Bahar bayramında sahnedeki kuş kimdi?

Güncelleme Tarihi:

Bahar bayramında sahnedeki kuş kimdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2016 11:51

Mikhail Baryshnikov dans etti o sahne üzerinde. Charles Aznavour en güzel şarkılarını söyledi. Liza Minelli, şovunu kim bilir kaç kez sergiledi. Burası Washington DC’nin ünlü sahnesi Warner Theatre. Buradaydık, Türk cumhuriyeti ülkelerinden 200 dansçının sunduğu 25 özel gösteriyle baharı karşıladık.

Haberin Devamı

UNESCO, 2003 yılında somut olmayan kültürel miras sözleşmesi imzaladı. Ve bu kapsamda, Nevruz’u insanların sözlü kültürünü, artan şehirleşme, hızlanan küreselleşmeye karşı koruma altına almaya karar verdi. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) da bu kapsamda ilk büyük etkinliğini 2010’da UNESCO’nun Paris’teki merkezinde bu süreci desteklemek için yaptı.

 

Bahar bayramında sahnedeki kuş kimdi

 

 Ve tema yeniden doğan tabiattı. İşte bu yıl kutlamalar çerçevesinde 15 ülkenin 200 dansçısı yine sahneye çıktı. Önce maharetlerini New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda sergilediler. Sonra da dünyaca ünlü yıldızların çıktığı Warner Theatre’da. 2100 kişilik salonu doldurdular ve ayakta alkışlandılar.  TÜRKSOY, Türk dil ailesine ait dilleri konuşan ülkeler ve toplulukların oluşturduğu bir kültür örgütü. Genel sekreteri Kazakistan’ın eski kültür bakanı ve konservatuvar kurucusu Düsyen Keseyinov.

 

Haberin Devamı

Bahar bayramında sahnedeki kuş kimdi

 

Keseyinov aynı zamanda bir keman virtüozu. Konsey yılda bir kez toplanıyor ve baleden klasik müziğe geniş bir gösteri programı çıkarıyor. Bu kez organizasyonun Nevruz kutlamaları çerçevesinde olması nedeniyle sahnede her şey baharı ve barışı anlatıyordu. Önce ışıklar söndü, sonra barkovizyondan yeşillenen ağaçlar ve uçuşan kuşlar geçmeye başladı. Sahneyi güzel kızlar doldurdu. Ellerinde çiçeklerle dans ederken, sahneye ihtişamlı bir kadın geldi. Adı Yuliana Krivoşapkina’ydı.

 

FİNALİ KAZAKİSTAN’IN DEMET AKALIN’I YAPTI

Bahar bayramında sahnedeki kuş kimdi

 

Haberin Devamı

Krivoşapkina, ‘Ağız kopuzu’ alanında dünyada ilk 10 isimden biri. Kuş sesleri çıkarmaya başladı. Danslarla müthiş uyumlu olan bu performansın ardından Moğol gırtlak sanatçısı Damdin Khathuu çıktı sahneye. O gırtlağından sesler çıkarırken Moğolistan Tasarım Enstitüsü mankenleri yöresel kıyafetleri sergileyerek ona eşlik etti.

 

Bahar bayramında sahnedeki kuş kimdi


Kazakistan’da epey ünlü bir pop şarkıcısı olan Zhanar Dugalova, final şarkısının solistiydi. 


Kafkas danslarının yüksek enerjisi, balerinlerin baharı zarifçe karşılayışıyla iki saatlik gösterinin sonuna gelindiğinde sahnede kırmızı elbisesiyle güzel bir kadın vardı. ‘Nevruz Celebration’ adlı pop şarkıyı söyleyen Zhanar Dugalova’nın Kazakistan’ın Demet Akalın’ı olduğunu öğrendik. 29 yaşındaki Dugalova, iki yıl önce Türkvizyon Şarkı Yarışması’nda ülkesini temsil etmiş ve birinci olmuş.

 

Haberin Devamı

Bahar bayramında sahnedeki kuş kimdi

Moğol gırtlak sanatçısına eşlik eden mankenler mini bir defile yaptı. 


Sırada Londra ve İskoçya var. Bu kez sahneye gençlik orkestrası çıkacak. Düsyen Keseyinov, “Siyaset ya da ticarete bulaşmıyoruz ama biz başarılı olursak, biliyoruz ki aramızdaki ilişkiler de başarılı olacak” diyor.

 

Bahar bayramında sahnedeki kuş kimdi


BM’deki gösteri öncesinde Aziz Sancar ile resepsiyonda bir araya geldik. Sancar’a “Nobel almak hayatınızı değiştirdi mi” diye sordum. Gurur da duysa yoğunluktan biraz şikâyetçi: “Her yere davet ediyorlar. Yetişmek ne mümkün. Kendimi rahatlatmak ve biraz da işime bakmak istiyorum.” 

 

Haberin Devamı

Bahar bayramında sahnedeki kuş kimdi

Sahnede sadece Nevruz değil, Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlığının 25. yılı da kutlandı. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!