Kadıköy mü, Karaköy mü?

Güncelleme Tarihi:

Kadıköy mü, Karaköy mü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 11:26

Son yıllarda renkli kafeleri, barları ve kalabalık sokaklarıyla birbirlerinin aynısı olma yolunda ilerleyen bu iki tarihi semt, içlerine girildiği zaman aslında çok farklı karakteristik özellikleriyle ayrışabiliyor. Boğaz havasının her daim estiği, vapurların gün boyunca binlerce insanı götürüp, getirdiği liman semtlerine bir de bu gözle bakalım. Neden İstanbul’un her semti ayrı bir şehir denmekte, anlayalım.

Haberin Devamı

1- Yaşayan nüfus yoğunluğu

Kadıköy’ün sınırlarının boğazdan başlayıp, Bostancı semtine kadar uzandığını düşünürsek nüfus olarak çok daha kalabalık olması normal diyebiliriz. Ama semtlerin merkezi bölgeleri olan rıhtım yakınlarına bakarsak da Kadıköy yaşayan nüfus olarak Karaköy’den ileridedir. Tarih boyunca hep iş merkezi olarak bilinen Karaköy, bu kadar popüler olmasına karşın halen ikamet eden nüfus olarak İstanbul’un en tenha semtlerindendir. Ve kazanan Kadıköy oldu.

Kadıköy mü, Karaköy mü

2- Ulaşım kolaylığı

 Her iki semt de İstanbul ulaşım ağının en önemli noktalarıdır. Erken saatlerde başlayan vapur seferleri ve özel yolcu motorları ile deniz taşımacılığının en yoğun olduğu bölgelerdir. Bu da demek oluyor ki Karaköy’ü ya da Kadıköy’ü bulamamak diye bir şey olamaz. Arkadaşlarınıza başka bahanelerle gidin.

Haberin Devamı

Kadıköy mü, Karaköy mü

3- Graffiti ile renklenmiş duvarlar

Sokak sanatının en güzel örneklerini Karaköy duvarlarında bulabilirsiniz. Günde binlerce selfieye arka plan olarak hizmet eden bu çizimler yeni yeni Kadıköy duvarlarında da görünmeye başladı. Ama liderliği Karaköy’den alabilmesi zor görünüyor.

Kadıköy mü, Karaköy mü

4- Tarihi lezzet durakları

Tarihi semtlerin oluşmasında en önemli yeri restoranlar almaktadır. Müdavimi olduğunuz semtin bu mekanlarını bilmemek ayıptan da öte bir durumdur. Her iki semt de barındırdığı tarihi restoranlarla bu kültürün hakkını vermektedir. Denize karşı şık bir restoranda yemek planı yaparken, bu semtleri düşünmeden yapamazsınız. Bizce bu kategori berabere biter.

Kadıköy mü, Karaköy mü

5- Taze balık

Haberin Devamı

İstanbul’un en taze balığını nereden alırız? Bu sorunun birçok cevabı olmasına rağmen İstanbullular her iki semtin balık pazarlarını es geçmez. Aynı bağırış ve çağırışlar, tepelerinde dönüp duran aynı miktarda martılar, aynı kefaller, aynı istavritler ve aynı fiyatlarla yarışı el ele bitiriyorlar.

Kadıköy mü, Karaköy mü

6- Tarihi eğitim kurumu

Her iki tarafta da yüzyıllık Fransız Lisesi, Rum İlkokulu ve köklü bir cumhuriyet dönemi lisesi bulunmaktadır. Sanki bu liman semtlerini kuran ticaret erbapları ve devlet memurları çocuklarının karşıya geçmesini istememişlerdir. Her biri halen önemli eğitim kurumları olarak hizmet vermeye devam eden bu okullar sayesinde bu kategorinin de galibi yoktur.

Haberin Devamı

Kadıköy mü, Karaköy mü

 

 

BAKMADAN GEÇME!