Kuru köfte mi sulu köfte mi?

Güncelleme Tarihi:

Kuru köfte mi sulu köfte mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2023 07:00

Okurlarımız kuru köfte ve sulu köfteyi kıyasladı, Maslak’taki Sanayi Bahçe’nin sahibi ve şefi Doğuş Şahin evde yapmak isteyenler için püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızdan (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz kuru köfte mi yoksa sulu köfte mi olur” diye sorduk, anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 61’i kuru köfteyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Yöresine, içine giren malzemelere, biçim veya pişirme metoduna göre sayısız köfte çeşidimiz var. Favoriniz hangisi? En iyisini nerede yediniz? Evde yaparken uyguladığınız püf noktalar var mı? Yanına en çok neler yakışır? Sulu köfteyi ekşili mi seversiniz? Evde ne sıklıkla yaparsınız? İçine neler katarsınız?” İşte gelen yorumlardan bazıları...

@hakann_ugur: “Ekşili sulu köfteyi daha çok sevenlerdenim. Kızartma pek yememeye çalışıyorum.”

@melisdc: “İkisinin de yeri çok başka, ilk defa seçemedim.”

@gulizozbekcollini: “Kuru köfte.”

@zilliko: “Köftenin her türlüsünü severim. Ekşili sulu köfteyi evde yaparım. Şaşkınbakkal’daki Han’ın köftesi muhteşemdir. Alışkanlık yapar.”

Haberin Devamı

@ozgulbelgin: “Tabii ki öncelik kuru köftenin.”

@selmaozdogan: “Kardeşimin yaptığı bol acılı, biberli, sarımsaklı, domates soslu ve maydanozlu anne usulü kuru köfteyi hiçbir menüye değişmem.”

@isinirakk: “Annemin, teyzemin elinden çıkan kuru köfteler, yanında patates, biber, patlıcan, kabak kızartması, az sarımsaklı domates sosuyla şahane bir öğün olur. Bir Trakyalı olarak Kırklareli ve Tekirdağ köftelerinin de yeri ayrı... Çok baharatlı sevmiyorum, biraz soğan, karabiber ve kimyonla tatlandırmayı yeterli buluyorum. Sarımsaklı köftelerden uzağım. Terbiyeli köfteyi daha çok kış aylarında yapıyorum. Yumurta sarısı ve limon terbiyesiyle tadını buluyor. Elimin altında varsa azıcık kereviz yaprağını ince doğrayıp katarım.”

@ozkannese07: “Tarzan Köfte Biga üzerine tanımam. Yanındaki yoğurdu ve peynir tatlısı da olmazsa olmazı...”

@grslktl: “Kuru köfteyi patates kızartmasıyla en birinci sıraya koyarım.”

@semraaz: “Kuru köfte-patates tercihim. Salçalı sulu köfteyi de seviyoruz.”

@zmrtsykn: “Sulu köfteyi çok severiz. Ekşili sulu köfte veya salçalı-naneli sulu köftenin ikisini de yapar, harcına çok az irmik eklerim.”

Haberin Devamı

@arzugi: “İlk tercihim sulu köfte... Sulu köfte deyince de akla ekşili ve bol sulu, havuçlu-patateslisi geliyor.”

PÜF NOKTALARI

Maslak’taki Sanayi Bahçe’nin sahibi ve şefi Doğuş Şahin’den tavsiyeler...

KURU KÖFTE

◊ Unladıktan sonra sıvıyağda kızartın. Yağın kaliteli ve taze olması önemli. Yağı daha önce kullandıysanız tadı köfteye geçecektir.
◊ Çok yağlı kıyma tercih etmeyin.
Harcını çift çektirdiğiniz kıymayla yoğurarak hazırlayın. Ardından mutlaka 2 saat dinlendirin.
◊ Sarımsak da lezzet katacaktır.

SULU KÖFTE

◊ Ev yapımı iyi bir salça ve yaz domatesiyle hazırladığınız sosla pişirirseniz enfes olur.
◊ İşe tereyağında soğan ve sarımsağı kavurmakla başlayın. Ardından salça ve domatesi katın. Bu sosa şeker de mutlaka koyun, lezzetini yukarı taşıyor.
◊ Biz kuzinede ağır ağır pişiriyoruz. Fırında da güzel olur.
◊ Ekşili köftede sosun kıvamı önemli. Hafif ekşi bir köy yoğurdu lezzetine lezzet katar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!