Yeni yıla tatlı tatlı girelim

Güncelleme Tarihi:

Yeni yıla tatlı tatlı girelim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2023 07:00

Aralık boyunca pasta dükkânları rengârenk, ışıl ışıldı... Rahatlıkla bu ayın temasına uygun kurabiyeler, pastalar, süslemeler bulabiliriz ancak yine de el emeğiyle hazırlanmışı gibisi yok. İster pişirip hediyelik götürmek, ister sofraya koymak için olsun, Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan bol çikolatalı özel bir yılbaşı pastası ve vazgeçilmeyen klasik zencefilli kurabiye tariflerini aldık.

Haberin Devamı

 

ZENCEFİLLİ KURABİYE (6-8 KİŞİLİK)

Yeni yıla tatlı tatlı girelim

NE LAZIM?

375 gr un (elenmiş)

85 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

1 büyük yumurta (oda sıcaklığında)

120 ml pekmez

150 gr esmer şeker

1 yemek kaşığı süt

1/4 çay kaşığı karbonat

2 çay kaşığı toz zencefil

2 çay kaşığı toz tarçın

1/2 çay kaşığı yenibahar

1/4 çay kaşığı tuz

Royal icing süsleme

1 yumurta beyazı

340 gr pudra şekeri

4 damla limon suyu

1-2 damla gıda boyası (isteğe bağlı)

NASIL YAPARIM?

Bir kapta un, karbonat ve tüm baharat çeşitlerini harmanlayın.

Tereyağı ve şekeri blender’da çırpın. Yumurtayı ekleyip tekrar çırpın. Kuru malzemeleri , süt ve pekmezi ekleyip hamur kıvamına getirin. 

Haberin Devamı

Hamuru streçleyip buzdolabında soğutun veya 1 gece buzdolabında dinlendirin. Dolaptan çıkarınca 3-4 mm kalınlığında açın ve dilediğiniz kalıplarla keserek şekil verin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurun büyüklüğüne göre yarım saat civarında pişirin.

Süslemesini hazırlamak için geniş bir kapta yumurta beyazıyla pudra şekerinin yarısını birleştirin. Şeker macun kıvamına gelene kadar düşük hızda karıştırın. Şekerin kalanını yavaş yavaş ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar orta hızda yaklaşık 2 dakika çırpın. Limon suyunu ekleyin. Kıvamı sertse birkaç damla suyla açabilirsiniz. Renklendirmek istiyorsanız
bu aşamada ayırdığınız bir kısmını birkaç damla gıda boyası koyarak farklılaştırabilirsiniz. 

Krema torbasıyla karışımlarınızı dilediğiniz şekillerde kurabiyelerin üzerine sıkıp kurumasını bekleyin.

 

ÇİKOLATALI YILBAŞI PASTASI (6-8 KİŞİLİK)

Yeni yıla tatlı tatlı girelim

NE LAZIM?

Pandispanya için

4 yumurta

120 gr toz şeker

100 gr un

8 gr kabartma tozu

30 ml süt

Haberin Devamı

100 gr tereyağı

1-2 damla vanilya özütü

Şerbet için

500 ml su

300 gr toz şeker

Çikolatalı pastacı kreması için

1 lt süt

150 gr toz şeker

115 gr mısır nişastası

8 yumurta sarısı

1 vanilya çubuğu (isteğe bağlı)

50 gr tereyağı

400 gr bitter çikolata

Dış sıvama için

500 gr pastacı kreması

250 ml çırpılmış krema (soğuk)

NASIL YAPARIM?

Pastayı yapmadan 1 gün veya birkaç saat önce keki ıslatacağınız şerbeti hazırlayın. Bunun için su ve şekeri birlikte kaynatın. Hafif ağdalı bir kıvam aldıktan sonra altını kapatıp bir kaba alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Çikolatalı pastacı kremasını da tercihen 1 gün önceden hazırlayın. Bunun için yumurta sarılarını mısır nişastasıyla birlikte çırpın. Süt ve şekeri bir sos tenceresine alıp ısıtmaya başlayın. Vanilya çubuğunu bıçakla boylamasına ortadan 2’ye kesin ve içindeki özü sütün içine sıyırın. Daha sonra elinizde kalan 2 çubuğu  tencerenin içine atın. Süt kaynama noktasına gelince altını kapatın. Süzerek azar azar yumurtalı karışımın içine ekleyip ısılarını eşitleyin. 

Haberin Devamı

Ilıttığınız yumurtalı karışımı tencereye boşaltın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Krema kıvam aldığında ateşin altını kapatın. Henüz sıcakken içine bitter çikolata ve tereyağını ekleyip karıştırarak erimesini sağlayın. Daha sonra bu kremayı geniş bir kaba dökün ve oda sıcaklığına gelmesi için dinlendirin. Kabuk tutmasını engellemek için kremaya yapışacak şekilde üzerini streç filmle kaplayıp buzdolabına kaldırın. Bir gece soğukta dinlendirin. 

Pastanın kaplaması için de hazırlayıp soğuttuğunuz pastacı kremasının bir kısmını  ayırıp mikserde veya çırpma teliyle çırpın. Ayrı bir kapta kremayı kıvam alana kadar çırpın ve pastacı kremasına yedirin. 

Haberin Devamı

Pandispanyayı yapmak için yumurtaların beyazıyla sarısını ayırın. Toz şekerin yarısını yumurta sarısıyla, diğer yarısını da beyazıyla iyice çırpıp bir spatula yardımıyla birbirlerine nazikçe yedirin. 

Tereyağını eritip oda sıcaklığında soğutun, sütle birleştirin ve yumurtalı karışıma ekleyin. İsteğe bağlı olarak vanilya özütünü ekleyin.

Ayrı bir yerde unla kabartma tozunu eleyerek sıvı harca ekleyin ve yavaş yavaş hamura yedirin. 

Kek harcını kalıbınızın içine boşaltıp 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin. 

Kek soğuduktan sonra pandispanyayı ekmek bıçağı yardımıyla yatay olarak 2’ye veya 3’e bölün. Kekin en tepesindeki kabuk tutmuş ince tabakayı bir bıçak yardımıyla kesip atın. 

Haberin Devamı

Pastacı kremasını kullanmadan önce mikserle çırpın. Eğer daha hafif bir iç krema elde etmek isterseniz içine 400 ml çırpılmış krema ekleyebilirsiniz. 

Daha düzgün şekilli bir pasta hazırlamak için çember kullanabilirsiniz. Çemberin en alt katına bir kek dilimini yerleştirin ve şurupla ıslatın. Üzerine pastacı kremasını yayın. Aynı işlemi ikinci kek katmanı için de tekrarlayın. En üst katmanı yerleştirdikten sonra pastanızı çemberle birlikte buzluğa koyup hafifçe soğutun. Buzluktan alıp çemberinden çıkarın ve dış kremasını dilediğiniz gibi sıvayıp şekil verin. 

Pastanızın üzerini yılbaşı temalı çikolata veya kurabiyeler, kakao ve nar taneleriyle süsleyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!