Akşama yemekte ‘Ortaçağ’ var!

Güncelleme Tarihi:

Akşama yemekte ‘Ortaçağ’ var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2014 01:15

14’üncü ve 15’inci yüzyıla ait yemeklerin tadına bakmak isteyenlere İngiliz yemek tarihçisi Maggie Black’ten tarihi bir kılavuz: ‘The Medieval Cookbook’. ABD’de eski kitapçılarda keşfettiğim bu kitap, Ortaçağ beslenme biçimi ve yiyeceklerine dair ilginç bilgiler ve tariflerle dolu. Denemesi bedava!

Haberin Devamı

BEZELYE YAHNİSİ/ÇORBASI

Malzemeler:
1.1 lt su, 700 gr. taze bezelye (sultani), 350 gr. yemeklik doğranmış soğan, 1.5 yemek kaşığı sıvı yağ, dört yemek kaşığı kaynamış suda bekletilmiş çeyrek çay kaşığı safran, 1 çay kaşığı yumuşak kahverengi şeker, 1 çay kaşığı deniz tuzu.

Yapılışı:
Kaynamış su bezelyenin üzerine konur, doğranmış soğan, şeker ve safran katılır. Bezelyeler yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra malzemeler süzülerek başka bir tencereye alınır, blender ile püre haline getirilir. Püreyi tencereye geri konur, sıvı yağ ilave edilir ve 6-7 dakika istediğiniz kıvama gelene kadar pişirilir.

Akşama yemekte ‘Ortaçağ’ var

Haberin Devamı

LAHANA ÇORBASI

Malzemeler:
600 gr. ortası gevşek lahana, 225 gr. yemeklik şeklinde doğranmış soğan, 225 gr. ince halka halinde doğranmış pırasanın beyaz kısımları, bir miktar safran, yarım çay kaşığı tuz, çeyrek çay kaşığı toz kişniş, tarçın ve şeker, 850 ml tavuk ya da sebze suyu. Bu tarifin içine kızarmış ekmek parçalarıyla kızartılmış pastırma konursa ana yemek olarak servis edilir. Bu katkılar, Ortaçağ’ın tercih edilen garnitürleridir.

Yapılışı:
Eğer lahananın ortasında sıkılık varsa, lahana 5-6 parçaya bölünerek ortasındaki sert kısım çıkartılır ve sadece yaprakları doğranır. Geniş bir kuşhaneye soğan, pırasa ve lahanalar konur, safran, tuz ve baharatlar tavuk suyunun içine karıştırılır ve sebzelerin üzerine dökülür. Ortalama 20 dakika ya da sebzeler pişene kadar kapağı kapalı olarak pişirilir.

Akşama yemekte ‘Ortaçağ’ var

KUZU/KOYUN YAHNİSİ

Malzemeler:
900 gr. kemiksiz kuzu/koyun eti, 425 ml. tavuk suyu, 2 orta boy soğan (soyulmuş ve yemeklik doğranmış), 1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz, birer çay kaşığı ince doğranmış taze biberiye, kekik, mercanköşk, yarımşar çay kaşığı çekilmiş zencefil, tarçın ve kişniş, bir tutam tuz, 225 ml beyaz şarap 2 yumurta, 2 yemek kaşığı limon suyu... Bu tarifte kuzu veya koyun eti yerine süt danası da kullanılabilir.

Haberin Devamı

Yapılışı:
Etler kuşbaşı doğranır. Tavuk suyu, yahni tenceresine konup kaynatılır. Et ilave edilerek kaynatmaya devam edilir, üstte oluşan köpük toplanır. Doğranmış soğan, taze otlar, toz baharatlar, tuz ve şarap ilave edilir. Tencerenin altı kısılarak, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Limon suyu yumurtayla iyice çırpılır, tencere ateşten alınır, karışım karıştırarak tencereye ilave edilir, tekrar ateşe konmadan servis edilir.

Akşama yemekte ‘Ortaçağ’ var

The Medieval Cookbook, Maggie Black

BAKMADAN GEÇME!