Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2021 09:49

Klasik Türk Müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Türk Müziğinin büyük bestekârları Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça 95 yaşında vefat etti. Uzun süredir tedavi gören büyük ustanın vefatını TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaş, Twitter hesabından duyurdu: "Sanatkar, icracı, bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, bugün hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin."

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavaşca için sosyal medya hesabından taziye mesajı yayınladı. Erdoğan, "Türk müziğinin duayen ismi, musiki sanatçısı ve bestekâr Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Beyefendi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, tüm sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Twitter hesabından başsağlığı mesajı yayınladı:

Haberin Devamı

"Türk sanat müziğinin duayen bir ismini daha kaybetmenin derin üzüntüsüyle Devlet Sanatçımız Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca'ya Allah'tan rahmet; ailesine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.

Mekânı cennet olsun."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Klasik Türk müziğinin usta sanatçısı, sesi ve şaheser besteleriyle milletimizin müşfik gönlünde müstesna bir yer edinmiş olan Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. 95 yıllık hayatına pek çok başarıyı sığdıran Merhum Yavaşca, sade hayatıyla, tevazuyu elden bırakmayan şahsiyet vasfıyla, aynı zamanda milli ve manevi değerlerle samimiyet ölçeğinde bütünleşen kalbi hasletiyle hayran kitlesini ve hürmet çemberini devamlı genişletmiştir. Büyük sanatkar ve bestekar, Türk musikisinin fem-i muhsinlerinden Alaeddin Yavaşca’ya Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyorum. Ailesine, Türk sanat camiasına, aziz milletimize baş sağlığı diliyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca hayatını kaybetti

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın vefatı sanat dünyasını yasa boğdu. Ünlü isimler paylaşımlarıyla büyük ustaya veda etti.

Fazıl Say

Haberin Devamı

Bestekar, icracı ve Devlet Sanatçısı Alaeddin Yavaşça’nın vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Klasik Türk Musikisi’nin çok önemli bir sanatçısıydı.
Yüzlerce eser bıraktı ardından hepimize.
Nur içinde uyusun.
Ailesine sabır dilerim.
(1926-2021)

Umut Akyürek

Musıkimizin ulu çınarı binlerce talebe yetiştirmiş, yüzlerce eseriyle gönüllerde derin izler bırakmış öğrencisi olma bahtiyarlığına eriştiğim Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Hocamız âlem-i bekaya göçmüş. Ruhu şad, mekânı cennet olsun..Eşi Ayten Yavaşça Hanımefendi ve camiamızın başı sağolsun.

Bekir Ünlüataer

Bu sabah, canım hocam, Klasik Türk Müziği ses sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın vefat haberini üzüntüyle öğrendim.

Haberin Devamı

Kendisine rahmet, sevenlerine ve camiamıza baş sağlığı diliyorum.

Biliyorum ki; hocam da, tüm değerli sanatçılar gibi eserleriyle aramızda yaşamaya devam edecek…

İbrahim Suat Erbay

Türk Müziği’nin bir devri daha bitti.

Türk Musikisi’nin önde gelen Fem-i muhsinlerinden Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Hocamızın irtihal haberini aldım. Sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca kimdir?

1 Mart 1926 yılında Kilis’te dünyaya gelen Yavaşca, Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Konya Lisesi'nde başladığı lisenin 2 ve 3. sınıflarını İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul’daki birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı.

Haberin Devamı

600 bestesi var

İlk eserini 1951 yılında bestelemiş olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600’ü aşkın bestesi bulunuyor. Ayin-i Şerif’ten, çocuk şarkısına uzanan geniş bir bestekârlık yelpazesine sahip.

Yavaşca; Amerika, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. Alaeddin Yavaşca’ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı verildi. Yavaşca’ya 1991 Yılında ise Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

BAKMADAN GEÇME!