Menemen mi omlet mi?

Güncelleme Tarihi:

Menemen mi omlet mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 10:09

Kahvaltı ve yumurta denince akla gelenler sınırsız. Ancak menemenle omletin yeri başka! Okurlarımız sosyal medyada bu iki lezzeti kıyaslayarak evlerinde nasıl pişirdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz menemen mi omlet mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 75’i menemeni seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Menemen soğanlı mı olmalı, soğansız mı? Ne sıklıkla pişirirsiniz, püf noktaları var mı? Omleti sade mi tercih edersiniz, yoksa peynir veya mantar gibi malzemeler ilave eder misiniz?” İşte, gelen yanıtlardan bazıları...

@gulnur.ozben: “Menemeni soğansız ve domatesi bol severim. Üzerine maydanoz ve peynirle nefis! Omlet de bol yeşillikli veya mantarlı, kaşarlı olmalı...”

@seydakizilray: “Menemende domatesler rendelenmiş olacak, acı yeşil biber çok yakışır. Üzerine kaşar peyniri ekleyip ekmeği bandırarak yemenin tadı bambaşka. Omlette de dereotlu veya mantarlı favorim. Tereyağı ve karabiber olacak.”

Haberin Devamı

@isinirakk: “Tabii ki menemen ve kesinlikle soğansız. Mümkünse Çanakkale domatesiyle... İncecik doğranmış biberler zeytinyağında hafif kavrulacak. Domatesle birlikte biraz tereyağı, karabiber, tuz ilave edilecek. Domates suyunu çekince yumurta kırılıp hızlıca karıştırılacak. Serviste maydanoz yakışıyor. Omlet bizde en çok tereyağlı, sade haliyle seviliyor. Yağı kızdırıp toz kırmızı biberi ekliyorum. Üzerine kısa süre, kabaca çırpılmış yumurta... Altı pişince ikiye katlıyorum. Dışı çıtır, içi hafif sulu, yumuşak kalıyor.”

@selmaozdogan: “Ben omlet tercih ederim. Tadını çok beğenmeme karşın görüntüsünü karışık bulurum menemenin.”

@kayaciogluesendemir: “Omlet özellikle mantarlı; her mevsim, her hafta... Menemense yazları. Soğansız ama... Bol sebzeli ve tereyağlı.”

@esirel: “Menemenin üstüne tanımam.”

ÖZELLİKLERİ

Kahvaltı’ (Remzi Kitabevi) kitabının yazarı Ebru Erke’den...

MENEMEN

En lezzetli menemen, domates ve yeşil biberin lezzetinin doruk noktasına ulaştığı yaz aylarında olur. Menemenin en önemli sırrı, bol ve lezzetli domates. 

Menemeni İzmir usulü yapmak için biberlerden önce piyazlık doğranmış soğanları kavurmak gerek.

Yumurtaları çırpıp karışıma döktükten sonra tavanın kapağını kapatmadan, yumurtalar fazla katılaşmayacak şekilde pişirmek önemli. Menemen hafif sulu kalmalı.

Haberin Devamı

OMLET

Yumurtaları bir kâsede iyice çırpın, tuz ve karabiberi bu aşamada ekleyin. Karışımı tavaya kırmadan önce tava ve içindeki yağ ısınmış olmalı.

Yumurtaları tavaya döktükten sonra altı pişip üstü hafifçe katılaşana kadar kısık ateşte tutun. Ek malzemeleri bu aşamada içine yerleştirip omleti kapatın. Damak tadınıza göre her türlü peyniri kullanabilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!