GelinliÄŸim taklittir! ÇocukluÄŸumdan beri hayâlini kuruyordum

Güncelleme Tarihi:

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2022 16:18

Ünlü kişilerin hayatlarının en mutlu ve özel günü yani düğünleri onları tanımayan milyonlarca insanın bile dikkatini çeker. Özellikle de gelinin üzerindeki -genellikle- bembeyaz giysi, yani gelinlik. O süreçte hangi ünlünün gelinliği daha çok sükse yapmışsa birçok genç kız da düğününde o gelinliğini benzerini giyer ya da en azından bunun için çabalar.

Haberin Devamı

DÜĞÜNLERİN ASIL YILDIZLARI GELİNLİKLER
Öyle bazı gelinlikler var ki aradan yıllar geçse bile gönüllerdeki yerini kimseye kaptırmaz. Bu gelinlikleri giyenler de genellikle her adımları olay olan kraliyet ailesi üyeleri olur. Daha doğru bir deyişle o kraliyet düğünlerinin yıldızı olan gelinler. Bazı modeller birkaç yıl içinde gözden düşer ama bazıları da aradan yarım yüzyıl bile geçse hala etkisini sürdürür.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

66 YILDIR NÄ°CE GELÄ°NE ESÄ°N KAYNAÄžI OLUYOR
Bunlardan biri de Hollywood'un prensesiyken Monako Prensi Rainier'nin gönlünü çalıp onunla evlenen ve gerçek bir prenses olan Grace Kelly'nin gelinliği. Kelly, bu gelinliğini 1956 yılındaki düğün töreninde giydi. O düğünde kelimenin tam anlamıyla dünyanın nefesini kesti. Gelinliğin güzelliği bir yana, Grace Kelly'nin dillere destan zarafeti diğer yana. Bu gelinlik öylesine 'rüya gibi' görünüyordu ve Grace Kelly de onu öyle güzel taşıyordu ki! İşte o görüntü yıllar içinde birçok genç kıza ilham kaynağı oldu. Sanki aradan 66 yıl hiç geçmemiş gibi 70'li, 80'li, 90'lı ve hatta 2000'li yıllarda bile evlenen genç kızlara esin kaynağı oldu.

Haberin Devamı

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

ÇOCUKLUK YILLARINDA HAFIZASINA KAZINAN GÖRÜNTÜ
İşte bunun son örneklerinden birini de eğer yaşasaydı Grace Kelly'nin trunu olabilecek yaştaki Naomi Biden sergiledi. ABD Başkanı Joe Biden ile eşi Jill Biden'ın torunu olan 28 yaşındaki Naomi Biden, 19 Kasım'da Beyaz Saray'da düzenlenen törenle hayatını Peter Neal ile birleştirdi. Gelinin sade güzelliği bir yana o törende dikkat çeken başka bir ayrıntı daha vardı. Zaten genç gelin de bunu saklamadı. Hatta düğününden kısa bir süre sonra Vogue dergisine verdiği röportajda itiraf etti.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

Haberin Devamı

HAYÂLİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Naomi Biden, gelinliğinin ilham kaynağının Grace Kelly'nin gelinliği olduğunu söyledi. Naomi Biden "Her küçük kız gibi benim de kafamın içinde bir görüntü vardı. O da sevdiğim, Grace Kelly'nin gelinliğiydi" dedi. Gerçekten de Naomi Biden'ın mutlu gününde giydiği gelinliğin üst kısmı, duvağı hariç, Grace Kelly'nin 1959 yılında yapılan düğününde giydiği gelinliğe çok benziyordu. Aynı onun gibi göğüs kısmı dantelli ve yüksek yakalıydı. Ralph Lauren'ın hazırladığı gelinliğin Grace Kelly'nin efsane gelinliğinden farkı ise göğüs kısmında düğmelerin yer almaması ve alt kısmın farklı bir kumaştan dikilmiş olmasıydı. Böylece Naomi Biden, düğününde çocukluk hayalini gerçekleştirdi ve Grace Kelly'den esin kaynağını alan bir gelinlik giydi.

Haberin Devamı

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

GERÇEK BİR EFSANE
Aslına bakılırsa Grace Kelly'nin gelinliği, gerçekten de kendi alanında bir efsane. Gelinliğin tasarımcısı ise Hollywood'un Oscar ödüllü kostümcülerinden biri olan Helen Rose. Grace Kelly'nin bu en özel gününde onun tasarladığı gelinliği giymek istemesinin özem bir nedeni vardı. Rose, Grace Kelly'nin rol aldığı dört filmde onun kostümlerini hazırlamıştı. Yani işbirliği içinde çalışmışlardı. Gelinliğin kumaşı, MGM Stüdyoları'nın en ünlü ve en çok izlenen oyuncularından biri olan Grace Kelly'ye düğün hediyesiydi. Gelinliği de stüdyonun kostüm bölümü hazırladı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

Haberin Devamı

HER BEDEN TÄ°PÄ°NE UYGUN BÄ°R TASARIM
Moda uzmanlarına bakılırsa Grace Kelly'nin gelinliği bütün görmesine ve artık bir efsaneye dönüşmüş olmasına rağmen basit bir tasarıma sahip. Giyebilmek için sadece Grace Kelly gibi kusursuz vücut ölçülerine sahip olmak gerekli değil. Bu tasarım her vücut tipine rahatlıkla uyarlanabilir. Elbette düğün günü onu taşıyan Grace Kelly'nin zarafetiyle hafızalara kazınan ve yarım yüzyıl sonra bile efsane olan bu gelinliğin farklı koşulların gözdesi olmasının bir nedeni de bu. 

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

TV ARACILIĞIYLA 3 MİLYON KİŞİ İZLEDİ
Yeri gelmişken şunu da hatırlatalım ki, kitle iletişim araçlarının günümüzdeki kadar gelişmiş olmadığı 1956 yılında bile Grace Kelly ile Prens Rainier'nin düğününü TV aracılığıyla 3 milyona yakın kişi izlemişti.

Haberin Devamı

Madem Grace Kelly'nin gelinliÄŸini hatırladık, modern çaÄŸlara damgasını vuran, taklitleri dikilen, nice genç kıza en mutlu günü için ilham kaynağı olan diÄŸer kraliyet gelinliklerine de bir bakalım.Her biri kendi dönemine damgasını vuran birer "peri masalı" gibiydi. Birbirinden ünlü ve soylu konuklar, ihtiÅŸamlı çevre düzenlemeleri, göz alıcı arabalar, hiçbir sorun yaÅŸanmadan akıp giden program ve hepsi belli bir dönemde taklit edilen gösteriÅŸli gelinlikler... Evet... Kraliyet düÄŸünlerinden söz ediyoruz. Zamanlar deÄŸiÅŸse de, artık pek çok monarÅŸi ailesi varlığını sembolik olarak sürdürse de kraliyet düÄŸünleri her zaman ilgi çekiyor.Törene davet edilen konuklar bir yana ekranlar karşısında milyonlarca kiÅŸinin izlediÄŸi bu evlilik törenlerinin en çok akılda kalan kısmı gelinlikler. Üstelik görünenin ötesinde sırlar da barındırıyor o gelinliklerin bazıları. Gelin, dönemlerine damga vuran o kraliyet gelinlerinin ve onların giydiÄŸi gelinliklere ve onlarla ilgili bazı çarpıcı gerçeklere bir göz atalım.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

YÜZYILIN DÜĞÜNÜ OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİ
Takvimler 29 Temmuz 1981'i gösteriyordu. Milyonlarca kişinin aylar öncesinden nefeslerini tutarak beklediği evlilik töreni için kararlaştırılan gün sonunda gelmişti. O gün birçok kişinin gözünde "bir peri masalı" gerçeğe dönüşüyordu. Ülkesinin tahtına oturacak olan prens, her ne kadar soylu bir aileden gelse de kral ya da kraliçe kızı olmayan gencecik bir gelinle hayatını birleştirecekti. Zaten gelini milyonlarca kişi daha ilk gördükleri andan itibaren çok sevmişti.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum


DÖNEMİNİN EN ÖNEMLİ OLAYLARINDAN BİRİYDİ
Prens'in müstakbel eşi gençti, çok güzeldi, kırılgan bir görünümü vardı hatta ilgi kendisine çok fazla yönelince utangaç olduğu bile söylenebilirdi. O gün seçkin davetlilerin yanı sıra dönemin imkanlarının el verdiği ölçüde yapılan TV yayınları aracılığıyla milyonlarca kişi bu töreni izledi. Damat, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 34 yaşındaki oğlu Charles, gelin de ailesinden dolayı "lady" unvanı taşıyan 19 yaşındaki Diana Spencer'dı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum


BÜTÜN BAKIŞLAR GELİNE YÖNELDİ
Dönemin modasını yansıtan ve sonradan o dönemde evlenen birçok genç kıza ilham veren gelinliği içinde gerçekten de çok güzel görünüyordu Diana Spencer. Her şey tam da "peri masallarına" inananların hayallerinde yaşattığı gibiydi. Gerçi sonradan işlerin hiç de öyle masallardaki gibi olmadığı, çiftin daha işin başından "sonsuza kadar mutlu yaşadılar" şablonuna uymadığı ortaya çıktı. Ama yine de o gün dünya tarihinin unutulmaz günlerinden biri olarak milyonlarca kişinin hafızasına kazındı.

BÄ°RÄ°LERÄ° DALGA GEÇÄ°YOR SANDILAR:  Diana o büyük günde giyeceÄŸi gelinliÄŸi, o dönemin genç tasarımcıları olarak bilinen David ve Elizabeth Emanuel'in hazırlamasını istedi. Her modacının büyük bir memnuniyetle karşılayacağı, portföyünde yer almasından gurur duyacağı bu teklif Emunael çiftini ise ÅŸaşırttı. Hatta ikisi de bunun olduÄŸuna inanamadı. Çünkü iki genç tasarımcı böyle bir ÅŸeyin olmasına hiç ihtimal vermediklerinden birilerinin kendileriyle "dalga geçtiÄŸini" düÅŸündü. Sonunda Diana da onları arayınca bu teklifin gerçek olduÄŸuna inandılar.  Diana'nın gelinliÄŸini Emanuel çiftinin tasarladığı düÄŸün gününe kadar da açıklanmadı. Fakat gerçek ortaya çıktığında David ve Elizabeth Emanuel'in tasarım stüdyosu bir anda basın mensuplarının "istilasına" uÄŸradı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

 'BEYAZ DUVAK UCUZ GÖRÜNÜR DİYE DÜŞÜNDÜM'
Prenses Diana'nın evlendiği gün giydiği kabarık kollu, fiyonklar ve 10 bin tane inciyle süslü gelinliği, 1980'li yıllarda düğün trendlerine öncülük etti. Fakat gelinlikle ilgili çarpıcı bir durum vardı ki ilk anda belli bile olmuyordu. Diana'nın duvağı sanıldığı gibi beyaz değil fildişi rengindeydi. Bunu da David Emanuel şöyle açıklamıştı: "Beyaz dantelin ucuz göründüğünü düşünüyorum. Fildişi rengi Diana'nın solgun tenini ve doğal güzelliğini güçlendiriyordu."

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum


EN UZUN KUYRUKLU GELÄ°NLÄ°K
1981 yılında Prens Charles ile evlenen Prenses Diana, kraliyet düğünleri tarihindeki en uzun kuyruklu gelinliği giydi. Diana'nın David Emmanuel imzalı gelinliğinin kuyruğu yaklaşık sekiz metreydi.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

TASARIMCILAR, GELİNLİĞİ DIANA'NIN ÜZERİNDE GÖRÜNCE DEHŞETE KAPILDILAR
Şimdi gelelim bir başka detaya. Emanuel çifti, Diana'nın gelinliğini büyük bir özenle hazırladı. Fakat tören günü, Diana kendisini taşıyan arabadan inip gelinlik bütünüyle gözler önüne serilince büyük bir dehşete kapıldılar! Bunun nedeni ise gelinliğin kabarık eteklerindeki uzaktan bile görülebilen kırışıklıklardı. İşte bu, tasarımcı çiftin beklediğinden çok daha fazlasıydı. Elbette Diana araçta seyahat ederken gelinliğin bazı bölümlerinin kırışacağını hesaplamışlardı ama ortaya çıkan görüntü, hazırlıklı olduklarının çok ötesindeydi. Elizabeth Emanuel, 2018 yılında verdiği bir röportajda o anları şöyle anlattı: "Dehşete kapıldım. Çünkü çok fazla kırışıklık vardı. Bu bizim düşündüğümüzden çok daha fazlaydı."

TOPUĞUNDA BAŞ HARFLERİ YAZILI: Bu arada Diana'nın gelin ayakkabılarının altında da bir "sır" gizliydi. Ayakkabıların topuğunda, kendisinin ve Prens Charles'ın isimlerinin baş harfleri yazılıydı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum


YILLAR SONRA YEĞENİ DE AYNI TAÇLA EVLENDİ
Diana Spencer evlendiği gün kendi ailesine ait olan bir tacı kullandı. 2018 yılında Diana'nın ablası Sarah'nın kızı Celia McCorquodale, George Woodhouse ile evlenirken de ailesine ait bu tacı kullandı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum


1980'LÄ° YILLARIN MODASI
Sarah Ferguson ile Prens Andrew 1986 yılının temmuz ayında evlendiler. Onların evliliği de tıpkı Diana ile Charles gibi kısa sürdü. Sarah'nın gelinliği, 1980'lerin modasını yansıtıyordu.
Â
Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

GELİNLİĞİNİ KARNEYLE ALDI
Kraliçe 2. Elizabeth'in 1947 yılında Prens Philip ile evlenirken giydiği gelinliğin özelliğini biliyor musunuz? Zamanının ötesinde bir güzelliğe sahip olan gelinliği, o dönemde henüz prenses unvanı taşıyan Elizabeth, giyecek karnesi kullanarak almıştı. İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra toparlanmaya çalışan ülke için bu çok da tuhaf bir durum değildi aslında. Gelinliği alabilmesi için Elizabeth'e, hükümet tarafından fazladan 200 kupon verilmişti.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum


MAKYAJINI KENDÄ° YAPTI
Gelelim Diana'nın hiç göremediği gelini Kate Middleton'a. 2011 yılında uzatmalı sevgilisi Prens William ile evlenen Middleton'ın gelinliği, tören sonrası çok taklit edildi. Gelinliğin üzerindeki işlemeler, duvağını süsleyen tacı bir yana bir başka özelliği daha vardı gelin Kate'in. Makyajını kendisi yapmıştı! İlk anda kulağa tuhaf gelse de Middleton, makyaj sanatçısı Arabella Preston'dan dersler aldı ve hayatının en önemli gününde makyajını da kendi yaptı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum


EN YAÅžLI KRALÄ°YET GELÄ°NÄ°
Gelelim son dönemin en çok konuşulan kraliyet gelinine. Tabii ki Meghan Markle. Aslında onun bir kraliyet gelini olarak çok fazla dikkat çeken özelliği vardı. Ama bunlardan önce gelinliğine bakalım. Kimsenin beklemediği kadar sade bir gelinlik giydi Markle. Üstelik kıyafeti fazla buruşuktu ve moda uzmanlarına göre kendisine bir beden de büyüktü. Şimdi gelelim bir kraliyet gelini olarak Markle'ın diğer özelliklerine. Hepsinden önemlisi daha önce evlenip boşanmıştı, Harry'den üç yaş büyüktü. Bu özelliğiyle de "en yaşlı kraliyet gelini" olarak hafızalara kazındı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

200 YIL İÇİNDE BİR İLK: KRALİÇE'NİN ELBİSESİ ELDEN GEÇİRİLDİ
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in torunu Prenses Beatrice ile Edoardo Mapelli Mozzi, pandemi yüzünden evlilik törenlerini sürekli erteliyordu. Fakat sonunda geçen yıl kelimenin tam anlamıyla kapalı kapılar ardında evlendiler. Beatrice, bu şekilde, İngiliz kraliyet ailesinin son 200 yıllık tarihi içinde bu şekilde evlenen ilk kişi olarak tarihe geçti. Onun düğünüyle ilgili bir başka özellik daha vardı. Kraliçe 2 Elizabeth'in ortanca oğlu Andrew'nun, SarahFerguson ile evliliğinden dünyaya gelen 31 yaşındaki kızı Prenses Beatrice ile Edoardo Mapelli Mozzi, Windsbor Şatosu'nda kapalı kapılar ardında evlendi. Törenin en çok dikkat çeken yanı ise Beatrice'in gelinliği oldu. O gelinlik tam 53 yıl önce Kraliçe 2. Elizabeth tarafından önce parlamento açılışında ardından da çeşitli özel gecelerde giyilmişti. Kraliçe'nin elbisesi Beatrice için modifiye edildi ve kol kısmına eklemeler yapıldı. Bu vintaj gelinlik, bir dönem İngiliz kraliyet ailesinin kadın üyeleri için yaptığı tasarımlarla tanınan Norman Hartnell'ın imzasını taşıyor.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

KARMAŞIK DUYGULAR, GÖZYAŞI OLUP DÖKÜLDÜ
2011 yılında dünyanın hafızasına kazınan düğünlerden biri Londra'da diğeri de Monako'da yapıldı. Bir dönemin Hollywood yıldızı olan Monako Prensesi Grace Kelly ile eşi Prens Rainier'nin tek oğlu Prens Albert, Güney Afrikalı Charlene Wittstock ile evlendi. O törende gelinin, zarafeti ve şıklığı bir yana çok dikkat çeken bir başka ayrıntı vardı. Gelin, durmadan ağlıyordu. Hatta bu durum o kadar ileri gitti ki gelin, tören boyunca elindeki mendili hiç bırakmadı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

'BÃœTÃœN DÃœNYA BENÄ° AÄžLARKEN Ä°ZLÄ°YOR'
Bunun nedeninin Prenses Charlene'in istemeden evlenmesi, Albert'in evlilik dışı çocuklarının ortaya çıkması gibi çeşitli nedenlere bağlandı. Fakat Charlene Wittstock, bir röportajında neden ağladığını anlattı. Son dönemde de kocasıyla arasının kötü olduğu ve bu yüzden aylardır memleketinde olduğu söylenen Wittstock bu durumu şöyle anlattı o röportajda "O gün her şey öylesine bunaltıcıydı ki! Birçok söylenti, bu söylentilerin sebep olduğu karmaşık duygular, giderek yükselen tansiyon. Ardından da gözyaşları. Ve sonra öyle gözyaşı dökerken aklımdan 'Bütün dünya beni ağlarken izliyor' düşüncesi geçti. Ondan sonra biraz daha ağladım."

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

DUVAK BÃœYÃœKANNEDEN
2004 yılında dünya iki tane Kraliyet Düğünü izledi. Biri şu anda İspanya Kralı ve Kraliçesi olan Letizia Orzi ve Felipe'nindi. Ondan önde de Danimarka Veliaht Prensi Frederik ile Mary Donaldson evlendi.Donaldson'ın gelinliği de Danimarkalı bir tasarımcı tarafından hazırlandı. Gösterişli gelinliğin en ilginç parçası ise duvaktı. Duvak, damadın büyük büyükannesine hediye edilen bir İrlanda dantelinden yapıldı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

DUVAKSIZ GELÄ°N DE OLUR
2018 yılında Prens Harry ile Meghan Markle'ınki dışında bir başka kraliyet düğünü daha yapıldı. Bu kez sahnede Harry'nin kuzeni Prenses Eugenie ve Jack Brooksbank vardı. Prenses de gelinlik tercihiyle çok şaşırttı. Çünkü geleneklerin aksine duvak kullanmamayı tercih etmişti.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

TÃœM ZAMANLARIN EN Ä°YÄ°LERÄ°NDEN
Peter Pilotto'dan Christopher de Vos tasarımı olan gelinlik, tüm zamanların en iyi Kraliyet Gelinlikleri listesinde ilk sıralara yerleşti. Gelin, çocukken geçirdiği skolyoz ameliyatının izlerini saklamak yerine tam tersi gözler önüne sermek istediği için böyle bir tercih yapmıştı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

O TACIN ÖNÜNE GEÇEN ÇIKMADI
İsveç'in veliaht prensesi Victoria, 2014 yılında spor hocası Daniel Westling ile evlenirken sade ama çok şık bir gelinlik giydi. Onun düğün gününde en çok dikkat çeken ayrıntı ise tacıydı. Victoria'nın ailesine ait bu taç, kraliyet gelinlerinin taktığı en gösterişli taçlar arasında hep bir numarada yer alıyor.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum

ONUN GELİNLİĞİ DE BEĞENİLDİ
Victoria'nın tek erkek kardeşi Prens Carl Philip, 2015 yılında Sofia Helqvist ile evlendi. Eski bir TV yıldızı olan Sofia dantel ağırlıklı gelinliğiyle beğeni topladı.

Gelinliğim taklittir Çocukluğumdan beri hayâlini kuruyordum
FOTOÄžRAFLAR: ALAMY, AVALON, SPLASH NEWS, MEGA NEWS AGENCY

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!