Goralı mı ıslak hamburger mi?

Güncelleme Tarihi:

Goralı mı ıslak hamburger mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2023 07:00

Okurlarımız bu hafta goralı ve ıslak hamburgeri kıyasladı, nerede yemeyi sevdiklerini anlattı. Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya ise evde yapmak isteyenler için püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz goralı mı ıslak hamburger mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 54’ü goralıyı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Goralıyı sizce en iyi yapan büfeler hangileri? Ürünü geliştirerek sosisli sandvice goralı ismini veren Goralı 1945’te de
yemişliğiniz var mı? Ne sıklıkla yersiniz? Islak hamburgerini beğendiğiniz adresler nereler?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@mesut.nazlim: “1980’li yıllarda yani ben çocukken dayım ‘Gel sana bir şey ısmarlayayım’ demişti. O gün bugündür unutmadığım bir lezzet goralı.”

@volkanakar: “Goralıyı yapan büfeler diye bir şey yok... Goralıyı yapan tek bir büfe var. O da İstanbul Fındıkzade’deki Goralı 1945!”

@zmrtsykn: “Goralıyı Rumelihisarı İskele Büfe’de yemeyi tercih ederim. Eski alışkanlıklardan olsa gerek ıslak hamburgeri Taksim Kızılkayalar’da yemeyi seviyorum.”

Haberin Devamı

@hatininmutfagi: “İkisi de vazgeçilmezim... Islak hamburgeriyle 80’li yıllarda Kristal Büfe lise yıllarımızın en özel adreslerindendi. Şimdilerde Kızılkayalar’dan yiyorum.”

@banubarutcu: “Küçük bir çocukken Goralı 1945’te yiyerek goralıyla tanışma mutluluğunu yaşamıştım. Fındıkzade’de oturan amcam sağ olsun. Sonraları Bakırköy büfelerinde çok yedim ama o ilk yediğimin lezzetini asla unutmadım.”

@zilliko: “Tercihim goralı... Bahariye’de Petek Büfe’de yerim. Fındıkzade’ye de sırf goralı yemek için gitmişliğim vardır. Islak hamburgerde tercihim Kristal Büfe. Bir dönem o kadar talep vardı ki kuyrukta beklerdik.”

@alicetinezber: “Kızılkayalar ve Goralı 1945 iki marka bu konuda.”

@hakann_ugur: “Goralı için tercihim Kadıköy’deki Petek Büfe, ıslak hamburger içinse tabii ki Kristal.”

@selahattinkirik1907: “Islak hamburger tercihim Kızılkayalar. Buhar oranı ve sosundaki lezzet çok yerinde.”

@ayenkmu: “Kesinlikle tercihim ıslak hamburger. En sevdiğim mekân tabii ki Kızılkayalar. Islak hamburgerde sos dengesi çok ne az ne çok olmalı. Bir tanesi asla yetmez, en az 2 tane yerim. Evde yapmayı hiç denemedim. Önemli bir sokak lezzeti...”

Haberin Devamı

PÜF NOKTALARI
Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’dan...

GORALI

* Goralı 1945’te yapılanında yani orijinalinde sosis yerine incecik bir köfte kullanılır. Ayrıca Ankara çubuk turşusuyla bezelyesiz, havuçlu ve mayonezli bir patates salatası vardır. En önemli püf noktası içindeki bu
havuçlu patates salatası. Ona da lezzet veren, havucu tereyağında biraz kavurmak...

* Patates salatası yerine peynirli bir patates püresi hazırlayıp havuçla birleştirebilirsiniz.

* Ekmeğin hem içini hem dışını mutlaka kızartın.

ISLAK HAMBURGER

* Bu kadar sevmemizi sağlayan, içindeki şeker ve sarımsak. Özellikle gece yendiğinde bu ikili iştahı iyice açar.

* Yarım ölçü salça, yarım ölçü ketçap, biraz şeker ve sarımsakla hazırladığınız domates sosunu kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

* Köfteleri pişirip hazırladığınız sosa bulayın. Yine bol sosla birlikte burger ekmeğinin içine alıp buharda bekletin.

* Köftesi 40-50 gram arasında olabilir. Köftesini de büfelerdekine benzetmek istiyorsanız içine bolca soğan, sarımsak ve galeta unu koyun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!