Her stantta başka bir hikâye

Güncelleme Tarihi:

Her stantta  başka bir hikâye
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2018 10:29

“Atma, değerlendir. Tüketimi azalt, mutlu ol! Dünyaya daha az karbon ayak izi bırak” sloganıyla yola çıkan İstanbul İkinci El Festivali, 10’uncu kez Kilyos’ta!

Haberin Devamı

Ucuza alışveriş yaparken bir yandan da yazın ilk günlerinin keyfini çıkaracağınız bir festival düşünün. Kilyos’tasınız... Mis gibi deniz havası. Etrafınızda antikacılar, ikinci el ürünlerini satan aileler ve tasarımcılar... Hatta, yardım kuruluşları da orada.
İstanbul İkinci El Festivali, çocuk gelişimi uzmanı Aslı Kamber ve tercüme bürosu sahibi Hülya Yavuz Tuncay tarafından ilk kez 10 yıl önce düzenlendi. Kamber ve Tuncay, ikinci el pazarlarıyla öğrenciyken yaptıkları yurtdışı seyahatlerinde kısıtlı bütçeleri nedeniyle tanışmış. Yurtdışında bilinçli bir ikinci el kullanıcı kitlesi olduğunu, hatta sürekliliği olan mekânlarda ikinci el pazarları kurulduğunu görmüşler.
Gerisi malum: Neden bizde de olmasın ki? Ama ikilinin, bu festivali başlatırken Türkiye’de ikinci el eşya kullanımı alışkanlığının edinilmesi için fark yaratması lazımdı. Festivali, piknik yapmaktan çok hoşlanan insanlarımızın ilgi gösterebileceğini düşündükleri, orman içinde beş dönümlük bir yeşil alanda düzenlediler. Müzik, dans, eğlence, çocuklar ve büyükler için gösteriler organize ederek ikinci el kullanımına sıcak bakmayan ailelerin bile festivali ziyaret etmesi böyle mümkün oldu. Kamber ve Tuncay, yurtdışındakilerden farklı olarak işin içine sosyal sorumluluk da kattı: Her festivalde 15 çocuğa burs veriliyor, pek çok derneğe festivalde yer verilerek projelerinde kullanabilmeleri için gelir elde etme imkânı sağlanıyor. 

Her stantta  başka bir hikâye

Anne ve babasının fotoğrafını bulan var
Bu derneklerin maddi yardım kabul etmediklerini belirtelim. Kullanmadığınız eşyalarınızı satılmak üzere derneklere bağışlayabilir veya derneklerin stantlarından çok uygun fiyatlarla alışveriş yaparak katkı sağlayabilirsiniz.
Kamber ve Tuncay’a göre festivali en çok vintage kıyafet/aksesuvar satın alanlarla antika parça toplayan ve evini bu parçalarla dekore edenler ziyaret ediyor. En fazla rağbet gören ürünler, ‘sıfır’ından çok daha ucuza satılan çocuk ürünleri... Gramofonlar, pikaplar, plaklar, kitaplar, eski fotoğraflar, saatler, tablolar... Eski şişeler kullanılarak tasarlanmış bir lamba bile görebilirsiniz. Hem şık hem de geri dönüşüme katkı sağlıyor.
Bu 250 standın arasında, hikâyesi olan pek çok ürüne ulaşmak mümkün. Bir ziyaretçi şu an hayatta olmayan anne ve babasının fotoğrafını görüp satın almış; daha ne olsun?
Her stantta  başka bir hikâye

İkinci El Festivali 2-3 Haziran’da, Kilyos, Uskumruköy Yeşil Çiftlik Restoran’da.

 

BAKMADAN GEÇME!