Lor tatlısı nasıl yapılır? Lor tatlısı tarifi

Güncelleme Tarihi:

Lor tatlısı nasıl yapılır Lor tatlısı tarifi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2018 13:31

Ege Bölgesi ile özdeşleşen lor tatlısı birkaç püf noktaya dikkat edildiğinde kolayca yapılabilir. Lor peynirinin kesinlikle tuzsuz olması gerekiyor. Ayrıca pek çok şerbetli tatlıda olduğu gibi lor tatlısının yapımında da tatlının sıcak, şerbetin ise soğuk olması gerekiyor. İşte, adım adım lor tatlısının tarifi

Haberin Devamı

Lor tatlısı çoğunlukla Kuzey Ege taraflarında çokça bilinen nefis bir tatlı. Peynirle yapılan tatlılar arasında başı çeken ve büyük küçük herkes tarafından sevilen lor tatlısı, her ne kadar Ege topraklarında nam salsa da Türkiye'nin dört bir yanında yapılıyor. Peynirle irmiğin uyumunu bir arada bulacağınız lor tatlısı, her evde olan malzemelerle kısa sürede tatlı krizlerine çözüm oluyor. 

LOR TATLISI MALZEMELERİ 

2 çay fincanı yoğurt
3 çay fincanı toz şeker
1 çay fincanı eritilip ılıtılmış bitkisel margarin (Sıvı margarin de kullanabilirsiniz.)
3 adet yumurta
3 çay fincanı un
3 çay fincanı irmik
1 çay fincanı lor peyniri (tuzsuz)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Varsa 1 adet limon ya da portakalın rendelenmiş kabuğu

Şerbeti için; 

3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu

Haberin Devamı

ADIM ADIM LOR TATLISI TARİFİ

Oda sıcaklığında beklemiş yumurtaları derin bir kaba kırıp tozşekeri ekleyin.
Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Varsa rendelenmiş limon ya da portakal kabuğunu katın.
Yoğurt ve yağı ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu, vanilya, irmik ve lor peynirini ekleyip ister mikserle, ister kaşıkla malzemeleri iyice karıştırın.
Diğer taraftan fırına dayanıklı cam ya da porselen (kare ya da dikdörtgen olabilir) bir kabı sıvıyağla yağlayın. (Şekilli kek kalıbı da kullanabilirsiniz.) Hazırladığınız hamuru kalıba aktarın.
İsterseniz üzerini fındık, fıstık ya da cevizle süsleyin. 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 40 dakika pişirip çıkarın.
Sıcakken üzerine 1 su bardağı soğuk su gezdirip tatlıyı soğumaya bırakın.
Şerbeti hazırlamak için su ve tozşekeri orta boy bir tencereye koyun. Kısık ateşte, ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
Hamur tatlısı soğuyunca şerbeti ılık olarak üzerine gezdirin. Bu tatlıyı 4-5 saat sonra ya da bir gün sonra servise sunarsanız daha lezzetli olacaktır.
Ayrıca tatlıyı süslemek için kremşanti, krema, hindistancevizi kullanabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!