Suböreği mi kıymalı börek mi?

Güncelleme Tarihi:

Suböreği mi kıymalı börek mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2023 07:00

Okurlarımız bu hafta suböreği ve kıymalı böreği kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı. Şef Nur Aktı da evde yapmak isteyenler için hamurundan harcına tüm püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Suböreği mi kıymalı börek mi

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz suböreği mi yoksa kıymalı börek mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 58’i suböreğini seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Suböreğini nereden alıyorsunuz? Hamurunu elde açıp evde pişirmeyi denediniz mi? Coğrafi işaret tescilli Erzurum suböreğini tattınız mı? Kahvaltıda mı yoksa çay saatinde mi tercih ediyorsunuz? Tepsi böreği, kolböreği, Boşnak böreği, gül böreği... Kıymalı börekte ilk tercihiniz hangisi olur? Evde nasıl pişirirsiniz? Harcı ve yufkası için püf noktaları neler? Hangi adreslerin kıymalı böreğini seversiniz? Yanında çay mı yoksa ayranla mı tüketirsiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

Haberin Devamı

@hatininmutfagi: “Erzurumlu dostlarımın evde yaptığını tepsi tepsi tatmışlığım var, bambaşkadır. Samsun’da eriyen bir peynirle yapılmışı kadar güzel ve özelini yemedim. Kıymalı börek çeşitlerinin hepsini severim.”
@zmrtsykn: “Suböreğini peynirli çok severim, Emirgan Sütiş’inki lezzetli. Özen Börek’te de kıymalı ve peynirli tüm börekler çok lezzetli.”

@zilliko: “Göztepe’deki Özen Börek’in kıymalı böreğini özlersiniz, o kadar lezzetlidir. Pelit kıymalı ve peynirli suböreğinin hakkını verir. Erzurum suböreğinin tadına bakmadım.”

@isinirakk: “Kıymalı börekçiyim ben. Patates, ıspanak, pırasa, patlıcan veya lahanalı olsun, hepsinin kıymayla birleşimini çok severim. Tavada alt-üst pişen böreği daha da severim. Harcını bol soğan, kıyma, kuşüzümüyle hazırlarım. Yufka sosunda yağ ve maden suyu temel malzemem. Tarifine göre yumurta, yoğurt da eklerim. Peynirli suböreğini kahvaltıda seviyorum.” Özsüt, Sütiş, Kara Fırın güzel yapıyor.”

@fahriyetanriover: “Soğan, kuşüzümü ve karabiberli-kıymalı harçla tepsi ya da kolböreği tercihim. Kıymayı kavurup az salça da eklerim. Biz Arnavutlar böreğe maya koymayız.”

@kskin_yvz: “Kasımpaşa Börekçisi’ni tek geçerim.”

Haberin Devamı

@ayenkmu: “Suböreğinin yeri ayrı. Yumuşak, ıslak ve hafif ılık olmalı. Ayda bir mutlaka yerim. Kıymalı denince de Boşnak böreği... Baharat ve soğan kıymanın önüne geçmemeli.”

@mustafacelik3000: “Hiç fark etmez, yeter ki börek olsun.”

PÜF NOKTALARI
Brunette Patisserie’nin sahibi ve şefi Nur Aktı’dan...

SUBÖREĞİ

◊Hamurunu yoğurduktan sonra eşit büyüklükte bezeler koparıp yarım saat dinlendirin. Unlayarak açın, hamur olmaması için fazlasını mutlaka alın.
◊Yufkaları tuzlu kaynar suda haşladıktan sonra soğuk suya koyun. Ardından süzüp tepsiye aktarın.
◊Yufkaların çok ince veya kalın olmamasına dikkat edin. Böreklik yufkadan çok az daha kalın olabilir. Tüm yufkaları aynı incelikte açın.
◊Orijinalinde Erzurum civil peyniri ve maydanoz kullanılıyor. Harcını tam orta kata koyabilirsiniz.

Haberin Devamı

KIYMALI BÖREK

◊İnce doğranmış 3 soğanı yumuşatıp içine yarım kilo kıyma, karabiber ve tuz katın. Suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun. Bunu gül böreği, tepsi böreği, kolböreği, gözleme, poğaça veya çibörekte kullanabilirsiniz.
◊Gül böreği yaparken sarımsaklı yoğurt ve naneyle pul biberi yaktığınız yağı üzerine gezdirince nefis olur.
◊Tepsi böreğinde 1 su bardağı süt, 3 su bardağı su, yarım su bardağı sıvıyağla hazırladığınız sosu kullanın.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!