Sinema yazarlığının uçbeylerindendi

Güncelleme Tarihi:

Sinema yazarlığının uçbeylerindendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2022 07:49

İstanbul Film Festivali’nin bizim kuşak üzerindeki etkisi malum. Vakti zamanında festivalin tedrisatından geçenlerin büyük bir kısmı hayatlarına sinemayı yerleştirdi ve hiç çıkarmadı. Kimi yönetmen, kimi senarist, kimi görüntü yönetmeni, kimi set emekçisi, kimi de sinema yazarı oldu.

Haberin Devamı

Murat Özer’i ben öğrencilik dönemimde festival zamanı, salondan salona koştururken gördüm ilk olarak. Eni konu çok filme gider ve onu da aynı seanslarda görürken, “Yav bu çocuk benden daha fazla filme gidiyor olabilir mi?” türünden içimden söylenirdim. Sonra hemen hemen aynı dönemlerde basına geçtik, yazmaya başladık, mutfakta çalıştık ve o, her daim hayattaki en önemli dostlarımdan biri oldu. Meslekte de gündelik gidişatın içinde de. (Samimiyetimiz ilerleyince öğrendim ki festivalde hep benden çok filme gitmiş.)

SİNEMAYA SEVDALIYDI

Murat mesleğimizin uçbeylerindendi. İyi bir sinema yazarı olarak gördüğünü çalan, filmlerin hakkını vermeye çalışan, dürüst, açık sözlü bir kalem erbabıydı. Çalışkan, meraklı ve her şeyden önce sinemaya sevdalıydı. İşini zevkle yapanlar kategorisindendi. Ayrıca aramızda gençlere de en çok kol kanat gerenlerdendi. Gazetelerin, dergilerin mutfağında çalıştı, yazı yazdı, SİYAD Başkanlığı görevini üstlendi, festivallerde jüri oldu.

Haberin Devamı

NEŞE KAYNAĞIMIZDI

Birikimliydi ve hafızası çok güçlüydü, ne zaman yazı yazarken bir film aklıma gelmese (özellikle de ‘Türkçe adları’) onu arar, meseleyi hallederdim. Festivaller bütün bir sinema âlemi için ama özellikle de eleştirmenler için buluşma, kaynaşma, dertleşme, safları sıklaştırma yerleridir aynı zamanda. Yıllar önce Bodrum’da düzenlenen (1996) ilk ‘Çevre Filmleri Festivali’nde başlayan ‘deplasman’ serüvenimiz, Adana, Antalya, Ankara, Ayvalık, Bursa gibi festivallerde de sürdü. En son pandemi öncesi 2019’daki Antalya’ya birlikte gitmiştik. Ayrıca ben o yaz Murat’la uzun bir yaz tatiline çıkıp Ege’den Akdeniz’e birlikte dolu dolu dolaşmıştım. 

Aramızda ruhu en genç olan oydu. Yanınızda o varsa sıkılmanız, durgunlaşmanız mümkün değildi. Her zaman ortama bir hareketlilik getirir, şenlendirir, muziplik yapar, kahkahalarıyla etrafını neşelendirirdi. Murat Erşahin, Tunca Arslan, Cumhur Canbazoğlu, Mehmet Açar, Olkan Özyurt, Burak Göral, Şenay Aydemir, Erkan Aktuğ, Burçin Yalçın, Talip Ertürk, Murat Emir Eren ve daha birçok arkadaşla birlikte yıllarca onca basın gösterimi, onca festival, onca araba yolculuğu derken hep birlikte çok sıkı bir dostluğun, hatıraların, özel heyecanların izini sürdük. Bir dost, bir insan, bir eleştirmen olarak iyi ki onu tanıma fırsatı bulduk… Ne yazık ki o müthiş çalışan harika beynine çöreklenen bir tümör, bütün uğraşına, verdiği mücadeleye rağmen Murat’ı aramızdan aldı. Geriye minik kızı ‘Hayat’ı bıraktı; babasının izini sürme sırası onda... Tüm sevenlerinin başı sağ olsun...

Haberin Devamı

Sinema yazarlığının uçbeylerindendi

Sinema dünyasının acı kaybı

Bir süredir tedavi gören sinema eleştirmeni ve yazar Murat Özer dün hayatını kaybetti. Acı haberi Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) sosyal medyada duyurdu: “SİYAD’ın 1993’teki yeniden kuruluşundaki 1 numaralı üyesi, 2007-2010 dönemi başkanı, arkadaşımız Murat Özer’i yitirdik. Acımızı, üzüntümüzü tarife imkân yok; ailesinin, tüm yakınlarının ve sinema yazarları camiamızın başı sağ olsun.” 55 yaşındaki Murat Özer, 2 yıldır beynindeki tümör nedeniyle tedavi görüyordu. Adapazarı doğumlu olan sinema eleştirmeni, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunuydu. 2019 yılında oyuncu Feride Çetin’le evlenen Özer, kısa bir süre sonra baba olmuştu.  Murat Özer’in vefatı, hem medya hem de sinema dünyasını yasa boğdu. Murat Özer, bugün memleketinde son yolculuğuna uğurlanacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!