Bu eserlere ulaşmak zor değil

Güncelleme Tarihi:

Bu eserlere ulaşmak zor değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2017 11:52

‘Ulaşılabilir sanat’ sloganıyla yola çıkan Mamut Art Project, bu yıl 26-30 Nisan’da beşinci kez gerçekleştirilecek. İstanbul KüçükÇiftlik Park’taki sanat fuarında 50 genç sanatçının standı olacak. Ayrıca Mamut Performansları adı altında 17 sanatçı beş gün boyunca performans sergileyecek. Üç yıldır Akkök Holding sponsorluğunda düzenlenen etkinliği Akkök Holding Yönetim Kurulu Üyesi Alize Dinçkök Eyüboğlu anlattı.

Haberin Devamı

Ulaşılabilir sanat’ derken sanatın demokratikleşmesini mi kastediyorsunuz?

- Maalesef sanat günümüzde toplumun tamamına ulaşamadan, galeriler ve büyük koleksiyonerler arasında sıkışıyor. Sanat hayatına yeni başlayan gençler, çalışmalarını tanıtma şansı bulamıyor. Aynı durum sanata gönül veren ancak yüksek maliyetlerden ötürü istedikleri eserlere ulaşamayan sanatseverler için de geçerli. Mamut Art Project, yetenekli genç sanatçılara eserlerini sergileme; sanatseverlere de hem yeni yetenekler keşfetme hem de özgün eserlere uygun bir şekilde ulaşabilme imkânı veriyor. Öte yandan Mamut’ta 50 standın 28’i kadın sanatçılardan oluşuyor. Mamut aracılığıyla kadın sanatçıların sanat dünyasında ne kadar aktif olduğunu da gözlemleyebiliyoruz.

Bu eserlere ulaşmak zor değil

Haberin Devamı

Nur Pınar Özen, İsimsiz.

Bu yılki fuarda bizi neler bekliyor?

- Bu yıl sergilenecek işler arasında yeni medya, yerleştirme, performans, illüstrasyon, fotoğraf, ses yerleştirme, sokak sanatları, heykel, video, baskı, resim, çizgi roman, doku sanatı ve bio-art projeler ile dijital ve interaktif projeler yer alıyor. Özellikle de yerleştirme alanında çalışmaların arttığını söyleyebiliriz. Bu yıl ilk kez oyun sanatı (‘game art’) ve çizgi roman sanatçıları konuk oluyor. Performans sanatçıları da var. Bunun dışında her biri kendi alanlarının profesyonelleri olan grafiti sanatçılarından illüstratörlere, animasyon sanatçılarından heykeltıraşlara kadar geniş bir ekipten oluşan KRÜW de fuarda yer alacak.

Çalıştığınız genç sanatçıların akıbetini takip ediyor musunuz? Mamut Art Project, kariyerlerini nasıl etkiliyor?

- Birçok sanatçının karma sergilere davet edildiklerini görüyoruz. Kişisel sergi açan, Uluslararası İstanbul Bienali’nde yer alan, galerilerle anlaşan sanatçılar var. Bir jüri üyesinin sanatçıyı Mamut’ta görmesi sonrasında sergiye davet ettiğini çok kez gördük. Hatta birçok jürimizin sanatçılarla iletişimi devam ediyor.

Haberin Devamı

SANATI BİR YATIRIM ARACI OLARAK GÖRMÜYORUM

Sanatçı-sanat hamisi işbirliği, sanat tarihini şekillendiren bir ilişki. Sanata yatırım yapan bir işkadını olarak siz sanatla ilişkinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

- Koleksiyon oluşturmak, satın almaktan ibaret değil. Emek, bilgi ve araştırma istiyor. Ben sanatı bir yatırım aracı olarak görmüyorum. Tutkum tamamen sanata olan kişisel ilgimden kaynaklanıyor.

Sizin de bir koleksiyonunuz var bildiğim kadarıyla. Takip ettiğiniz sanatçılar kimler?

- Kendi koleksiyonumu 15 sene evvel oluşturmaya başladım. Yerli ve yabancı sanatçılardan oluşan karma bir koleksiyonum var: Yaşam Şaşmazer, Bubi, Özdemir Altan, Seçkin Pirim, Allysa Monks, Ben Steele ve Lagemann bu sanatçılardan birkaçı. Mamut Art Project sayesinde birçok yeni sanatçıyla tanışma fırsatı yakaladım. Mamut’tan her sene mutlaka birkaç eser aldığımı söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Mamut Art Project, 26-30 Nisan’da KüçükÇiftlik Park’ta, 11.00-20.00 saatleri arasında gezilebilir. Giriş, 20 TL, öğrenciler için 5 TL.

Bu eserlere ulaşmak zor değil

Mert Keskin’in karışık teknikle yapılmış ‘NETWAVE’ / ‘RAREWAVE’ isimli eseri (2017).

 

BAKMADAN GEÇME!