Evdeki kuş tuzakları

Güncelleme Tarihi:

Evdeki kuş tuzakları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ailenin küçük bir ferdi olan kuşlar için evlerimiz,

tehlikelerle dolu. Her evde bulunan basit eşyaların, kuşların ölümüne

neden yolaçabilecek ölümcül tuzaklara dönüşeceğini hiç aklınızdan çıkartmayın.

TRANSPARAN CAMLAR

Kuşun evcilleşmesi için evde serbestçe uçması gerekir. Evinizde kuşa serbest uçma izni verdiğinizde, ışığın odaya süzülüp geldiği pencere camına doğru uçacaktır. Kuşlar pencere camlarına çarptıklarında incinir, hatta ölebilirler. Serbest uçuş izni verdiğinizde, perdeleri mutlaka kapalı tutun.

AÇIK PENCERELER VE KAPILAR

Özellikle yaz aylarında bir çok kuş, açık pencereler ve kapılar yüzünden evden kaçar. 'Bizimki kaçmaz' diye kapı ve pencereleri açık bırakmayın. Evcil kuşların tamamına yakını, evden ayrıldıktan sonra dönüş yolunu bulamazlar.

KEDİLER

Kedilerin çoğunluğu, evcil kuşları bir av olarak görürler. Kanaryaları ya da papağanları yemek için karşılarına çıkan fırsatları değerlendirirler. Bu fırsatları yakalayabilmek için, sabırla beklemesini bilirler. Mutlaka bir kuş beslemek isteyen kedi sahiplerinin, evdeki avcının kolay lokma olarak göremeyeceği büyük boy bir papağan almaları çözüm olabilir. Bir ev kedisi büyük kuşlara her istediğini yapamaz.

İNSANLAR

Bir çok kuşun ölümüne, diğer sebeplerden daha çok, sahipleri olmayan insanlar neden olmuştur. Bu nedenle tatile çıkarken kuşlarınızı bıraktığınız arkadaşlarınızı iyi seçin.

SU DOLU KOVA

Bazı şeyler kuşları heyecanlandırır, cezbeder. Su da bunlardan biridir. Çünkü uzaktan bakıldığında parlak ve ışıltılı görünür. Kuşlar içi su dolu kovalara, doldurulmuş banyo küvetine, açık havadaki yüzme havuzuna doğru uçmaktan hoşlanırlar. Eğer bu şekilde uçtukları su sıcak ise haşlanmalarına neden olur. Su soğuk ise; ıslandığında bir havlu ile nazikçe kurulayın. Kuruyana kadar sıcak bir alanda kurumaya bırakın.

GÜRÜLTÜLER

Kuşlar değişik sesten hoşlanırlar. Bir şarkı, müzik sesi duyduğunda eşlik ederler. İnsanların rahatsız olacağı sesler kuşları da rahatsız edecektir.

VANTİLATÖR

Açık bir vantilatör, hem sesi

hem de meka-nizması ile kuşlar için gerçek bir tehlike oluşturur.

DÜŞÜK AKTİVİTE

Tehlikelerden korumak için onları küçük kafeslere mahkum etmek, ileride sağlık problemlerine yolaçabilir. Düşük aktiviteyle yaşayan kuşlar şişmanlar. Zamanla uçmayı bile unutabilirler.

ZEHİRLİ BİTKİLER

Ev bitkileri ve bahçe bitkileri kuşlar için zehirli olabilir. Sarmaşık ve difrenbahya çeşitleri potansiyel tehlikeli bitkiler listesinde baş sırada bulunurlar.

BÖCEK SAVARLAR

Hemen hemen bütün böcek öldürücüler kuşlar için potansiyel zehirdir. Böcekleri öldürmek amacıyla, kuşunuzun bulunduğu odaya böcek öldürücü sıkarsanız, böceklerle birlikte onu da öldürebileceğinizi aklınızdan çıkartmayın.

OYUNCAKLAR

Kuşlar için varolan potansiyel tehlikeler arasında çocuklar kadar oyuncaklar da vardır. Keskin, kancalı, sivri hatlı ve hurda haline gelmiş oyuncakları kuşlardan uzak tutmalısınız. Kuş kafeslerini de her zaman için ulaşılması kolay olmayan bir yerde tutmalısınız.

UZUN TIRNAKLAR

Kuşunuz konuşabilseydi, en önemli şikayeti uzayan tırnakları olurdu. Uzun tırnaklar, onun tüneğe tutunmasını engelleyecek. Serbest uçuş sırasında ise, sık sık tül perdeye takılıp kaldığını göreceksiniz.

TÜYLERLE KAPLANMIŞ GAGA

Tüylerle kaplanmış bir gaga, kuşlar yemeklerini yerken ciddi problemler yaratabilir.

KAFES KAPILARI

Kafes kapılarını gözleyin. Kafes kapısının açık bırakılmasından yararlanarak kaçan kuş sayısı küçümsenmeyecek kadar çoktur. Kapılar mekanik sistemliyse, sistemi kontrol edin. Sistemin aşınmış olması mümkün. Özellikle büyük kuşlara sahipseniz, kapıları sık sık kontrol etmelisiniz.

BİRDEN FAZLA KUŞ

Birarada yaşayan birden fazla kuş, birbirlerini ölmelerine neden olacak şekilde ısırabilir, gagalayabilirler. Sonuçta bir kuş diğerine nazaran baskın olduğu için aralarından biri yenecek, diğeri yenilecektir. Ve bu yenilmenin adı çoğunlukla ‘‘Ölüm’’ olur. Bu şekilde karışık cins kuşlarınız varsa onların daima birlikte yaşayamayacağını bilmelisiniz.

Şenay ORDU

Öldürerek durduramazsınız

Sokaklardaki kedi ve köpek nüfusunu, katliam yaparak durdurmaya çalışan belediyelerin sorununu anladım.

Hesap yapmıyorlar.

Bir de olayı rakamlarla anlatmaya çalışalım.

Belki, sayılara aklı yatan bir yetkili çıkar ortaya.

Eğer iki köpeğin çiftleşmesi engellenmezse, ilk yıl 4 köpek yavrusu dünyaya gelecektir. Bir kısmı dişi, bir kısmı erkek.

İkinci yıl sonunda üretme zincirine yeni doğan köpekler de katılacak.

Yedinci yıl bittiğinde 4 bin 372 köpek sokaklarda başıboş geziyor olacak.

Kedilere gelince:

Kısırlaştırılmamış bir çift kedi, ilk yılın sonunda 12 yavru sahibi olacak.

Kediler ve sahibi oldukları yavru kediler ikinci yıl 66 kedi dünyaya getirecekler.

Hesaplar, üçüncü yıllda 382 yavru kediyi işaret ediyor.

Ve dördüncü yılın sonunda 2 bin 201, beşinci yıl sonunda 12 bin 201 ve altıncı yılda 73 bin 941 kedi.

Durun daha bitmedi. Bu gidişle onuncu yılla birlikte 80 milyon 399 bin 780 kedilik bir ordu işten bile değil!

Nasıl, şaka gibi değil mi?

Ama gerçek.

Bu üreme hızının karşısında, kısırlaştırma seferberliği başlatmayan belediyelerin başarılı olma ihtimali hiç yok.

KAYIP

Koko hasta

İzmir'li Güzin Hanım'ın sevgili tekiri Koko, bir ay önce, Güzelbahçe Limanreis Mahallesi Pina durağı yakınlarında kayboldu. Boynunda pire tasması ve turkuaz rengi bir çıngırak bulunan Koko'nun sağlık sorunları var. Koko hakkında bilgi sahibi olanlar, Güzin Başar'ı, 0232 234 37 87 ya da 0532 514 97 99 numaralarından arayabilir.

MEKTUP

Hürriyet Medya Towers Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!