Kuru fasulye mi nohut mu?

Güncelleme Tarihi:

Kuru fasulye mi nohut mu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2022 07:00

Okurlarımız bu hafta kuru fasulye ve nohudu kıyasladı, hangisini nasıl sevdiklerini anlattı. Şef Doğuş Şahin de bu iki çok sevilen yemeğe sınıf atlatacak önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz kuru fasulye mi yoksa nohut mu” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 55’i kuru fasulyeyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Kuru fasulyeyi nasıl pişirirsiniz? İçine parça et, kemik, sucuk, pastırma katar mısınız? Yanında pilav olmalı mı? Nohudu ne sıklıkla pişirirsiniz? Yanına bulgur pilavı veya pirinç pilavı da yapar mısınız?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@isinirakk: “Kuru fasulye ispir fasulyesi, Antep salçası (domates ve biber karışık) ve Kastamonu pastırmasıyla ağır ateşte uzun süre pişirilmişse lezzetinin doruğuna çıkıyor. Yerken üzerine kimyon serpiştirmek yakışıyor. Yanında pirinç pilavı, karışık turşu ve soğan olmalı. Nohut haşlandıktan sonra kabukları ayıklanmışsa sınıf atlıyor. Antep salçası, kemikli kuzu eti, hatta en çok pöç yakışıyor. İşkembeli nohut da seviyorum. Yanında da pirinç pilavı, turşu ve soğan...”

Haberin Devamı

@izcigunizi: “Helmelenmiş kuru fasulyeye hayır demem. Şeker fasulyeyle yapılanını çok severim, hele yanında tereyağı ve turşu varsa... Nohudu daha çok bulgur pilavı ve yoğurtla birlikte yemeyi seviyorum. Nohudu pişirirken içine kimyon da katarım.”

@sevgiozbatur: “Kuru fasulye, pilav, turşu... Of of her zaman favorim.”

@bfuo: “İliği olan kemikli etle yapılmış nohut vazgeçilmezdir!”

@fatmayasaneren: “Kuru fasulye kuzu etli çok lezzetli olur. Nohut kemikli etle pişirilirse çok lezzetli olur.”

@mealmyths: “Kuru fasulyeyi de nohudu da pirinç pilavıyla yemeyi severim. Yanında da güzel bir manda yoğurdu ve turşu çeşitleriyle bana kalırsa tam bir ritüel. Özellikle havalar soğuyunca her ikisi de içimizi ısıtan müthiş lezzetler. İçlerinde özellikle et aramam ama et suyuyla pişerse nefis olur. Kuru fasulyeye belki pastırma da girebilir. İşkembeli nohudu Fatih’teki Paçacı Mahmut Usta, kuru fasulyeyi de Rize’deki Liman Lokantası çok çok iyi yapıyor.”

@arzugi: “Kuru fasulyeyi pastırmayla birlikte, bol domatesli, az salçalı yaparım. Nohudu etli, bol domates ve az salçayla pişiririm.”

Haberin Devamı

PÜF NOKTALARI

Maslak’taki Sanayi Bahçe’nin şefi Doğuş Şahin’den...

KURU FASULYE

İspir fasulyesini öneririm. Ayrıca mutlaka çok iyi bir tereyağı kullanın. Karadeniz’deki lezzeti yakalamak için fasulye kadar lezzetli bir tereyağı seçmek de önemli.

Pastırma, sucuk, parça et yakışıyor ama hiçbiri et suyuyla pişmiş kuru fasulyenin lezzetini vermez. Et suyuyla pişirmenizi tavsiye ediyorum.

Lokantada kuzine fırında güveçte demlendirerek pişiriyoruz. Evdeki fırında ve güveçte pişirmeyi deneyin. Yavaş yavaş pişince daha leziz oluyor.

NOHUT

Hem domates hem biber salçası kullanın. Salçayı evde kendiniz yapmıyorsanız geleneksel yöntemlerle hazırlanmış, lezzetli bir salça edinin.

Haberin Devamı

Soğan ve salçayı kavurduktan sonra nohudu kendi yaptığınız kemik suyuyla birlikte uzun uzun pişmeye bırakın. Kemik suyu mümkünse ortalama 4-5 saat kaynamalı.

Nohut yemeğinin yanına tereyağı ve yine bu kemik suyuyla pişmiş bir pirinç pilavı çok yakışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!