Yazın hayvanlar da serinlemek ister

Güncelleme Tarihi:

Yazın hayvanlar da serinlemek ister
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2023 07:00

Hava sıcak. Daha da sıcak olacak. Biz de bunalıyoruz ama istediğimiz zaman duşa/denize/havuza girebiliyoruz. Dolaptan buzlu bir içecek alabiliyoruz. Kedimiz, köpeğimizse bizim belirlediğimiz alan ve şartlarda sıcakla mücadele etmek durumunda. Veteriner hekim Yeter Öcal ile patili dostlarımızı yazın yakıcı sıcağından koruyacak tavsiyeler hazırladık…

Haberin Devamı

Evde perdeler kapalı, su kapları toprak olmalı

Perdeleri kapalı, sağlam tel yaptırdığınız pencereleri açık tutun. Ama asla, hele evde yoksanız, vasistasları (dik pencereyi üstten açan mekanizma) aralık bırakmayın. Araya sıkışıp ölen çok kedi oluyor. Evde doğal bir hava akışı olmalı. Ama özellikle kediler hava çok sıcakken bile cereyanda üşütebiliyor.

Klimayı ya da vantilatörü asla hayvanın üzerine soğuk hava gelecek şekilde konumlandırmayın. Klimayı dışarıdaki ısının çok altında çalıştırmak bizim gibi onların da sıcağa toleransını azaltır.

Gün içinde evin daha serin köşelerine gidebilmeleri için oda kapılarını açık bırakın. Kediler her zaman en serin yeri bulur. Ama köpekleri yönlendirmek gerek.

Suları evin serin yerlerine, mümkünse toprak kaplara koyun. Mutlaka günde en az iki kez değiştirin. Serin olsun ama içine buz atmayın.

Haberin Devamı

Hayvanınızı asla kapalı balkonda bırakmayın.

Sokakta gezdirirken asfaltta yürümeyin

Dolaşmaya sabah erken ve akşam hava serinledikten sonraya çıkın. Yavru, yaşlı, kalın ve uzun tüylü, kilolu ya da kalp rahatsızlığı olanlar; pug, boxer gibi basık burunlular sıcaktan daha fazla etkilenir.

Çıkmışken sokak hayvanlarının kabındaki suyu yenilemeyi unutmayın. Yiyecek olarak bozulacak şeyler yerine kuru mamayı tercih edin.

Asfalt ve beton zeminler aşırı ısınıyor. Çıplak ayakla basamayacağınız bir yerde köpeğinizi de yürütmeyin.

Araba yolculuklarında sık mola verin

Yola çıkmadan yemek vermeyin.

Klima şart ama makul derecede.

Birkaç saatte bir, gölgelik alanlarda mola verin. Yanınızda mutlaka serin su bulundurun.

Kısa süre bile olsa asla arabada bırakmayın.

Yanınıza yolda rastlayacağınız sokak hayvanları için yedek kap, su ve mama almayı unutmayın.

Kenarları şeffaf naylon olan taşıma çantalarından vazgeçin, hayvanlar içinde pişiyor.

Tatile çıkmak onun da hakkı

Seyahat öncesi iç-dış parazit ilaçlarını ve zamanı gelen aşılarını yaptırın.

Pire-kene tasması takın. Sivrisinekler ve tatarcık sinekleri de tehlikeli. Tatarcık sineklerine karşı da özel tasma var. Kekik, lavanta yağı gibi doğal seçenekler de bir nebze koruyor.

Haberin Devamı

Denize girmek istemiyorsa zorlamayın, özendirerek alıştırmayı deneyin. Plajda mutlaka gölgelik bir yerde olmasını sağlayın. Güneşin dik, kumların alev gibi olmadığı saatleri tercih edin.

Artık kendinden soğutmalı yataklar, boyunluklar var. Tatilde de evde de konforlu olabilir.

Teknede yanınızdaysa can yeleği şart!

Veteriner hekim Yeter Öcal “Seyir halindeyken köpeğinize mutlaka can yeleği takmalısınız” diye uyarıyor. Bir danışanı, köpeğini bu şekilde kaybetmiş. Köpek tekneden düşmüş, çok geç fark etmişler. Ayrıca güneş tepede olduğu sürece hayvanın serin, gölgelik bir yerde tutulmasını öneriyor.

Sıcakta ne yemeli?

Konserve mamalara, tavuklu yiyecekler (sıcakta hemen bozuluyor) ve ödüllere ara verin.

Haberin Devamı

Yaz meyvelerini ve dondurmanızı paylaşmayın.

Eğer sıcak çarptıysa...

En yaygın belirti sık solumadır. Halsizlik, baygınlık, kusma, ishal görülebilir. Hayvanı serin bir yere taşıyın, ıslak bezle boynuna, başına, patilerine, kasıklarına kompres yapın. Temiz ve serin su verin. İçemiyorsa dilini ıslatın. Durumu ağırsa veterinere gidin.

Tıraş etmeli mi etmemeli mi?

Uzun tüylü ve tıraşa müsait kedi ve köpekleri tıraş ettirebilirsiniz. Narkoz vermeden yapan
yerleri tercih edin. Ama tamamen çıplak kalmasınlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!