Çocukluk anılarını beyazperdeye taşıdı! 80’lerde New York...

Güncelleme Tarihi:

Çocukluk anılarını beyazperdeye taşıdı 80’lerde New York...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2022 07:22

“We Own the Night”, “Two Lovers”, “The Immigrant” ve “Ad Astra” gibi filmlere imzasını atan yönetmen James Gray bu kez 1980’lerde New York’ta geçen kendi çocukluk yıllarını “Armageddon Time” adlı yapımla beyazperdeye taşıyor. James Gray’in hayatına otobiyografik bir bakış olan filmin başrollerinde ise Anne Hathaway ve Jeremy Strong var. Barbaros Tapan, James Gray, Anne Hathaway ve Jeremy Strong’la Telluride Film Festivali’nde bir araya geldi ve 28 Ekim’de vizyona girecek yapımla ilgili merak edilenleri sordu.

Haberin Devamı

◊ James Gray, “Armageddon Time” filmi çocukluk yıllarınıza dayanıyor. Filmde kurgu ve gerçek iç içe mi?
- James Gray: Filmi çekerken karşılaştığımız en büyük zorluk buydu, her şeyin gerçeğe yakın olması için çok çaba sarf ettim. Filmde ailemin yemek tabaklarını kullandım, yemek odasındaki avizeyi sete getirdim. Anthony Hopkins, büyükbabamın şapkasını taktı. Beceriksizce tamir etmeye çalıştığım buzdolabımız ve sobamız bile filmde vardı. Kısacası çok uğraştım,

◊ Filmde James Gray’in annesine hayat verdiniz... Karakteriniz hakkında neler düşünüyorsunuz?
- Anne Hathaway: Bu James’in filmi... Ona annesi hakkında düşünmediği veya görmediği bir şey göstermeyi umdum. James’in filminden ve senaryodan çok şey öğrendim.

Çocukluk anılarını beyazperdeye taşıdı 80’lerde New York...


OKULDAKİ İLK GÜNÜM TRUMP BENİ SEÇTİ

◊ Siz de James Gray’in babası olarak izleyici karşısına çıkacaksınız. James Gray film öncesi sizinle hatıralarını paylaştı mı?
- Jeremy Strong: Dürüst olmak gerekirse, hayır. “Sana her şeyi anlatacağım, her şeyi paylaşacağım” diyen e-postalar aldım ama bu vaatler gerçekleşmedi. (Gülüyor) James inanılmaz derecede bize güveniyordu. Bence biz de inandık, metne dayalı kendi yorumumuzu getirebildik.

◊ Donald Trump’ın da gittiği New York’taki Kew-Forest Okulu’nda eğitim almışsınız. Filmde Donald Trump’ın emlak kralı babası Fred ve avukat kız kardeşi Maryanne de karakter olarak yer alıyor...
- James Gray: Açık olmak gerekirse, filmdeki olayların hiçbirini uydurmadım. Fred Trump, filmde hatırı sayılır bir doğrulukla tasvir edilen hazırlık okulumun mütevelli heyetindeydi. Oradaki ilk günüm, muhtemelen beni seçti. Eminim gülünç bir durum, tiki görünmüyordum. Bende bir terslik vardı ve oldukça açık bir şekilde ve o bunu bir mil öteden fark etti. Maryanne Trump’ın okulda kazanmakla ilgili yaptığı bir konuşma vardı. Daha sonra bu konuşmanın aynısını mecliste yaptığını fark ettim...

Haberin Devamı

Çocukluk anılarını beyazperdeye taşıdı 80’lerde New York...


FİLME SİYASET BULAŞTIRDIĞIM İÇİN ÜZGÜNÜM

◊ Ne hissettiniz?
- James Gray: Beni rahatsız ettiğini hatırlıyorum... Hissettiğim tam olarak buydu... Fellini’nin “Amarcord” filmini çok sevmiştim. Bence, bu filme değer katan Mussolini’nin Rimini’deki insanlar üzerindeki hakimiyetini, savaşın nasıl geldiğini ve İtalya’nın yıkımının geldiğini hatırlatması oldu. Bu korkunç şey oradayken ve durum daha da kötüleşecekken, tüm bu insanlar gerçek aptallık eylemlerine karışıyorlar. Ve Trump’ınki bana böyle hissettirdi. Filme siyaset bulaştırdığım için üzgünüm. (Gülüyor)

◊ Bu filmle geçmişinizi merceğin arkasından izlediniz, bir bakıma yeniden yaşadınız. Geçmişte pişmanlık duyduğunuz bir anınız var mı?
- James Gray: Siyahi arkadaşımın kolejin bahçesine beni görmek için geldiği an... Onu görmezden gelişim, utanç vericiydi.

Haberin Devamı

Çocukluk anılarını beyazperdeye taşıdı 80’lerde New York...

James’in hafızasının bir parçası olmak onurdu

◊ Filmiyle ilgili son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
- James Gray: Filmi büyüdüğüm evimden 90 metre ötede bir bloğun aşağısında çektik. Evimde çekim yapmamamızın tek nedeni, orada oturan kadının bize kapıyı açmaması, çok kaba olmasıydı. Akşam yemekleri, büyükannem, büyükbabam, büyük halam, amcam ve ailem... Benim için anısı olan her şey çok önemli.

- Anne Hathaway:- James ile gurur duyuyorum. Onun hafızasının bir parçası olmak bir onurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!