Ekmeğin şehri Balıkesir

Güncelleme Tarihi:

Ekmeğin şehri Balıkesir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2024 07:00

Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in Balıkesir’in peynirlerini ve zeytinlerini anlattıkları çalışmalarının ardından serinin üçüncü kitabının kahramanı ekmek oldu. ‘Ekmek Şehri Balıkesir’ adlı kitap kendi kategorisinde Gourmand Awards 2023’te birincilik ödülünü aldı. İkili “Neredeyse tüm köylerinde ekşi mayalı, dumanı üstünde lezzetli ekmekleriyle insanı karşılar Balıkesir” diyor.

Haberin Devamı

Anadolu’nun peynir çeşitliliğini kurdukları Antre Gourmet markasıyla bizlerle buluşturan Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ ve ‘Zeytin Ülkesi Balıkesir’ kitaplarının ardından serinin üçüncü kitabı ‘Ekmek Şehri Balıkesir’ oldu. Peynir hakkındaki ilk kitap, 2019 yılında dünyanın en iyi yeme-içme kitaplarının seçildiği Gourmand World Cookbook Awards’ta dünyanın en iyi peynir kitabı seçilirken, 2023 Gourmand Awards’ta da son 25 yılın en iyi kitapları arasına girmiş ve dünyanın en iyi peynir kitabı seçilmişti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hazırlanan bu eserler şehrin yeme-içme kültürünü global arenada da tanıtan eserler oldu.

Ekmeğin şehri Balıkesir

Son kitap ‘Ekmek Şehri Balıkesir’ de yine Gourmand Awards 2023’te ekmek kitapları kategorisinde birinci seçildi. Berrin Bal Onur ve Neşe Biber serinin bu son eserini şu sözlerle anlattı: “Buğdayın anavatanı Anadolu’da yaşayan halklar ekmeğin sırlarına bilgelikle hâkim olmuş, Anadolu’yu binbir çeşit lezzetin yuvası yapmış ve Anadolu geçmişte bugüne bu kadim gıdanın geleceğine de yön vermiş. Yerel lezzet tarihinin önemli tadı ekmek, Balıkesir’in 20 ilçesinde de büyük kültürel çeşitlilik ve fark yaratmış. Daha önce peynir ve zeytinin izini sürdüğümüz şehirde bu sefer sofranın baş tacı ekmek için lezzet dolu bir yolculuğa çıktık. Neredeyse tüm köylerinde ekşi mayalı, dumanı üstünde lezzetli ekmekleriyle insanı karşılayan Balıkesir, günümüz dünyasının peşinde koştuğu atalık tohumlarla yaptığı ekmeklerle özgün bir çeşitlilik yaratıyor, gelenekten aldığı mirası, aynı peynir ve zeytindeki liderliği gibi ekmekle de geleceğe taşıyacağını gösteriyor.”

Haberin Devamı

Kitapta ekmeğin tarihsel yolculuğu, tahıllar, ekinden ekmeğe, maya ve glüten gibi başlıkların yanı sıra Balıkesir’in ekmekleri ve hamurişleri de detaylıca anlatılıyor. Ekmekler gibi pideler, çörekler, hamurlu buğdaylı çorbalar, ekmek aşı ve tiritler, mantılar, börekler, tostlar, hamurişleri, keşkekler, pilavlar ve tatlılar da işlenmiş.

Haberin Devamı

Ayrıca şehirde keşfedebileceğimiz ekmek yolları da çizilmiş; Altıeylül, Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Karesi, Kepsut, Manyas, Marmara Adası, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk ilçeleri konu edilmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!