Türkiye Arjantin’i böyle fethetti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2015 11:50

Latin Amerika’daki Türk dizileri fırtınası, Arjantin’deki Türklere yaradı. Oyuncu Ergün Demir, ülkenin Acun’u sayılan televizyoncunun programında reyting rekorları kırıyor. Halit Ergenç’e benzeyen Mazum Görgü ise kanal kanal dolaşıyor.

Haberin Devamı

İşler tuhaflaştığında ya da olmayacak bir şey olduğunda Türkler “Bu işler Patagonya’da bile böyle olmaz!” deyimini kullanır. Arjantinliler ise bir işin içinden çıkamadıklarında “Perdido como un Turco en la neblina” (Türk gibi siste kayboldum!) der. Sıradan bir Türk için Patagonya, Ütopya gibi hayali bir yerin adıdır. Sıradan bir Arjantinli ise Türklerin Araplar gibi çölün ortasında yaşadığını ve hatta develere bindiğini düşünür. Ne Türkler Patagonya’nın Arjantin’in bir bölgesi olduğunu bilir ne de Arjantinliler Türklerin Araplardan farklı bir millet olduğunu... Ama artık en azından Arjantinliler böyle düşünmüyor! Telenovelas Turcas (Türk dizileri) sağ olsun...

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti
Arjantin’deki Binbir Gece reklamı: Çocuğunuzun hayatını kurtarmak için neleri göze alırdınız? 

Haberin Devamı

Buenos Aires’e döndüğümüzde Arjantinli bir arkadaşım ziyaretimize geldi. “Banu Türkçe dersi mi veriyorsun” diye sordu. “Yooo..” dedim. “Binanın girişindeki restoranın camında bir ilan var” dedi. Ertesi sabah ilk işim restoranın camına bakmak oldu. Gerçekten de bir Türkçe kursunun afişiydi. Üzerinde “Aprenda Turco” (Türkçe Öğrenin) yazıyordu. “Yerini bile bilmiyorlar, kim öğrenmek ister ki” diye içimden geçirdim. Ve her zaman gittiğimiz kafeye geçtim. Siparişimi verdikten sonra kafayı kaldırdığımda şaşkınlığım bir kez daha arttı. Duvarlarda Sultanahmet, Boğaz ve Kapadokya fotoğrafları vardı. Meğer ertesi gün, Türkiye fotoğrafları sergisinin açılışı varmış!

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti
Buenos Aires’te Türk dizilerinin etkisi her yerde kendini gösteriyor. Bir kebapçının mönüsünde ‘Onur’ yemekler arasında...

 

HALİT ERGENÇ KEBABI 

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti

 

Haberin Devamı

Kahvemi içtikten sonra eve döndüm. Asansör beklerken yaşlıca bir komşu ile tanıştım. Türk olduğumu öğrenince bana “Las Mil y Una Noche” dedi. İlk başta ne olduğunu anlayamadım. “Telenovela Turca” deyince jeton düştü, ‘Binbir Gece’den bahsediyordu... Onur, Şehrazat ve İstanbul ile ilgili övgüler yağdırmaya başladı.. Oysa ben diziyi de, karakterleri de tamamen unutmuştum. “Hııı hı” diyerek şaşkın şaşkın eve döndüm. Arjantin’de ‘Binbir Gece’nin finali tüm yıl boyunca en çok izlenen ikinci program olmuş. Birincinin Boca Juniors- River derbisi olduğunu belirteyim. Akşam arkadaşım ile birlikte parilla yemek için dışarı çıktık. Yolda bir Türkle karşılaştık. Çıktığı televizyon programlarını anlatmaya başladı. Ayrıldığımızda arkadaşıma “Kim? Oyuncu mu” diye sordum. “Yok” dedi. “Onur Argentino”, “Sakalları yüzünden Halit Ergenç’e benzetildiği için gündüz kuşağı programlarının vazgeçilmezi”.

Haberin Devamı

Birkaç gün sonra haftada bir kurulan doğal ürünler satılan bir pazara gittik. Pazarda gördüğüm ilk dükkânda kimin fotoğrafı vardı dersiniz? Tabii ki Halit Ergenç ve Bergüzar Korel... Fotoğrafı üzerinde şöyle yazıyor. “Lo que comen.. Don Onur y Sherezade” “Don Onur ve Şehrazat’ın yediklerinden yiyin!” Biraz ilerleyince Shawarma (döner) arabası gördük. Mönü isimleri ilginçti. Combo Onur: shawarma + içecek, Combo Ali Kemal: fatay+ içecek.

ARJANTİN'İN ACUN'U TÜRKÇE ÖĞRENİYOR 

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti

Akşam “Acaba bir Türk dizisine rastlar mıyım” diye düşünerek televizyonu açtım. Arjantin’in en çok izlenen kanalı Trece’de Latin Amerika’nın Acun’u sayılan Marcelo Tinelli yine bağıra bağıra konuşuyordu... Ne yapıyordu dersiniz? ‘Binbir Gece’nin Ali Kemal’i Ergün Demir ve tercümanı Jasmin Natur’dan Türkçe öğrenmeye çalışıyor! Stüdyodakiler çılgınlar gibi alkışlarken, dansta pek de iddialı olmayan Ergün’e seyirciler telefonla oy yağdırıyor..

Haberin Devamı

Kendimi gerçekten de “Siste kaybolmuş bir Türk gibi hissediyorum.” Patagonya’da bile Türk dizisi izleniyorsa anneme fazla kızmamaya karar veriyorum! En iyisi tüm bu olup bitenin tadını çıkarmak.

 

***

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti

 

ARJANTİN'İN SÜTLACI: ERGÜN DEMİR

‘Binbir Gece’nin Ali Kemal’i Ergün Demir, şimdi Arjantin’in en popüler yarışmasında dansçı. Söyleşi için buluştuğumuzda bir kadın Demir’e “Sen bizim sütlacımızsın!” diye laf attı.

Arjantin’de yayımlanan Showmatch-Bailando’ya katılma teklifi nasıl geldi ?
El Diaria de Maria diye bir program Arjantin’de. Benimle, Teoman Kumbaracıbaşı, Tardu Fordun, Metin Çekmez ile röportaj yaptılar. Sonra canlı yayında biri aradı, dedi ki: “Bailando diye bir program var, katılır mısınız?” Ben de “Katılırım” dedim. Danstan da hiç anlamam aslında. Öylesine dedim. Ertesi gün gerçekten de teklif ettiler. İki aylığına anlaştık, altı aydır buradayız...

Haberin Devamı

Nasıl karşıladılar sizi Arjantin’de?
Havaalanında karşımda 20 kamera... Neredeyse odama gireceklerdi. Dedim “Ergün sen bu ülkede fenomensin!” Altı gün sonra kendimi sahnede buldum. Yüzde 31 reyting...

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti
Ergün Demir, dans yarışmasında adını zikredince Maradona onu evine çağırmış. 

 

İlk programda Maradona’ya hayranlığından bahsedip onunla tanışmak istediğinizi söylediniz. Maradona da sizi evine çağırdı...
Acayip lüks bir malikâne.. Çok sıcak karşıladı. “Türkiye’de takım çalıştırır mısın” diye sordum. “Yok” dedi. Hoş bir muhabbetti. İlginç anekdotlar anlattı. Kaddafi, Libya’ya çağırıyor. “İki gün geçti, artık sıkıldık. Bir gün çadıra kadınlar geldi. Çaylar, yemekler kuskuslar falan. Yine yemek yiyeceğiz zannettik. Sonra getiren kadınlar soyunmaya başladı. Kaddafi’nin hediyesi bize bu oldu” diye anlatıyor...

İnançlısınız. Burada ibadetini yerine getirebiliyor musunuz?
Burada çok yoğunum. 5 vakit kılamıyorum ama yatsı namazını kılmadan yatamıyorum..

Neden sevdiler sizi?
Burada yaşadığım her günü takip etme şansları oldu. Buzdağının görünmeyen tarafında ne gördüklerini düşünüyorum. İşte annem... Tepeköylüyüm... Mütevazı insanlarız. Ben burada antistarım.

İyi para kazanıyor musunuz?
Türkiye’den bir sinema filmi teklifi geldi. Açık konuşayım, burada bana 10 lira verseler ben 3 liraya ülkemde çalışmaya razıyım! Ama o bile verilmiyor.

 

***

BİR UCUZ BİLET ALDI, HAYATI DEĞİŞTİ: MAZUM GÖRGÜ  

28 yaşında. İstanbul Üniversitesi’nde iki yıl muhasebe okuduktan sonra SPK’ya bağlı bir kurumda çalışmaya başladı. 5 yıl önce bir gün Buenos Aires’e ucuz bir bilet buldu; valizini toplayıp Arjantin’e geldi. Bir daha İstanbul’a dönmedi. Halit Ergenç stili sakalı sayesinde ‘Onur Argentino’ oldu.

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti

Niye geldin Arjantin’e?
Google’da surf yaparken ucuz bilet aldım. Her zaman Güney Amerika’ya ilgim vardı. Küçüklüğümden beri Latin futbolcuları görünce ben bu dili konuşmak istiyorum derdim.

Gezerken Arjantinlilerle tanıştın. İlk geldiğinde sorular nasıldı?
Her şeyi soruyorlardı. Ama bir tanesi araba var mı diye sordu bana! (Gülüyor) Ben de “Dünyada araba olmayan yer mi var yahu?” dedim.

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti

Sorular ne zaman değişmeye başladı?
Değişmedi. Diziyle artmaya başladı. Hâlâ soruyorlar: Türkiye’de kadınların hepsi kendilerini Araplar gibi mi kapatıyor?

Nasıl Onur Argentino oldun?
‘Binbir Gece’, ocak ayında artık büyük sükse yapmıştı. Şubatta ise beni televizyonlara davet etmeye başladılar.

Nereden buldular?
Saçlar dökülünce sakal bırakmaya başlamıştım. O ara vatandaşlık işlemleri için sürekli büyükelçiliğe gidip geliyordum. Gide gele beni tanımaya ve “Süleyman” diye çağırmaya başladılar. Diziden sonra elçiliği aramışlar. “Buralarda TV’ye çıkarabileceğimiz bir Türk var mı” diye. Elçiliktekiler söylemiş.

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti

Ne konuşuluyor bu programlarda?
Katıldığım programlarda mesela dizinin bir bölümü gösteriliyor. Oranın neresi ve nasıl olduğunu soruyorlardı. Ben de İstanbul’u çok iyi biliyorum. Anlatıyorum insanlara... Çünkü beni büyük bir şevk ve heyecanla dinliyorlar!

En ilginç soru?
Ayakkabı meselesi... “Türkler niye eve girerken ayakkabılarını çıkarıyor” diye sordular. Ben de annemin bana söylediği şeyi söyledim. “Dışarıdaki kötülüğü, pisliği dışarıda bırakmak anlamına geliyor” dedim. Bayıldılar. Hatta sunucu “Ben de öyle yapacağım” dedi.

Meşhur musun?
Öyle ki artık sokakta insanlar beni tanıyor! Gece işten dönüyorum Plaza Once’de. Temkinli olunması gereken bir yer. Kadın satıcılardan biri bana “Hey Onur!” diye seslendi. Dedi ki: “Sen Onur’a çok benziyorsun. Biz seni televizyondan çok sevdik.” Biraz korktum tabii, ayrı...

Bu ilginin sebebi ne?
Aslında bana ilgi ülkemden dolayı. Halit Ergenç onlar için bir resim, bir fotoğraf. Artık diziden ve benden sonra bütün Türklerin ona benzediğini düşünüyorlar.

Türkiye Arjantin’i böyle fethetti

 

CANAN KAYA: ERMENİ DİYASPORASI TEPKİ GÖSTERDİ

‘Binbir Gece’ dizisi Arjantin’de ilk yayınlandığı 5 Ocak tarihinden itibaren bir fenomene dönüştü. Dizi iki hafta içinde yüzde 20 reyting rakamlarına ulaşarak Arjantin televizyon tarihinde kırılması güç bir rekora imza attı. Aslında Binbir Gece, (Güney Amerika’da) herkesin rehavette olduğu yaz döneminde B planı olarak yayına konmuş.   Lakin  gece 23.00’te başlayan dizi bir anda bütün planları değiştirdi. Şehrazat ve Onur’un imkânsız aşkı o kadar çok sevildi ki, diğer önemli yerli yapımlar ekranlara veda ederek yerini ‘Binbir Gece’ye kaptırdı. 1915 olaylarının 100. yıl anmasına hazırlanan Ermeni diyasporası da dizinin popülaritesinden oldukça rahatsız oldu. İlk önce La Nacion gazetesinde bir okur yorumuyla başlayan protesto, daha sonra yayılarak dizinin kaldırılmasına yönelik bir kampanyaya dönüştü. Konu günlerce ülke gündemini meşgul ettikten sonra Arjantin’de olan her olay gibi yavaş yavaş unutulmaya terk edildi. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!