‘Sansür’lü açılış

Güncelleme Tarihi:

‘Sansür’lü açılış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2015 01:10

26’ncı Ankara Uluslararası Film Festivali, ‘Bakur’ belgeseliyle gündeme gelen sansür protestolarıyla başladı.

Haberin Devamı

Kristal Sınır teması ile bu yıl 26’ncısı düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı. Geceye ‘Bakur’ (Kuzey) filminin 34’üncü İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin iptal edilmesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın getirdiği ‘Kayıt tescil ve eser işletme belgesi’ şartı protestoları damga vurdu. Gecenin açılışında elinde pankartla sahneye çıkan bir kişi sansür protestosu yaptı. Seyirciler içinden bir grup da, ‘Bakur’ filmine uygulanan sansürle ilgili bir pankart açtı. Gecenin sunucusu Ceyda Düvenci, sansür uygulamalarına karşın sinemanın ve film festivallerinin daha çok izleyiciye ulaşabilmesi gerektiğini vurguladı.

‘PRANGA VURULAMAZ’

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de, yapılan sansürlerin özgürlüğe asla pranga vuramayacağını söyledi. Taşdelen, “Özgürlük, eşitlik, insan hakları bizi biz yapan değerler. Kimsenin gücü bu değerleri yıkmaya yetmez” dedi. Meltem Cumbul, Aytaç Arman ve Hande Doğandemir de sinemanın özgür yapılması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

GÜNDEM ‘BAKUR’

ÇAYAN Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yönetmenliğini yaptığı ‘Bakur’, PKK kamplarındaki hayatı anlatıyor. ‘Bakur’un gösterilememesi nedeniyle Ankara’daki belgesel yarışması da iptal edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!