‘Yarışlarda içimden bir aslan çıkıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Yarışlarda içimden bir aslan çıkıyor’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2023 07:00

Milli yüzücümüz Ada Zehra Anlatıcı, İtalya’nın Padova kentinde 3-10 Eylül arası düzenlenen Down Sendromlular Avrupa Şampiyonası’nda 200 metre kurbağalamada rekor kırarak Avrupa şampiyonu oldu.

Haberin Devamı

Hobi olarak başladı yüzmeye Ada Zehra Atıcı. SUDS 2023 Down Sendromlular Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti ve İtalya’dan Avrupa birinciliği madalyasını boynuna takarak ülkeye döndü. Üstelik 200 metre kurbağalama kategorisinde dünya rekorunu kırdı. “Cumhuriyetin 100’üncü yılında olması başarımı ve gururumu ikiye katladı” diyen Ada Zehra Atıcı (16)başarı hikâyesini anlattı.

Yüzmeye nasıl başladınız, anlatır mısınız?

Çocukluğumdan bu yana yüzmeyi, suda olmayı, havuzda vakit geçirmeyi hep çok sevdim. Hobi olarak başladım, sonra da profesyonel bir sporcu oldum. Binicilik, bale, buz pateni, jimnastik, pilates gibi sporlar da yaptım aslında ama kendimi yüzerken daha farklı hissediyorum, yüzmenin bende karşılığı çok farklı.

Rekor kırdınız, şampiyon oldunuz. Ne hissediyorsunuz?

Haberin Devamı

Mutlu hissediyorum, ilk defa Avrupa birinciliği aldım. Hem de Cumhuriyet’in 100’üncü yılında. Bu başarımı ve gururumu ikiye katladı. Bugüne kadar hissetmediğim kadar mutlu ve heyecanlıyım. İstiklal Marşı okunurken çok heyecanlandım, o an gururumun ve özgüvenimin arttığını hissettim.

Yüzerken ne hissediyorsunuz, bir sırrınız var mı?

Aslında bir sırrım var: Yüzerken huzurlu ve sakin hissediyorum; varsa sınav stresim, gerginliğim hepsi bir anda gidiyor. Kendimi bir kelebek gibi hissediyorum. Yarışlarda içimden bir aslan çıkıyor.

En sevdiğiniz yüzme stili hangisi?

En sevdiğim yüzme stilleri kurbağa ve serbest. Kurbağada daha kolay yüzdüğümü hissediyorum, vücudum kurbağa stile daha uygun, öyle diyorlar. Yüzmek benim için gündelik hayattan uzak, sakin ve kendimi dinlediğim ayrı bir dünya.

Down sendromlu olup spor yapma motivasyonuna sahip olmayanlara ne tavsiye edersiniz?

Özel sporcu olmak isteyen çocuklara mutlaka başarılı olabilecekleri bir spor dalı olduğunu hatırlatayım. Önemli olan o dalı keşfetmeleri ve hata yapmaktan korkmadan, yılmadan çalışmaları. Asla pes etmeyin!

“İstiklal Marşı okunurken çok heyecanlandım, o an gururumun ve özgüvenimin arttığını hissettim.”

Gelecek hedefleriniz neler?

İki sene sonra üniversiteye başlayacağım. Üniversitede yüzmeye devam etmek istiyorum. Spor antrenörü olup yeni sporcuların gelişmesine katkı sağlayabilirim. Veya içmimarlık okuyup küçük evler tasarlamak ve kendi işimin patronu olmak istiyorum.

Haberin Devamı

Okul ve sporu bir arada nasıl götürüyorsunuz?

Çok zor ama başarmak için elimden geleni yapıyorum. Bazı derslerde iyiyim ama bazılarında destek almam gerekiyor. Hem öğrenci
hem de sporcu olarak sorumluluklarımı yerine getirmeye çalışıyorum. 

Bu yolda aldığınız en büyük tavsiye ne oldu?

Babamın bana verdiği tavsiye hep aklımda; ‘Yaptığın işi keyifle, durmadan çalışarak yaparsan sonunda başarı kendiliğinden gelir’.

Rekor kırdıktan sonra nasıl mesajlar aldınız?

Ailem, hocalarım, antrenörlerim, arkadaşlarım her zaman destek oldu. Bana her zaman inandılar, ben de bu güvenle hep daha fazlasını başardım. Rekor kırdıktan sonra sosyal medyadan çok tebrik mesajı aldım. Tanımadığım insanlar bile bana “Bahtın ve yolun açık olsun”, “İyi ki varsın” gibi mesajlar gönderdi. Bu mesajlar ve daha çok insanın beni tanıması çok mutlu etti.

 

Haberin Devamı

YENİLİKLERE UYUM SAĞLAYAN BİRİYİM

Antrenmanlarınız nasıl geçiyor, boş zamanınız oluyor mu?

Antrenmanlarım güzel geçiyor, Halil Hocam’la (Halil İbrahim Aydın) yoğun bir antrenman programım var. Okul, spor, yabancı dil kursu, yoga gibi faaliyetlerden hiç boş zamanım kalmıyor. Resim çizmekten keyif alıyorum, astrolojiye ilgim var, sosyal medyayı takip ediyorum.

Burcunuz nedir?

İkizler, aynı anda çok şey yapabilir, çok hızlı öğrenirim. Esnek, konuşkan, gezmeyi seven, yeniliklere uyum sağlayan biriyim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!