Bir festival daha böyle sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Bir festival daha böyle sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 14:54

İstanbullu sinemaseverler bir festival maratonunu daha geride bıraktı. 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali 20 Nisan Pazar günü sona erdi. İki hafta boyunca 6 salonda 473 seansta 200’ün üzerinde filmin gösterildiği festivali biletli ve davetiyeli olarak toplam 170 bin kişi izledi.

Haberin Devamı

İstanbul Film Festivali’nde 145 seansın biletleri tükendi. Özellikle hafta içi 3,50 YTL’ye olan gündüz seansları sinemaseverler tarafından büyük ilgi gördü. Festivalde “Akbank Galaları”, “NTV Belgesel Kuşağı”, “Dünya Festivallerinden”, “’68 ve Mirası”, “Yıllara Meydan Okuyanlar”,“Genç Ustalar”, “Milos Forman”,  “Mayınlı Bölge”, “Canlandırma Sineması” ve “Geceyarısı Çılgınlığı” da çok ilgi gören bölümlerdi.

Festivalde 30’a yakın Türk Filmi gösterildi. Ulusal Yarışma kapsamında, “Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü için jürinin karşısına çıkan 11 Türk filmi hem sinemaseverlerden hem de yabancı film eleştirmenlerinden büyük ilgi gördü.

ÜNLÜ YÖNETMENLER KONUK OLDU

Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu sene İstanbul’da ağırladığı yönetmenleriyle öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 16 günlük süre içinde İstanbul’u Alexander Sokurov, Alain Corneau, Marc Caro, William Klein, Tony Gatlif, Ed Radtke gibi tanınmış yönetmenlerin yanı sıra, Nadine Labaki, Brad Anderson, Parvez Sharma, Teona Mitevska gibi genç yönetmenler de ziyaret etti. Usta görüntü yönetmeni Michael Ballhaus ise festivalde Uluslararası Yarışma Jürisinin başkanlığını üstlendi.

Haberin Devamı

Festivalin yıldız konuğu, açılış töreni için İstanbul’a gelen ve “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne layık görülen Caludia Cardinale oldu. Festivalin “Sinema Onur Ödülleri” açılışta Türk Sinemasının gelişmesine katkıda bulunmuş 3 ünlü oyuncuya; Ekrem Bora, Ediz Hun ve İzzet Günay’a; kapanış töreninde ise çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden Alexander Sokurov’a verildi.

İstanbul Film Festivali bu yıl ilk kez başlattığı bir uygulamayla Başak Groupama ve Groupama Gan Sinema Vakfı sponsorluğunda, Türk sinemasının önemli yapıtlarını tekrar gün ışığına çıkartıyor. Sinemaseverler bu yıl bu projenin illk ürünü olarak Erden Kıral’ın uzun zamandır kayıp olan 1979 yılı yapımı filmi Bereketli Topraklar Üzerinde’yi beyazperdede tekrar izleme şansını buldular.

Festivalde yönetmen ve oyuncularının katılımıyla gerçekleşen 70 film gösterimi sinemaseverler tarafından büyük ilgi gördü. Abderrahmane Sissako, Amos Gitai, Ramin Bahrani, Yang Li, Tommy O’Haver, Erden Kıral, Derviş Zaim gibi yerli ve yabancı isimler filmlerinin gösterimi öncesinde seyirci karşısında yaptıkları sunumlarla ve gösterim sonrası yaptıkları soru – cevap bölümleriyle de seanslara olan ilgiyi arttırdılar.

Haberin Devamı

YAN ETKİNLİKLER DE İLGİ GÖRDÜ 

İstanbul Film Festivali’nde; Avrupa Konseyi işbirliğiyle bu yıl ikinci kez düzenlenen “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde bir filme Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) verildi. Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğinde sunulan ödülü vermek üzere Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio, İstanbul Film Festivali’nin Kapanış Töreni’ndeydi. FACE heykelciğinin sahibi “Kör Dağ” adlı filmiyle Çinli yönetmen Li Yang oldu.

İstanbul Film Festivali bu yıl film gösterimlerinin yanı sıra 14 farklı mekânda, festivaldeki temalarla bağlantılı ve konukların katılımıyla renklenen 9 ustalık sınıfı ve söyleşi, 4 konser ve parti, sergiler ve paralel etkinliklerle, 16 gün boyunca İstanbul’da tam bir festival havası estirdi.

Haberin Devamı

İstanbul Film Festivali’nin yurtdışından davet ettiği 200’e yakın konuğun arasında yönetmenler ve oyuncuların yanı sıra Toronto, Venedik, Selanik, Roma, Locarno ve Montpellier gibi dünyanın önde gelen film festivallerinin seçici kurullarından yetkililer de vardı.

Festivalde Türk ve Avrupalı sinema profesyonellerinden büyük ilgi gören “Köprüde Buluşmalar” semineri, bu sene de Eurimages ve Arte gibi Avrupalı film kurumları ile Türk yapımcı ve yönetmenleri bir araya getirdi. Seminer kapsamında ilk kez Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi düzenlendi. 13 proje arasından birinci olan Belma Baş’ın “Zefir” adlı projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafındna filme dönüştürmesine katkıda bulunmak amacıyla Belma Baş’a para ödülü verdi.

Haberin Devamı

İstanbul Film Festivali kapsamında Uluslararası Altın Lale Yarışmasının jüri üyelerinden Selim Eyüboğlu’nun grafik tasarımcı Esen Karol’la birlikte hazırladığı ve L’Avventura filminden alınan fotoğraf kareleri, görüntüler, metinler ve ses parçalarından oluşan “L’Avventura’yı Yeniden Kurgulamak” sergisi ilgiyle izlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!