Albümümdeki şarkıları herkes söyleyemez

Güncelleme Tarihi:

Albümümdeki şarkıları herkes söyleyemez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 00:00

Müzik dünyasına 16 yaşında yazlık mekánlarda adım atan Betül Demir, 10 yıllık sahne deneyiminin ardından Ayrılığın El Kitabı adlı ilk albümünü çıkardı. Beş oktavlık güçlü sesine ve sahne deneyimine güvenen Betül Demir, yeni albümü için "Bu albümdeki şarkıları herkes söyleyemez" gibi iddialı bir açıklamada bulundu.

Biraz kendinizi tanıtır mısınız?

- 16 yaşımdan beri şan ve solfej dersleri alıyorum. 10 senedir de sahnelerdeyim. İstanbul ve Bodrum’da Moda Deniz Kulübü, Büyük Kulüp, Cahide’nin Safari olduğu dönem, Darüşşafaka Polo, Türkbükü Güverte gibi önemli mekánlarda sahne aldım. Yurtdışında da birçok konsere katıldım. Uzun zamandan beri benden beklenen Ayrılığın El Kitabı adlı albümü sonunda çıkardım. Prodüktörlüğümü kardeşim Sude Bilge Demir üstlendi. Kardeşimin bana göre şarkılar hazırladığı için çok şanslıyım. Çok önemli aranjörlerle çalıştık. Albümde bana ait iki beste var.

n Albüm yapmak için neden 10 yıl beklediniz?

- Sesim ve sahne performansımla fark edilebileceğimi düşündüm. Bu uzun bir süre gibi gözükebilir ancak sahnede büyük bir tecrübe kazandım. Bu deneyimin albüme yansıdığını düşünüyorum. Çünkü ben performans şarkıcısıyım. Zaten en büyük idealim de konser şarkıcısı olmak.

n Albüm kapağına neden yusufçuk koydunuz?
/images/100/0x0/55eb3804f018fbb8f8b3151b


- Benim takı merakım vardır. Senelerdir Kapalı Çarşı’ya gidip oralardan boncuklar alıp kendime takılar hazırlıyorum. İki yıl evvel bu yusufçukların ufağını gördüm ve aldım. Daha sonra da bu yusufçukları tasarlayıp boynuma taktım. O andan itibaren hayatım değişti. İki yıldır her şey çok iyi gidiyor. Benim de uğurum yusufçuk oldu.

n Sahne anlamında kendinizi yeterli buluyor musunuz?

- Sanem Demirkaya’dan dans dersleri alıyorum. Ayrıca, duruş, sahne pop dans dersleri alıyorum. İkinci klibin çekimlerinde bu dersler çok işe yaradı. Orada bana Kylie Minogue ve Mariah Carey’in dansçıları ve koreografları eşlik etti. Bu dans şovlar, konserlerimizde devam edecek.

BEŞ OKTAV SESİM VAR

n Dansçılarla bağlantıyı nasıl kurudunuz?

- Onlarla bağlantı menajerleri sayesinde kuruldu. Biz albümümü yolladık onlara beğendiklerini dile getirdiler. Özellikle ikinci şarkıyı beğendikleri için ona uygun bir koreografi ayarladılar. Üzerinde bir ay çalıştıktan sonra buraya geldiler ve klipte yer aldılar.

n İleriye dönük projeleriniz neler?

- İyi müzik yapmak istiyorum. Her şeyden önce büyük bir orkestram olsun istiyorum. Bu orkestraya sahne şovları da eklersek büyüleyici bir ortam hazırlayabiliriz. Açıkçası performans yapmak istiyorum. Müzik adına yapacaklarımın sınırı olmayacak. Bayağı geniş bir ses aralığım var. Bu nedenle albümdeki birçok şarkı herkesin söyleyebileceği şarkılar değil. Ama önemli olan oktav değil. Evet beş oktavlık sesim var ama yürekten şarkı söylemek duyguyla okumak daha önemli.

n Müzik piyasasına baktığınızda neleri yapıp neleri yapamayacağınızı düşünüyorsunuz?

- Bikiniyle poz vermem. Kötü şarkı söylemekten her zaman kaçınırım. Sürekli kendimi yenilerim. Ajda Pekkan’ı o konuda kendime örnek alıyorum. Kadın hálá şan dersleri alıyor. Sesinde en ufak bir deformasyon yok. Seksapaliteye asla karşı değilim. Ufak ayrıntılarla bunu yapmak istiyorum. Gizemli kalmaktan yanayım.. Artık günümüzde birçok şey görselliğe dayanıyor. Sesim var başka bir şeye gerek yok demiyorum. Basamakları yavaş yavaş tırmanıyorum. Mesela Candan Erçetin albüm çıkarıyor üç ay sonra klip çekiyor. Onun albümünü alanlar bir şarkısı için almıyor. Albümünü satın alıyor insanlar. Kemikleşmiş bir izleyici kitlesi var. Ben de onun gibi olmak istiyorum.

ALBÜMÜN POPÜLERİTESİ SANSASYONA BAĞLI

n Müzikte seçici misiniz?


- Ben bir yorumcuyum her şeyi söylerim. Popüler müzik yapıyorum. Albümüm 1990’larda çıkan pop albümleri gibi. Şu anda benim ayırt edilmemi sağlayan en önemli etken bu. Haydi eller havaya muhabbeti yok. "Yaz Geliyor" sadece piyasa şarkısı ama diğerleri hem söz-müzik hem de altyapı olarak daha akustik.

n Sizce bir albümün popülaritesini artırmak neye bağlı?

- Biraz magazin basınında yer alıp sansasyonlar yaratmak lazım. Genel olarak böyle ama siz iyi bir şey sunuyorsanız albümün popülaritesi için gerçekten bu tarz şeyler yapmaya gerek yok. Şu an radyolarda en çok çalınan benim şarkım. Bunun için ben ekstra bir çaba sarf etmedim. Kral TV’de ikinci sıraya yükseldik. Bir de Nilüfer haber göndermiş "Albümünü aldım. Çok beğendim. Yolun açık olsun" diye. Örnek aldığım üç insan Nilüfer, Sezen Aksu, Ajda Pekkan. Onların benim albümümle ilgili böyle şeyler söylemesi olağanüstü güzel bir şey. Albümü yapmadan önce Sezen Aksu’yla bir araya geldim. "Senin gibi bir sesin hálá albüm yapmamış olması çok üzücü dedi. Ben de "Albüm çalışmalarına başladım elimden geleni yapacağım" dedi.

Gözlerimi açtım Sezen Aksu karşımdaydı

n Sezen Aksu’yla tanışmanız nasıl oldu?

- İlk "Haydi Gel Benimle Ol" adlı şarkıyla sahneye çıktım. Şarkının bir çıkış bölümü vardı orada gözlerim kapalı söylerken gözümü açtığımda Sezen Aksu karşımdaydı. Göz göze geldik. Saçımdan yanaklarımdan öptü. Hayatımın en heyecanlı ve şaşırtıcı gecesiydi. Ondan sonra hemen hemen beni her çıktığım yerde gelip dinlemiştir. Aksu, Lütfü Kırdar’daki bir konserinde "Size çok önemli bir sesi çağıracağım. Betül Demir sen hem çıtır hem de mükemmel bir sese sahipsin" dedi. Oradaki heyecanımı ve mutluluğumu hiçbir zaman unutamıyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!