Bu yerliler İstanbul’da ne arıyor?

Güncelleme Tarihi:

Bu yerliler İstanbul’da ne arıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2004 00:41

Ortalıkta yarı çıplak kıyafetleriyle dolaşıyor, başlarında bir şef ve bir de büyücüyle, saatlerce dans ediyorlar. Samandan kulübeleri, devekuşu ve papağanları var. Sayıları olsun olsun 50. Ve barış yanlısılar. Peki ama bu yerliler İstanbul’da ne arıyor?

Colins firmasının yeni reklamı, İstanbul Kilyos’taki Gümüşdere sahilini tipik bir Afrika köyüne çevirdi. Reklam serisinin, Afrika’da geçen ikinci filmi için 50 kişilik bir Massai kabilesi oluşturuldu ve birebir boyutlarda film seti kuruldu.

Serinin ilk filminde, yakışıklı Türk genci (Yunus Günce) sevgilisiyle birlikte gittiği partiye kabul edilmeyince, bir ıslıkla Avrupalıların altından donlarını çekip almıştı. Biz de ulus olarak, kendimize yapılan bu Türk propagandasından pek mütehassıs olmuş, Yunus’un şahsiyetinde AB’ye de okkalı bir mesaj göndermiştik.

SİYAHİ AFETLER LONDRA’DAN GELDİ

İkinci filmde de Yunus (geçimsiz Türk genci) bu kez Afrikalılarla benzer polemiğe giriyor. Sonunu anlatmak gibi olmasın ama, bu sefer iş tatlıya bağlanıyor. İlk filmde, hem de manitanın önünde madara olan Yunus, Afrika’da aslan kesiliyor, hatta filmin sonunda kabile şefinin afet kızıyla ‘Acun Firarda’ benzeri pozlar bile veriyor. Bu arada, farkında değil ama o şefin ailesiyle diplomasi yaparken, galiba köyün büyücüsü de inceden kendi sevgilisiyle dostluğu ilerletiyor.

Çekim, haftalar süren ön hazırlık gerektirdi. İşin en zor yanlarından biri bu kadar zenciyi iki gün boyunca Kilyos’ta toplamaktı. Londra’dan gelen 6 zenci modelin yanı sıra 45 kişilik figürasyon için İstanbul’da zencilerin bulunduğu sokak, bar ve kiliselerde iki hafta boyunca 300 kişiyle önçekim yapıldı. 300 bin dolarlık film bütçesinin 92 bin doları oyunculara harcandı.

DEVEKUŞLU-PAPAĞANLI MASSAİ KÖYÜ

Kostüm, dekor ve makyajların aslına uygun olması için 10 kişilik bir ekip Afrika ile ilgili dergi, kitap ve belgeselleri taradı. Filmde rol alan zenciler de peştamalların nasıl bağlanacağından, müziklere, yüz boyalarına kadar ekibe yardımcı oldu. Devekuşu eti satan bir firmadan üç canlı devekuşu istendi. Papağanlar, samandan kulübeler, kabile ateşi, aksesuvarlar, giysiler derken ortaya tam bir Massai köyü çıktı. Tek sorun film çekildiği sırada Afrika normallerinin çok altında seyreden Kilyos ayazıydı.

FİLMİN KÜNYESİ:

Reklamveren:
Colins Jeans

Ajans: Art Group

Yönetmen: Leyla Yılmaz

Prodüksiyon: Kala Film - Hazer Baycan

Cast: Erhan Ağıt - Banu Öztürk

Başrol: Yunus Günce
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!