Ah Mimicim, neler geldi başına!

Güncelleme Tarihi:

Ah Mimicim, neler geldi başına
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2024 07:00

Kısır sandığım köpeğim regl oldu. Bu kan nereden geliyor diye panikle veterinere gittik. Sonuç; hayvan üçüncü kez kısırlaştırma ameliyatı oldu.

Haberin Devamı

Ağustos ayında sahiplendiğim ve daha önce sizlerle iki kez ‘evde her yere çiş yapma’ kâbusunu paylaştığım köpeğim Mimi geçen ay regl oldu. Oysa kısır olduğu söylenmişti. Hatta onu kurtaranlar tarafından da bizzat kısırlaştırmaya götürülmüş, lakin operasyonda kısır olduğu görülünce kapatılıp geri yollanmış. Tabii kanı görünce panik halinde veterinere gittik. Ultrasonla bakıldı. Aaa, yumurtalıklardan biri, rahmin bir kısmı hâlâ içerde. Dahası piyometra (rahim iltihabı) başlamış. Tabii alelacele operasyona alındı (üçüncü kez) ve bu kez gerçekten kısırlaştırıldı. Kötü sürprizleri minimuma indirmek, geçmişini bilmediğimiz hayvanı da maksimum koruyabilmek için veteriner hekim Yeter Öcal’a sahiplenme sonrası ilk nelere bakmalı diye sordum:

* Çipi var mı yok mu? İlk kontrol edilmesi gereken bu. Çipi yoksa taktırmalı, varsa da gereken iletişim işleri yapıldıktan sonra kendi üzerinize geçirmelisiniz.

Haberin Devamı

* Sonra kuduz aşısı yapılmalı. Ardından da iç-dış parazit ilaçları uygulanmalı. Yaşına göre aşı takvimi ayarlanmalı.

* Erkekse kısır olup olmadığı bellidir. Dişilerde kedi kulağı kesikse, köpek küpeliyse (ya da diğer köpeğim Turta gibi kulağından çıkmış olsa da küpenin izi ya da kulak içinde damga varsa) belediye kısırlaştırmış demektir. Ancak her dişi kısırlaştırması olması gerektiği gibi yapılmayabiliyor. Ve bu da her zaman ihmal ya da veteriner hatasından da kaynaklanmıyor. Nadir de olsa Mimi’deki gibi kötü sürprizlerle karşılaşmamak için ideali iyi bir ultrason görüntülemesi. Ancak ultrasona bakanın uzman olması şart. Çünkü bu ayrı bir iş. Her veteriner ultrason konusunda uzman olmak zorunda değil ama gerektiğinde destek almaktan çekinmemeli.

* Ve genel muayene; sağlıklı mı değil mi? Elbette amaç illa hastalık bulmak değil. Ayrıca rutin muayenede henüz belirtisi olmayan bir hastalığı fark etme imkânı çok az. Ancak şüpheleniliyorsa kanlı ishal, gençlik, FİP gibi hastalıklar için artık hızlı testler mevcut. Eve gelince de  çok iyi gözlemlemek ve yeme, içme, dışkılama davranışlarında ve genel halindeki değişiklikleri veterinerle paylaşmak çok önemli.

Haberin Devamı

Hayvansız ev ve sahipsiz hayvan kalmaması dileklerimle…

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!