Erotik Doğa: Güzel, sezgili, şehvetli

Güncelleme Tarihi:

Erotik Doğa: Güzel, sezgili, şehvetli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2017 15:43

Doğa hepimizi orada bekliyor. Bir gün ona dönüp ilham alabilir, hayatınızı değiştirebilir ve kendinizi bambaşka bir huzurun kollarında bulabilirsiniz… José Sancho’nun Erotik Doğa sergisi, 6 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde.

Haberin Devamı

José Sancho’nun Pera Müzesi’ndeki Erotik Doğa sergisinin küratörü María Enriqueta Guardia-Yglesias, sanatçı için “Yüzyıllar boyu defalarca tekrarlanan temalar onun yaratıcılığı sayesinde yepyeni bir anlam kazanır,” demiş. Bitkiler, hayvanlar, kadınlar… Ne kadar değişik, ilgi çekici olabilir ki, diye düşünmüştüm sergiye giderken. Sadece ismi bir değişikti, kabul edersiniz… Erotik Doğa heykellere nasıl yansımış olabilirdi?

IMG_4277

Sergiye girdiğinizde ilk olarak hayvanlarla karşılaşıyorsunuz. Balık sürüleri, tembel hayvanlar, kuşlar, kaplumbağalar ve etkileyici, insanda dokunma isteği yaratan yılanlar… Hepsi doğanın içine yerleştirilmiş duruyorlar sergide. Doğadan etkilenen sanatçı, üzerinde çalıştığı mermer, ahşap gibi materyalleri de olabildiğince doğal bırakma taraftarı. İşte bu bahsettiğim yüzyıllar boyunca işlenen temalar, José Sancho’nun işçiliğinin ustalığı ve doğallığı ile gözünüze bir başka gözüküyor. Sergi ile ilgili yapabileceğim ana tanım; “yalın”. Sergi, heykeller, insana bir huzur veriyor. Sancho’nun ilham aldığı doğayı, heykellerinde hissedebiliyorsunuz. Dişiliğin sembolü anne tembel hayvanlar yavruylarıyla tavandan sarkıyorlar, pürüzsüz oyulmuş kıvrım kıvrım yılanlar, doğanın korkulacak, uzak durulacak bir şey değil, hayret edilecek, parçası olmak istenecek bir şey olduğunu hatırlatıyor size.

Haberin Devamı

IMG_4273

Sergide ilerledikçe kadın bedenine ulaşıyorsunuz. “Kadınlar güzeldir, sezgilidir, şehvetlidir. Kadına has bir şey var; o insan türünü devam ettiriyor,” diyor Kosta Rikalı heykeltıraş. Kadını bu kadar güzel tanımlayan bir sanatçının elinden çok ince nüanslı kadın heykelleri çıkıyor. İncecik mermerlerden sızan ışıklarla kadın bedeninin detaylarını inceliyorsunuz. Sadece gövdeler yapıyor sanatçı ahşaptan, mermerden, taştan. Simetrik, içbükey ve dışbükey duran gövdeler… Gövde benim için kadın formunun ana parçası diyor Sancho; onunla söylemek istediğim herşeyi söyleyebilirim; kadının gençliğini, şehvetini, yaşamını yansıtabilirim…

Haberin Devamı

IMG_4299

Serginin sonuna geldiğinizde José Sancho’nun doğa içindeki, bahçesinde sanki oraya aitmişçesine duran heykellerinin yayıldığı harika evinde, atölyesindeki röportajı ve Sancho’yu anlatan tanıdıklarının, sanat profesyonellerinin yer aldığı bir video var. Bu video da başka bir ilham kaynağı. Çünkü; Sancho aslında ekonomist ve uzun yıllar bu alanda çalışıyor. 40 yaşında bir ilham geliyor ve işini bırakıp kendini tamamen heykele adıyor. Bunun bir karar olmadığını söylüyor sanatçı röportajlarında. İçimden ilkel, kararlı bir ses geldi ve heykeller yapmaya başladım, diyor.

IMG_4298

Rodrigo Rubí J. JOSÉ SANCHO tallando

Otuzlu yaşların sonunda bir yandan resimler yaparken bir yandan çocukluğundan beri iyi olduğu marangozluk yeteneğini kullanarak bulduğu metal, plastik, hurda gibi materyallerle heykeller yapan José’nin aslında bir heykeltıraş olduğunu evine davet ettiği sanatçı arkadaşı Rafa Fernández keşfediyor ve sanatçıyı resim yerine heykel yolunda yönlendiriyor. Oradan sonrası, Kosta Rika’nın kamusal alanlarına konulan dev heykeller, ödüller, sergiler ve Erotik Doğa

Haberin Devamı

Doğa hepimizi orada bekliyor. Bir gün ona dönüp ilham alabilir, hayatınızı değiştirebilir ve kendinizi bambaşka bir huzurun kollarında bulabilirsiniz… José Sancho’nun Erotik Doğa sergisi, 6 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde.

 

irmakozer.com Tarafından hazırlanmıştır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!