Kendimi holistik dünyanın Martha Stewart’ı olarak görüyorum

Güncelleme Tarihi:

Kendimi holistik dünyanın Martha Stewart’ı olarak görüyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 00:00

Amerikalı Rainbeau Mars (31), bir yoga hocası ve yaşam koçu. Yogayla ilgili birçok DVD ve kitabı, bir sürü ünlü öğrencisi var. Şimdi Adidas’ın Play Yoga adlı yoga koleksiyonunun yüzü oldu. Adidas tüketicilerini, dünya çapında düzenlenen etkinliklere davet ederek onlara yogayı anlatacak.

İsteyenler Rainbeau’nun Adidas sporcularına kendi alanları ile ilgili yeni yoga pozisyonlarını öğrettiği on-line video içeriğine erişebilecek. Mars’la yogaya başlamadan önce neden annesinden utandığını, kendini neden sevmediğini, hayatının yogayla nasıl değiştiğini konuştuk.

İlk yoganızı annenizin karnında yaptığınız söyleniyor?

- Evet. Annem ayurvedayla ilgilenen, Hindistan’a gidip yoga öğrenen bir hippiydi. Bana hamile kaldığını öğrendiğinde diğer hippi arkadaşlarıyla bir çiftlikte komün hayatı yaşıyordu. Kendisine süper sağlıklı bir beslenme diyeti oluşturdu, bir de her gün yoga yaptı. O yüzden ilk yoga deneyimimi daha doğmadan yaşadığımı söylerim. O çiftlikte, mor çarşafların üstüne doğmuşum. Dışarıda pırıl pırıl bir gökkuşağı varmış. Annem o yüzden bana İngilizce gökkuşağı kelimesinin Fransızca okunuşu olan Rainbeau ismini vermiş.

Spiritüel bir hayat yaşamak sizin için kaçınılmaz olmuş öyleyse?

- Annem Hindistan’a gittiğinde tanıştığı ve daha sonra benim vaftiz annem olan kadınla birlikte bir ayurveda restoranı açmıştı. İnsanın sağlığının topraktan geldiğini savunurdu, binlerce bitkisel şurup hazırlardı. 3-4 yaşımdayken hangi bitki hangi organa iyi gelir bilir hale gelmiştim. Ama hayattaki asıl emelim yoga öğretmeni olmak değildi. Evet böyle bir hayatın içine doğmuştum ama bunun bir parçası olmaya karar vermem çok zaman aldı.

Bu fazla sağlıklı hayat sizi sıktı mı ergenlik döneminde?
/images/100/0x0/55ea25e0f018fbb8f86e24b5

- Evet, tepki duydum. Herkes gibi olmak istiyordum. Sabahlara kadar gece kulüplerinde gezdim, pizza yiyip, sigara içtim. İnsanlar "Ay senin annen ayurvedacı, sen kesin çok sağlıklı yaşıyorsun" dedikçe, ben zararlı ne varsa yapıyordum. Sanki kendimi kanıtlama çabasındaydım. Ben annem değilim, farklıyım, başkaldırabilirim diyordum içimden.

Yoga hayatınıza nasıl girdi öyleyse?

- Asıl istediğim gazeteci olmaktı. Fakat birkaç tesadüf birbirine eklendi ve kendimi Hollywood’da bir film setinde buldum. Birkaç sinema ve reklam filminde rol aldım. Bir gün plajda yoga yaptıklarını gördüm. Öylesine katıldım. İlk dersin sonunda ağlamaya başladım. İçimde bastırdığım bütün hisler yüzeye çıktı. Bir hippinin kızı olmaktan utandığımı, onun sunduğu hayata isyan ettiğimi fark ettim. Bu duygularla yüzleşmek beni çok rahatlattı ve her gün yoga yapmaya başladım.

Anneniz bu durumdan haberdar mıydı?

- Evet ve anlayışla karşılıyordu, çünkü kendisi de bir isyankardı. Ailesi çok zengindi, üst sınıftan geliyordu. Hepsini reddetti. Bense uzun süre ona "Büyükbabamlar çok zengin. Benim niye bir BMW arabam yok. Niye normal olamıyorum" diye şikayet etmiştim. Kendimi de sevmiyordum. Güzel göründüğümü biliyordum ama bunu saklıyordum.

Peki sonra ne oldu? Yoga derslerinin faydası neydi?

- Şehrin merkezindeki evimi satıp, sahilde bir apartman dairesine taşındım. Oynadığım filmlerde filan mutlaka bir yoga hareketi yapıyordum. Sonra yoga öğretmek isteyenler için kurs ilanı gördüm ve başvurdum. Hoca kimler yoga öğretmeni olmak istiyor diye sorduğunda parmak kaldırmayan tek kişi bendim. Çünkü benim amacım yogayla ilgili daha çok şey öğrenmekti. Ama sınıfın en kapalı ve kötü öğrencisiydim. Sınıfın en arkasında durur, berbat kıyafetler giyer, kapüşonumu bile açmadan yoga yapardım. Sonra kendimi hep mükemmel bir kariyeri olan mükemmel bir kadın olmaya zorlamaktan vazgeçtim. Büyük bir rahatlamaydı bu. Yoga hocam "Sen sınıfın en kötüsüyken en iyisine dönüştün" dedi. Sonra Hollywood’da bir şekilde benim yoga yaptığım ve yoga öğretme lisansım olduğu yayıldı. Birçok ünlü oyuncu benden ders almaya başladı. Giderek ders verdiğim kişilerin sayısı arttı. Bir anda kendimi her gün saatlerce yoga öğretirken buldum. Sonra da dünyada 1 milyonun üstünde satan bir yoga DVD’si çıkardım.

Hangi ünlülere ders verdiniz?

- Hepsi çok yakın arkadaşlarım olduğu için artık isimlerini kullanarak reklam yapmak istemiyorum.

Adidas’ın yoga kıyafetlerinin yüzü olmaya nasıl karar verdiniz?

- Kendimi holistik dünyanın Martha Stewart’ı olarak görüyorum. Sağlıklı ve mutlu yaşama ancak bir bütün halinde ulaşabilirsiniz. Ben bir vejetaryenim. Sadece toprağın verdiklerini vücuduma sokuyorum. Hiç hasta olmam, ama olduğumda da sadece bitkisel ilaçlar kullanırım. Her gün yoga yaparım. Adidas gibi bir markanın yüzü olduğumda bütün bu alışkanlıklarımı daha çok kimseye anlatma fırsatı bulacağımı düşündüm.

Peki yoga için özel kıyafetler olması gerekli mi?

- Yoga yaparken kendini iyi hissetmenin ne kadar önemli olduğunu şimdi anlıyorum. Derse başlamadan önce mutlaka duş alırım, kendimi rahat ve güzel hissettiren bu pantolon ve bluzları giydiğimde çok daha iyi bir ders geçiriyorum.

KUMAŞLAR YOGA SIRASINDA KASLARIN ESNEKLİĞİNİ ARTIRIYOR

Rainbeau Mars, Adidas’ın Adilibria ve Techfit Powerweb Yoga koleksiyonlarının yüzü. Adilibria Yoga serisi ürünleri, yumuşak ve hafif kumaşlarla hazırlanmış. Güçlü ve canlı renklere sahip. Techfit teknolojisinin kullanıldığı yoga ürünlerinde yer alan Termoplastik Poliüretan bantlar (TPU) önemli kas gruplarının toplandığı bölgelerde yay etkisi göstererek yoga esnasında sporcunun esnekliğini artırıyor. Güçlü TPU bantların kullanıldığı kumaşlar, kusursuz kesimleri sayesinde performans sırasında kasların uyum içerisinde hareket etmesine olanak tanıyor.

Amerikan ev kadınlarının gurusu

Martha Stewart’ı (66) tek bir kelimeyle tanımlamak güç. Kendisi bir televizyon şöhreti, yazar, editör ve iş kadını. Aynı zamanda eski bir model. Kadınlara "ev sanatları"nı öğrettiği gündüz programları ve kitaplarıyla ünlü. Kendi adıyla bir marka yarattı. 2001’de Amerika’nın en güçlü 3. kadını ilan edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!