‘İstismar faili sucu için 100 yıllık bir hapis cezası öngörülüyor’

Güncelleme Tarihi:

‘İstismar faili sucu için 100 yıllık bir hapis cezası öngörülüyor’
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2024 07:00

4 çocuğu sucu dükkânında uzun yıllar boyunca istismar ettiği iddia edilen Metin Şenay’ın davası 7 Mayıs’ta görülecek. İddianamesi hayli karışık ve suç listesi de kabarık. Failin son mağduru 12 yaşındaki çocuğun ve ailesinin vekâletini alan UCİM Derneği’nin avukatlarından Yeşim Aydın Sağra’yla davanın detaylarını, dernekte bu tür vaka mağdurlarına psikolojik destek sağlayan psikolog Begümhan Seven’le de çocuklarımızı nasıl koruyacağımızı, bir çocuğun istismara uğradığını nasıl fark edebileceğimizi konuştuk.

Haberin Devamı

Türkiye geçen hafta Bağcılar’da Metin Şenay adlı çocuk istismar failinin yıllardır bir su deposunda farklı yaşlardaki çocuklara akıl almaz bir şekilde tecavüz ettiği ve o anları kayıt altına aldığı iddiası haberleriyle sarsıldı. Bulunduğu mahallede uzun yıllar esnaflık yapan fail Şenay son olarak 1 yıl önce, 12 yaşındaki bir kız çocuğunu dükkânının arka tarafındaki gizli odada birkaç gün tutmuş ve aile okuldan sonra eve dönmeyen çocuğu için polise haber verince tüm yollar Şenay’ın sucu dükkânına çıkmıştı. 1 yılın sonunda savcılık tarafından iddianamenin tamamlanmasıyla olayın basın yasağı kalktı ve konu yeniden gündeme geldi. Saadet Öğretmen Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği UCİM’in avukatları son mağdur çocuğun ve ailesinin vekâletini aldı. Bünyesindeki tüm avukatlarla sürece hukuki ve psikolojik destek veren dernek, herkesi 7 Mayıs’ta Bakırköy Adliye Sarayı’nda görülecek dava için duruşmaya bekliyor.

Haberin Devamı

‘DAHA ÖNCE DE BU SUÇU İŞLEMİŞ ANCAK BERAAT ETTİĞİNDEN SUÇ CESARETİNİ DEVAM ETTİRMİŞ’

UCİM Derneği’nin avukatlarından Yeşim Aydın Sağra

Metin Şenay’ın daha önce benzer bir suça karıştığı ancak serbest bırakıldığı iddia ediliyor. Daha önceki sabıkası ve olayın detayı nedir?

Sanığın adli sicil kaydı boş değil aslında ama basına yansıyan ve tahliye edildiği dosyada bir kız çocuğuna su sattığı dükkânda bulunduğu sırada kıyafetlerini çıkartarak özel bölgelerine dokunup istismarda bulunduğu var. Yürütülen soruşturma kapsamında 2009-2011 yılları arasında tutuklu kaldığı fakat Yargıtay’ın bozma kararı üzerine beraatına karar verildiğini biliyoruz. Yani sanık aynı suçu daha önce işlemişse de delil yetersizliğinden (mağdurun beyanlarında çelişki olduğu gerekçesiyle) beraat etmiş ve sonra bu suçu işleme cesaretini devam ettirerek de bugün bu olayları diğer çocuklara yaşatmış.

7 Mayıs’ta hangi sebeplerden ötürü yargılanacak?

Şu an süren yargılamada çok çeşitli suç isnatları var, hâkim karşısında 4 mağdur yönünden ifade verecek ve hepsi için de ayrı ayrı cezalandırma talebimiz var. Duruşma günü herkesi Bakırköy Adalet Sarayı’na bekliyoruz. Sanık istismar eylemleri dışında, çocukların ve hayvanların konu edildiği bu müstehcen görüntüler için de adalet önünde hesap verecek. Tüm iddianamede yaklaşık 100 yıllık bir hapis cezası öngörüyoruz.

Haberin Devamı

Süreçte dosyaya dahil olan başka aileler oldu mu?

Dosyada 4 çocuk var. Mağdur çocuklardan biri zaten depoda kolluk kuvvetlerinin bulduğu çocuk. Diğerleri deponun duvarında isimleri yazılı olduğu için dahil edilen çocuklar. Onların dışında da duvarda ismi yazan, hatta duvara öldüğü yazılan çocuklar varsa da bu davada değiller çünkü henüz tespit edilemediler. Başka mağdurlar olması, en azından duvarda yazan isim sayısı itibariyle bile çok yüksek bir ihtimal.

‘İstismar faili sucu için 100 yıllık bir hapis cezası öngörülüyor’

 

Dehşet dükkânı (üstte) mahallenin sucusu. Burada istismara uğrayan 4 mağdur ortaya çıktı ancak sayının artacağı düşünülüyor.

‘SORUŞTURMA  GENİŞLETİLMELİ’

Haberin Devamı

Yıllarca çocukları gizli bir odada istismar ettiği iddia edilen bu adamın kayıtları ne yaptığı hakkında bir fikrimiz var mı? Bir yerlere satıyor olabilir mi?

Olayı öğrendiğimiz ilk günden beri hepimizin aklında olan soru bu. O yüzden de başsavcılığın soruşturmayı genişletmesini talep edeceğiz. Sanığın bu videoları, fotoğrafları servis ettiği kişiler kimse, ona yardım eden kişiler kimse bunları da tespit etmeyi ve adalet önüne çıkarmayı istiyoruz. Bu videolar maalesef herkesin bildiği gibi çok yüksek bedellerle satılan videolar. Sanığın çocuklara şantaj yapması dışında böyle bir amaçla da çekmiş olması büyük olasılık.

O apartmandaki ya da mahalledeki kimse durumdan hiç mi şüphelenmemiş? Başkaları da bu işin içinde olabilir mi?

Haberin Devamı

Aslında çocukların ifadelerine baktığımızda tehlike gümbür gümbür ben buradayım demiş. Özellikle 2 çocuk yönünden her gün o dükkânda olmalarının nasıl fark edilmediğini anlamak mümkün değil. Hepsi okul çağında. Aileleri, mahalleli, okuldaki öğretmen bu durumu fark ederdi diye düşünmeden edemiyor insan. Sadece şu bir gerçek, istismar failleri genelde çevresi tarafından sevilen, babacan, dikkat çekmeyen birileri olur. Çoğu zaman olayı duyanlar hayrete düşer. Bu olayda da aynı yerde senelerdir dükkân işleten, babacan esnaf rolüne bürünmüş bir istismar faili karşımızdaki.

Faille akrabalığı olan iki çocuk devlet koruması altına alındı. Hem onlar hem diğer iki çocuk ne durumdalar?

Haberin Devamı

UCİM Derneği olarak vekilliğini üstlendiğimiz çocuk da ailesi de sanığın cezalandırılmasını ve bir daha oradan çıkmamasını istiyor en doğal haliyle. Olayın üzerinden 1 seneye yakın bir zaman geçse de travmalar devam ediyor, terapi süreci devam ediyor. Biz UCİM Derneği olarak hem hukuki hem psikolojik olarak mağdurların yanındayız. Buradan bu vesileyle hiç adli mercilere başvurmamış mağdurlara seslenmek istiyoruz. Dernek olarak yanlarındayız, bize her zaman ulaşabilirler. Onlar için de adalet önünde hesap sorarız.

‘İSTİSMARCILAR ÇOCUKLARDAN SIR SAKLAMALARINI İSTER; BU NEDENLE ÇOCUKLARA İYİ VE KÖTÜ SIRLARDAN BAHSEDİN’

Psikolog Begümhan Seven

◊ İstismarı fark edebilmek için en önemli konu, çocukların normal davranışlarında ve duygu durumlarında bir değişiklik olup olmadığının gözlemlenmesidir. Örneğin, akademik anlamda ani düşüş, sosyal ilişkilerinde kopukluklar, ani uyku problemleri ve altını ıslatma; bazı kişilere ve bazı yerlere karşı korku ve kaçınma gibi... Bazı çocuklar içine kapanırken bazı çocuklar daha saldırgan bir tutum sergileyebilir. Pek çok nedenden kaynaklı bu davranışları sergileyebilir ama bizde bir soru işareti bırakmalıdır.

◊ Çocukları anne-babalarının ölümüyle, kendisini öldürerek cezaevine girmesiyle korkutuyorlar. “Seni de Çocuk Esirgeme Kurumu’na alırlar” diyorlar. Veya tüm yakın çevresine aynı şeyi yapmakla, onu ya da çevresindekileri öldürmekle tehdit ederler. Bazen de ellerinde görüntülerinin olduğunu ve rezil olacaklarını, insan içine çıkamayacaklarını ya da ona kimsenin inanmayacağını söyleyerek manipüle ederler.

◊ Yaşadıklarının farkında olmadıkları için susabiliyorlar. Bu nedenle bilinçlendirici eğitimler vermek önemli. Farkında olan çocuklar da istismarcı tarafından tehdit edilmeleri nedeniyle susabiliyor. Bu konuda yalnız olmadıklarını bildirmek lazım. İyi sırlar ve kötü sırlardan bahsedilmesi gereklidir. Ebeveynleri veya güvendikleri yetişkinlerin çocuklara karşı
iyi bir dinleyici olmaları da önemlidir.

◊ Çocuklar özellikle aile üyeleri tarafından istismara maruz kaldığında durumu anlamlandıramıyor veya diğer aile üyelerinin ona inanmayacağını düşünerek söylemekte güçlük yaşıyorlar.

◊ Yaşadığı istismar sonrası çocuk kendini suçlayabilir, utanç duygusu yaşayabilir ve durumdan kendisini sorumlu hissedebilir. Bu nedenle psikolojik olarak destek almaları ve kendi suçu olmadığını bilmeleri oldukça önemli olacaktır.

◊ Özellikle aileleri tarafından ihmal edilen çocuklar faillerin daha kolay manipüle ettiği ve istismar için hedef aldığı çocuklar olabilir. Burada okulda öğretmenlerin gözlemleri oldukça önemlidir.

◊ Aile, akraba, komşular gibi yakınların istismar olaylarını bilip susmasının birçok nedeni var. Hatta mağdurun çevresindeki kişilerin, tüm düzenlerinin bozulmaması için bile bu eğilimde olduklarını söylemek mümkün. Ama istismarı fark edip ihbarda bulunmamak suçtur.

◊ Böyle bir durum ile karşılaştığımızda öncelikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hattına (183) ve kolluk kuvvetlerine arayarak bilgi vermeliyiz. Yetkili kişiler gelmeden duruma müdahale etmemeli ve çocuğu konuşturmak için ısrarcı davranmamalıyız. Yetkililer geldiğinde bilgi vermemiz ve gördüklerimizi aktarmak yeterli olacaktır.

‘AŞIRI UMURSAMAZ YA DA DRAMATİZE DAVRANMAYIN’

UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan

Çocuklar yaşadığı istismarı bize aktarmak isteyebilirler. Onlarla göz teması kurarak ve aynı hizada durarak bu iletişimi sürdürmeliyiz. Aktardıkları bilgilere karşı aşırı umursamaz ya da aşırı dramatize davranmamalıyız. Çocukların anlatımındaki dili, bilimsel kelimeler kullanarak bozmamalıyız, bu durum ilerleyen süreçte ifadelerinde tutarsızlığa neden olabilir. Onlarla konuşurken beden dilimizi kontrol etmemiz önemli. Misal anlattığı olaydan korkabiliriz ancak çocuk ondan korktuğumuzu düşünebilir. Kesinlikle çocuk, istismarcıyla karşı karşıya getirilmemelidir. Sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda çocuğa yaşına göre bilgi verip konuşmayı sonlandırabiliriz. Konuşma sonrasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na (183) veya kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunmamız gerekir. UCİM olarak bizim ihbar hattımıza (0324 331 1818) da başvuru yapabilirler.

 

DÜNYADA ‘KİMYASAL HADIM’ YASAL MI?

Bağcılar’daki istismar olayıyla ‘kimyasal hadım’ yine gündeme geldi. Bu yöntemde tecavüzcüye ilaç verilip cinsel arzu ortadan kaldırılıyor. Polonya’da yasa gereği 15 yaşın altındaki çocuklara tecavüz edenler ilaçla hadım ediliyor. Rusya’da 14 yaşın altındaki çocuğa cinsel suç işleyenler gönüllü hadım olursa cezada indirim sağlanabiliyor. Almanya’da ‘Fail Olmayın’ adlı proje kapsamında çocuklara karşı cinsel suç işleme eğiliminde olduğunu hisseden yetişkinlere dürtü kontrolü için ücretsiz terapi veriliyor, kişinin dosyası gizli tutuluyor. Uzmanlar pedofilide erken tespitin en iyi önleyici uygulama olduğuna inanıyor. İngiltere’de de potansiyel cinsel tacizcilere terapi hizmeti var ancak gizli tutulmuyor. Cezaevlerinde bu tür suçlulara kimyasal hadım teklifi de sunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!