Hastanede olduğu sürede kendisiyle görüşemedim ama Fatma Girik ile konuştum. En son İstanbul'dayken ziyaretine gitmiştim. Müthiş bir hafızası vardı. Önemli bir insandı.

SÜLEYMAN TURAN

Şu an duydum ve çok üzgünüm. Memduh abi rahatsızdı biliyorduk. Fatma Hanım bir an olsun yanından ayrılmadı. İnanılmaz bir dayanışma içindeydi. Memduh Ün, Türk sinemasının yapı taşlarındandı. İnanılmaz bir figürdü. Çok önemli bir sinema adamıydı ama her şeyden öte çok önemli bir insandı.
Kaçınılmaz son. Ciddi anlamda çok üzgünüm. Ne yazık ki ben onunla çalışma fırsatını hiç bulamadım ama çok isterdim. 
Çok büyük bir değeri kaybettik. Başımız sağolsun.

FİLİZ AKIN

Şimdi duydum şaşkınlık içindeyim. Memduh Bey hem Türk sineması için hem de benim için çok önemliydi. Beni sinemaya başlamam için ikna eden insandı. Ankara'ya geldi ve bana bu yolu açtı. İlk yönetmenimdi. Aksi görünüşünün ardında bambaşka bir insan vardı. Hiçbir zaman yeri doldurulamayacaktır. Çünkü o dönem bitti, böyle insanlar da bitti. Türk sinemasının başı sağolsun.

 TÜRKAN ŞORAY

Haberin Devamı

Sinema bir değerini daha kaybetti. Memduh Ün sinemanın temel taşlarından biriydi. Maalesef ki onu da yitirdik.  Sevgili arkadaşım Fatma Girik’in acısını yürekten paylaşıyorum.

PERİHAN SAVAŞ

Memduh Ün, Türk Sinemasının en önemli değer taşlarından biriydi. Kendisine çok saygı duyardım. Türk Sineması için büyük bir kayıp. Fatma Girik'e de sabırlar diliyorum

HALE SOYGAZİ
Türk Sineması’nın çok değerli bir ismi, prodüktör ve  yönetmendi. Memduh Ün sinemamızın  temel taşlarından biridir. Türk Sineması’nın başı sağ olsun. Fatma Girik’in acısını paylaşıyorum, sabırlar diliyorum.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!