Bollywood Türkiye’ye gelmek istiyor!

Güncelleme Tarihi:

Bollywood Türkiye’ye gelmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 15:47

Organizatörler, İİFA ödül törenini, yani Bollywood’u İstanbul’a da taşımak istiyorlar. Büyükelçi Akçapar da bu fikre sıcak: “İstanbul’da İİFA töreni neden olmasın?” diyor.

Haberin Devamı

ABD’de Oscar töreni, İtalya’da Venedik Film festivali, Fransa’nın Cannes festivali...

Film endüstrisi...

Yıldızlar, filmler, şovlar...

Tüm dünyanın gözü onların üzerinde.

Bu endüstrinin tartışmasız lideri Hollywood ile ABD. Ancak ikincilik de kesinlikle Hint sineması yani Bollywood.

1.2 milyar kişinin yaşandığı Hindistan’da sinema, sıradan Hintliler için çok önemli; Filmlerdeki yıldızları örnek alıyorlar, onlar gibi yaşamaya çalışıyorlar, beyaz perdedeki aktörler/aktristlerle ağlayıp, onlarla gülüyorlar.

Ancak Hollywood’un en önemli ödül töreni olan, her yıl Los Angeles’ta yapılan Oscar’ın aksine, Bollywood ödül törenleri her yıl farklı bir ülkede yapılıyor.

İİFA (Uluslararası Hint Film Akademisi) tarafından her yıl verilen ödüller nedeniyle, törenin yapılacağı ülkeye ciddi bir Hintli akını oluyor; ödül törenine katılacak olan aktörler-aktristler, yönetmenler, yapımcılar ve onları canlı görebilme fırsatı için binlerce Hint vatandaşı...

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eacc64f018fbb8f8976463
Ödül töreni bu yıl Singapur’da oldu.

Singapur’da üç gün süren 13. İİFA ödül törenin en önemli anına, ödüllerin dağıtıldığı gala gecesine katılma fırsatı buldum. 10 bin kişilik kapalı spor salonu hıncahınç doluydu.

İlk izlenim; Oscar törenlerini aratmayacak bir parıltı...

KIRMIZI DEĞİL; YEŞİL HALI

Gala’dan önce, Bollywood’da da tıpkı Oscar ödüllerinde olduğu gibi bir “kırmızı halı geçişi” oluyor. Ancak tek farkla: Bollywood’da halı kırmızı değil yeşil. Nitekim, “yeşil halı geçişi” diye adlandırılıyor yıldızların tek tek gelip, basına poz verdikleri, birkaç cümle ile duygularını anlattıkları o salona giriş anı.

YEŞİL HALI'DAN VE ÖDÜL TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

Yeşil halının etrafında yüzlerce kamera yerini almış bile:

Ben de doğrudan salona girmek yerine, o “yeşil halı” deneyimini yaşamak istiyorum öncelikle. Nitekim, birbiri ardına Hint sinemasının yıldızları giriş yapmaya başlıyorlar.

Organizatörler sağolsunlar:

Haberin Devamı

Ben diğer gazetecilerden biraz daha şanslıyım: Yeşil halıyı basından ayıran barikatın,yıldızlar tarafında, girişleri çığlıklarla karşılanan Hintli yıldızlarla doğrudan sohbet edebilecek taraftayım.

Birbiri ardına Hintli yıldızlar gelip geçiyorlar. Bir ara, Türkiye’ye Bollywood’u tanıtan Avaremu filminin o ünlü aktörü Raj Kapor’un oğluyla karşılaşıyorum.Randhir Kapor ile birlikte fotoğraf çektiriyoruz. Babasının Türkiye’deki ününü biliyor “Türkiye’ye gelmek istediğini” söylüyor: “Türkiye'yi çok severim, ve bu ödül töreni Türkiye'De yapılırsa seve seve gelirim. Türk halkının babama olan sevgisini de biliyorum”

/images/100/0x0/55eacc64f018fbb8f8976465
En çok çığlık alan Hintli aktör ve aktristler ise muhteşem kırmızı elbisesi içindeki genç yıldız Precti Zinta, Salman Khana, Hrithik Roshan ve  Sinha, Abhay Deo. Nitekim, büyük ödüller de onlara gidiyor. Çığlıkların hakkını veriyorlar...

Haberin Devamı

Precti Zinta, “Bence Türkiye çok güzel. Zaten tatil için Türkiye'ye gelmiştim” diyor. Ardından öğrendiği tek Türkçe ifadeyi tekrarlıyor; “TEŞEKKUUUR EDERİM".

Türkiye ile çok ilgili yapımcı Andrea Timmins de bir Türkiye hayranı. Ödül töreninin Türkiye’de yapılmasını istiyor. “Sinema olayı kültürleri, insanları bir araya getiren bir unsurdur. Show'umuzu her yıl başka bir ülkeye taşıyoruz. 3 yıl önce Türkiye'deydim. Değişik yerlerini gezdim. Ülkeniz muhteşem”  diyor ve ekliyor: “Aslında şu an Antalya'da çekilen bir Hint filmi var. Bir süredir oraladar, görüldüğü gibi iki ülke, Türkiye ve Hindistan arasındaki ilişkiler gelişiyor. Biz de ilişkilerin daha da gelişmesi için katkıda bulunmalıyız.”

Haberin Devamı

Bir ara yeşil halıda yer gök “aftab” diye inliyor. Ve anlıyoruz ki, Hint sinemasının parlak yıldızı Aftab Shivdasani geliyor yeşil halıya. O da bir Türkiye hayranı. Biz sohbet ederken, etraftaki bütün kadınlar kıskançlıkla bakıyor. Arada çığlık atıyorlar. “Türkiye'yi çok iyi tanırım, geçen sene iki kez geldim İstanbula, çok güzel bir yer, çok muhteşem insanları var, inanılmaz bir kültür ve tabiki alışveriş...Avrupa yakasında kalmıştım ve bayıldım... “ diyor Aftab. O da bir sonraki tören için İstanbul’a gelmek isteyenlerden; “Neden, kendi filmlerimizi insanlarımızı Türkiye'ye bu yolla daha iyi anlatmayalım ? İstanbul çok etkileyici ve özel bir kent...Bu arada yemeklerinize de bayıldım...”

Haberin Devamı

Yeşil halıda, magazin programı sunucuları da en az Bollywood yıldızları kadar şık: Eastern mosaic TV’nin sunucusu Suchindra, aynı zamanda eski bir şarkıcı/aktrist. Ve parlak kıyafeti ile, Bollywood’un gözde yıldızlarını bile sönük bırakıyor.

Ardından sıra ödüllerin verildiği gala töreni: Milyonlarca kişi canlı izliyor dünyanın dört bir tarafında töreni. Tören, Oscar’ın bir benzeri; adayların isimleri beliriyor önce muhteşem sahnenin yanındaki dev ekranlarda. Ardından da, ödül alan yıldız, yine Hint sinemasının duayenleri/yıldızları tarafından anons ediliyor.

Oscar ile fark ise, Hintlilerin o kendilerine özgü dansları. Tören sırasında, ödül dağıtımına ara verilip, yine yıldızlar tarafından canlı dans örnekleri veriliyor. İşte salon da o anda, deyim yerindeyse, “yıkılıyor”..

Danslar çok önemli Hint sinemasında. Her aktör/aktrist aynı zamanda birer dansçı.

Tören yaklaşık 5 saat sürüyor. Ve ilgi bu süre içinde hiç azalmıyor.

Ve ardından, yine Oscar’da olduğu gibi “after party”...

Tören  sonrasında yorgun ama gözümün önünde o muhteşem pırıltı, yüzümde gülümseme ile ayrılıyorum kapalı spor salonundan

Bir gün bu muhteşem parıltıyı İstanbul’da görmeyi umarak...

TÜRK BÜYÜKELÇİ: “İSTANBUL’DA BOLLYWOOD TÖRENİ. NEDEN OLMASIN?”

Singapur’daki İİFA ödül töreni davetlileri arasında Türkiye’nin Hindistan-Yeni Delhi Büyükelçisi Burak Akçapar da var. Büyükelçi Akçapar’la birlikte galayı izleyip, kendi aramızda yorumlar yapıyoruz. Ardından katıldığınız “after party”de de uzun uzun sohbet ediyoruz.

Organizatörler, İİFA ödül törenini, yani Bollywood’u İstanbul’a da taşımak istiyorlar. Büyükelçi Akçapar da bu fikre sıcak: “İstanbul’da İİFA töreni neden olmasın?” diyor. “Hindistan için film yıldızları çok önemli.  Türkiye açısından son derece önemli bir tanıtım olabilir...”

Hint sinemasının ve Türk sinemasının işbirliğinin, endüstriye yeni bir soluk getireceğine inanıyor Türk Büyükelçi. “daha fazla işbirliği, çok daha güçlü sinema endüstrisini getirir iki ülkeye de” diyor.

Hint sineması aslında Türkiye’yi keşfetmeye başlamış bile. Büyükelçi Akçapar, Bollywood’un birbiri ardına Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da film çekmeye başladığını anlatıyor. Örnekler de veriyor;
Mesela 2007 yapımı Guru. Ya da müthiş bir aksiyon; Mission İstanbul.

Çok yeni filmler de var Hint sinemasının Türkiye ‘de çektiği 2011’de çekilen Game ve Tell me O Khuda. Halen çekilmekte olan filme ise Ek Tha Tiger...

Tören sırasında İİFA organizatörleriyle de sohbet imkanı buluyoruz. Vizcraft şirketinden Simon Caszo , gala töreninden, sonrasında yapılan ve özel davetle gidilen “after party”ye kadar her etkinliğe katılmamızı sağlıyor. Caszo, bu etkinliklerinin tümünü kapsayacak İİFA ödül törenini önümüzdeki yıllarda Türkiye’de, İstanbul’da yapmak istiyor.

“Bir düşünün” diyor; “Türkiye’de ödül töreninin yapılması, o süre zarfında binlerce Hintlinin Türkiye’ye gelmesini sağlayacak. Hintliler, yıldızlarını sever, onlarla birlikte olmak ister...”

Hakikaten, Singapur’daki gala töreni sırasında ödül alan yıldızlar teşekkür konuşmalarına hep “Merhaba Singapur” diyerek başladılar ve Singapur’u övücü cümleler kullandılar. Aynı şeyin İstanbul için yapılması son derece önemli. Çünkü hintliler, film yıldızlarını o kadar önemsiyorlar ki, yıldızların ağzından çıkacak “İstanbul”, onlar için bir sonraki tatilde “mutlaka gidilmesi gereken yer” haline gelebiliyor.

Gerçekten:

Ne yapsanız, 1.2 milyar Hintli’ye, Türkiye’yi tanıtmak için daha etkin bir yol bulmanız zor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!