İşte gizlenen gelinlik işte kına gecesi

Güncelleme Tarihi:

İşte gizlenen gelinlik işte kına gecesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2005 09:34

Suudi Arabistan’ın eski petrol bakanlarından Zeki Ahmet Yamani’nin ikinci eşinden olan büyük kızı Sarah’ın kına gecesi önceki akşam Çırağan Sarayı’nda yapıldı.
  Kına gecesi fotoğrafları

Haberin Devamı

Bugün Çırağan Sarayı’nda yapılacak düğünle Malik Dahlan’la evlenecek olan Sarah, giydiği Mekke’yi temsil eden beyaz kıyafeti ile masallardan çıkmış gibiydi.

Saat 17.00’yi gösterdiğinde Sarah Yamani, Çırağan Sarayı’nın 7 numaralı suitine, üzerinde tişört, altında blue jean ve spor ayakkabı bulunan bir kıyafetle geldi. Gelir gelmez hemen gece için hazırlıklara başladı. Sarah’ın makyajını ünlü makyöz Oya Tolga yaptı. Genç kızın başta annesi olmak üzere akrabaları bu suitte hazırlandı. Arabistan’dan getirtilen kuaför ise ailenin saçlarını yaptı. Kuaförün erkek olması dikkat çekti...

Saat 17.30’da Sarah’ın annesi, memleketinden özel olarak getirdiği gümüş kaseler için nazara karşı tütsü yakıp, gelinin bulunacağı mekanları elinde bu tütsü kasesi ile dolaşıp, bol bol dua etti.

Saat 18.00’de Sarah’ın annesi kına gecesi için üzerine sarı altın işlemeli uzun bir elbise giydi. Annenin parmağına taktığı mücevherler ise oldukça iri taşlı ve göz kamaştırıcıydı.

Saat 19.00’da Sarah’a kına gecesinde giyeceği kıyafet giydirildikten sonra genç kızın başının örtüsü anne ve kayınvalidesi tarafından örtüldü. Anne uzun uğraşlar sonucunda beyaz yemeniyi kızının başına düzgün bir şekilde yerleştirdikten sonra, boynuna inci bir kolye seti taktı.

Saat 19.30’da anne, anneanne, gelin ve akrabaları dualar okuyarak ve etrafa uğur paraları saçarak sarayın Osmanlı salonuna geçildi. Gelin, bu salonda misafirleri kabul ederek sohbet etti.

Saat 20.00’de erkekler sarayın deniz tarafında kendileri için Osmanlı tarzında hazırlanan bölüme geçti. Arabistan’dan gelen hocanın eşliğinde gece dua okunarak başladı.

Saat 20.30’da gelin Sarah, Osmanlı salonunun balkonuna çıkarak, erkeklere gözükmeden okunan duaları dinledi. Gelinin annesi ve kız kardeşi okunan dualar sırasında gözyaşlarına boğuldu.

Saat 21.00’de gelin Sarah, erkekler bölümünde okunan duanın bitmesiyle birlikte, akrabalarının tuttuğu yaprak ve yıldız şeklinde hazırlanan meşaleler ve yine Suudi Arabistan’dan gelen, bendir çalan müzisyen kadınlar eşliğinde kına gecesinin yapılacağı balo salonuna geçti. Gelin salona anneannesinin kolunda ağır adımlarla girdi. Bu sırada salonda bulunan hanımlar hep bir ağızdan, ‘maaşallah’ diye bağırarak, zılgıt çekti.

21.05’te geceye Sibel Can ve modacı Nur Yerlitaş katıldı. Can, gelin ile tanıştı.

Saat 21.10’da erkekler yemeğe başladı.

Saat 21.20’de Sarah, anneannesi ve annesinin eşliğinde salonda hazırlanan Barbaros Şansal’a ait olan 19. yy Osmanlı tahtına oturdu. Genç kız ve ailesi misafirlerin ‘Allah mutlu etsin’ tebriklerini kabul etti.

Saat 22.00’de sahneye Suudi Arabistan’dan gelen iki şarkıcı kadın çıktı. Anne, müzik eşliğinde kızının yanında dans etti. Bu sırada kına gecesinde bulunan bütün kadınlar sahneye çıkıp kıvrak Arap müzikleri eşliğinde dans etti.

Saat 22.15’te kadınlar bölümünde yemek başladı. Yemekte Arap ve Türk mutağı yer aldı. İçecek olarak da meyve suyu ikram edildi.

23.00’te biten yemeğin ardından erkekler, kadınların bulunduğu balo salonuna çıktı. Damat Malik, kayınpederi Zeki Yamani’yle elele tutuşmuş bir şekilde salona girdi. Zeki Yamani’nin elinde taşıdığı asa dikkat çekti. Zeki Yamani, damadı Malik’i elinden tutarak kızının oturduğu platforma çıkardı. Daha sonra önce kızını sonra da damadını öperek platformdan aşağı indi. Bu arada anne, kızı ve damadının yanında yer alarak erkek misafirlerinin kutlamalarını tebrik etti.

Saat 23.30’da müziğin başlamasıyla birlikte erkekler ve kadınlar piste çıkarak geleneksel Arap danslarıyla dans etmeye başladı. Bu arada baba Zeki Yamani elindeki asasıyla birlikte damat Malik’in akrabasıyla dans etti. Asayla akrobatik hareketler yapan Yamani’nin oldukça keyifli olduğu görüldü.

23.40’da Sibel Can’ın Türkiye’nin ünlü şarkıcısı olduğunu öğrenen misafirler, sanatçı ile fotoğraf çektirmeye başladı. Bu arada Can’ın bir zamanlar oryantal yaptığının da öğrenilmesi üzerine ünlü sanatçı piste davet edildi. Can, istekleri kırmayarak davetlilerin açtığı piste çıkarak kıvrak danslarını sergiledi. Can’ın dansını misafirler ilgiyle izledi.

24.00’te gençler, balo salonunda kalarak eğlenmeye devam etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde damat ve gelin de arkadaşlarıyla birlikte piste çıkarak karşılıklı dans etti.

Kına gecesinde Arap misafirler dışında Türkiye’de görev yapan çeşitli ülkelerin konsolosları ve Afgan prensesi vardı.

Kadın davetliler yukarıdaki balo salonunda, erkekler havuzbaşında toplandı. Salonda iki solist zaman zaman şarkı söyledi. Gece boyunca Arap müzikleri dinlendi. Aile mensubu genç kızlar, rengarenk geleneksel kıyafetleriyle ve çıplak ayaklarıyla dansettiler.

Davetliler yay şeklindeki deniz tarafına ve gelinin oturacağı padişah tahtına benzeyen koltuğa dönük kanepe tarzında koltuklarda oturdu. Önlerindeki sehpalardaki büyük kristal tabakların içinde nane şekerleri ve portakallı, tatlılarının olduğu poşetler vardı.

Gece boyunca içki ikramı yoktu. Ananas, portakal, böğürtlen suyu, kolalar, çay ve kahve ikram edildi. Gecenin sonunda küçük bardaklar içinde kendi kahveleri olan mırra ikram ettiler. Gelinin annesi her oturma grubunu ayrı ayrı gezerek teker teker herkese hoş geldin dedi, teşekkür etti.

Erkekler geleneksel Arap kıyafetleriyle kına gecesine katılırken, kadınların ise başları açık, son derece modern, hatta dekolteleri bulunan şık, marka kıyafetlerle kına gecesine katılması dikkat çekti. Gecede dikkat çeken bir başka önemli detay ise kadın misafirlerin boyunlarına, kollarına ve parmaklarına taktığı mücevherler oldu. Gece, mücevherlerin yarıştığı bir gece haline geldi.

Yamani, yemek için Türk aşçıları dışında, Türkiye’ye kendi 15 aşçısını getirmişti. Açık büfe tarzında olan yemekte Türk ve Suudi mutfağının lezzetli yemekleri sunuldu. Çoğu bize yabancı değildi ama hepsi Arap usulünce hazırlanmıştı. Bir köşede peynir çeşitleri, yan taraflarda tatlılar, ortadaki bölümde sıcak yemekler duruyordu.

Yemekler arasında sırf bulgur ve maydanozdan yapılan tabule, ayrıca kabaklı bulgur pilavı, döner, iç pilavlar, tavuk ve kuzu tandır, dolmalar, çevresine yoğurt konulmuş tepsi içinde sunulan tavuklu ve etli mantı.

Tatlı olarak kendi hazırladıkları cevizli baklavalar, fıstık ezmesi, künefe, şekerpareler, isteyenlere külah veya tabakta dondurmalar sunuldu. Masalarda ayrı kaplarda kesilip küçük parçalar halinde sunulan ananas, kivi, çilek ile çeşitli tropikal meyveler mango, hurma, papaya (kavun ağacı yemişleri) yer aldı.

Kına gecesi armağanı

Gecenin sonunda davetlilere pembe kutularda içinde maşallah yazan kristal elmalar dağıtıldı.

Uğur parası dağıtıldı

Kına gecesinde gelin Sarah’ın annesi, elindeki kese içinde bulunan bereketi ve Hz. Fatma’nın elini simgeleyen, üzerinde nazar boncuğu bulunan kolye ucu ve yine şans getirmesi için hazırlanan uğur paralarını yere saçtı.

Gelinin ayakkabısı

Gelinin ayakkabısı, tanınmış ayakkabı firmalarından Shoe&Me tarafından hazırlandı. Beş tane ayakkabı siparişi veren Sarah’a Shoe&Me yetkilileri bu ayakkabıları hediye etti. Gelin, altın ve gümüş renkli farklı modellerden birini seçecek.

Barkovizyonda dua

Barkovizyonda erkeklerin toplandığı deniz kenarına yapılan sahne gözüktü. Üç adet ikili oturma grubunun ortasındakine Zeki Ahmet Yamani ve damadı Melik oturmuştu. Daha sonra Yamani ve Melik’in arasına oturan bir kişi dua okumaya başladı. Erkeklerin bulunduğu yerde okunan duayı kadınlar yukarıdaki salondan izledi. Dua sırasında salonda büyük bir sessizlik oldu. Konuşma boyunca salonda içecek servisi yapılmadı. Konuşmasının sonunda önce Yamani’ye daha sonra damat adayı Malik’e bir tür evlilik anlaşması olan bir metin okutturuldu. Kızı baba evinden çıkartıp damada teslim etmek için önce babanın şartları sonra damadın bu şartları kabul etmesi gerçekleşti. Yamani ve Malik’in el sıkışmasıyla biten duanın ardından balo salonundaki kadınlar da Fatiha okudu. Sonra davetliler teker teker gelini yanına giderek tebrik etti.

Ürdün Prensi Topkapı’da

Düğünün davetlilerinden Ürdün Prensi Hamza ve eşi dün saat 13.00’de 2 resmi polis eşliğinde Çırağan Sarayı’ndan çıkarak Topkapı Sarayı’na gitti. Kendi özel korumaları ve Koruma Şube Müdürlüğü’ne bağlı Türk sivil polisleri tarafından güvenlik çemberine alınan Prens ve Prenses sarayı gezdiler.

Ünlü mekanlarIN düğün fiyatları

Yaz düğünleri için tercih edilen favori otel ve sarayların bazılarında, düğün daveti için kişi başı fiyatlar şöyle...

Sait Halim Paşa Yalısı: 60 dolardan başlıyor.

Esma Sultan Yalısı: 75-80 euro arası...

Büyük Kulüp: 60 dolar...

Beylerbeyi Sarayı: 80-100 euro arası...

Çırağan Sarayı: 80-100 euro arası...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!