40 yılın en büyük tenisçisi Pete Sampras

Güncelleme Tarihi:

40 yılın en büyük tenisçisi Pete Sampras
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2005 00:00

Tenis tarihinin en büyük ismi kim? Acaba Navratilova, Graf’tan başarılı mıydı? Sampras, Borg’dan daha mı iyiydi? Tenis meraklıları ve uzmanları bu ve benzeri sorulara hep cevap arar. Dünyanın önemli tenis dergilerinden, ABD’de yayınlanan Tennis Magazine 40. yayın yılını kutlamak için tarihin en iyi 40 tenisçisini seçti. Dergi, kadın-erkek ayrımı gözetmeden 1965’ten bu yana en başarılı 40 tenisçiyi yıl boyunca sayfalarında duyurdu.

Kasım-aralık sayısında ise listenin en başındaki dört isim açıklandı. ABD’li erkek tenisçi Pete Sampras, 1965-2005 döneminin en başarılı tenisçisi seçildi. Onu üç kadın oyuncu Martina Navratilova, Steffi Graf ve Christ Evert takip ediyor. Kariyerinde tam 14 grand slam şampiyonluğu bulunan Sampras, elde ettiği toplam 43 milyonluk geliriyle de rekortmen. Rod Laver, Margaret Court gibi önemli isimler 1965 öncesi başarılar dikkate alınmadığı için listede bir parça aşağıda kaldı. İşte bu önemli listenin ilk beş ismi ve özellikleri.

SAYGIN DERGİ

Tennis Magazine’in ilk sayısı 1965’in mayıs ayında yayınlan-dığında tenis sporu tüm dünyada daha çok bir hobiydi. 1968’de profesyonel ve amatör tenisin bir araya getirilip açık turnuvaların başlaması, tenis için yeni bir dönem açtı. 1970’lerde ve 1980’lerde tenis büyük bir patlama yaşadı. Tenisçiler toplumun gözünde birer ikon haline geldi. Tennis Magazine tüm bu değişimleri gözlemleyen ve katkıda bulunan önemli bir yayın oldu. Derginin ortakları arasında Pete Sampras da var. Chris Evert ise derginin yayın danışmanı.

LİSTEDEN İSTATİSTİKLER

Tennis Magazine Dergisi’nin 40 oyuncu listesinde 22 erkek ve 18 kadın tenisçi var. Yani son 40 yılda kadın tenisçiler belki hiçbir spor dalında olmadığı kadar erkeklerin şöhreti ve başarısıyla rekabet ediyor. Öyle ki listede ilk dörtte üç, ilk 10’da ise beş kadın tenisçi var.

18 kadın tenisçinin dokuzu ABD’li, üçü Avustralyalı. Birer de Alman, Arjantinli, Belçikalı, Büyük Britanyalı, İspanyol ve İsviçreli kadın tenisçi var.

22 erkek tenisçi arasında ilk sırayı yedi isimle ABD alıyor. Sonra altı tenisçiyle Avustralya, üç tenisçiyle İsveç geliyor. Almanya, Arjantin, Brezilya, Çekoslovakya, İspanya, İsviçre ve Romanya’nın birer erkek tenisçisi var.

40 tenisçiden 24’ü kariyerinin son bölümünde de olsa 1990’dan sonra uluslararası turnuvalarda raket salladı.

1- PETE SAMPRAS (ABD, 1971)
/images/100/0x0/55eb2be0f018fbb8f8aff339

14 grand slam ile rakipsiz Tabanca

İstikrarı ve şampiyonluklarıyla tenis tarihine damgasını vuran Pete Sampras, Tennis Magazine tarafından listenin en üst basamağına kondu. Dergi, McEnroe’nun öfkeyle içiçe geçmiş yeteneğine, Jimmy Connors’un kan ve ter içindeki yorucu stiline karşı Sampras’ın kariyerini tek bir kelimeyle özetliyor: ‘Winner’ yani kazanan. ‘Pistol Pete’ (Tabanca Pete) lakaplı Sampras, daha fazla çalışarak 1990-2000 arasına tam anlamıyla damgasını vurdu. Tam 14 grand slam turnuvası şampiyonluğuyla Avustralyalı Roy Emerson’ın rekorunu kırdı. Özellikle yedi Wimbledon şampiyonluğu, çim korttaki eşsiz servis-vole oyununun ödülüydü. Buna dört ABD Açık ve üç Avustralya Açık şampiyonluğu ekledi. Sadece Roland Garros kortlarındaki Fransa Açık’ta bir türlü yüzü gülmedi. Hep yarı finalde veya çeyrek finalde oradan oraya koşturan İspanyol veya Güney Amerikalı rakiplerine takıldı. Yıllar sonra Yunan kökleri nedeniyle Akdeniz anemisi rahatsızlığını duyurduğunda üç saati geçen maçlarda neden gücünün tükendiği daha iyi anlaşıldı. Erkeklerde rekabetin en sıkı olduğu dönemde, 1993-1998 arasında üstüste altı kez yılı dünya sıralamasında bir numaralı pozisyonda kapattı. Kazandığı toplam 64 turnuvayla sadece Connors, Lendl ve McEnroe’nun gerisinde kaldı. Kariyerinde turnuvalardan kazandığı para ödülüyle de rakiplerine açık fark attı. 43 milyon dolarla en yakın rakibi Andre Agassi’nin 17 milyon dolar önündeydi. Kariyerinin son maçında 2002’nin eylül ayında ABD Açık finalinde, Agassi’yi bir kez daha yenerken 31 yaşına karşın zımba gibiydi. Tam 33 ace atıp 14. grand slam’ini kazandı.

2- MARTINA NAVRATILOVA (ABD, 1956)
/images/100/0x0/55eb2be0f018fbb8f8aff33b

49 yaşında hálá kortlarda bir efsane

Kadın tenisine devrim yaşatan efsane isim. 50 yaşına yaklaşmasına karşın hálá grand slam turnuvalarında boy gösteriyor. Tekler maçlarında kızı yaşındaki rakipleriyle kapışması çok kolay değil ama bu yıl Avustralya Açık’ta karışık çiftlerde final, Wimbledon’da da çift bayanlarda yarı final oynadı. Solak tenisçi, yeteneğini doğup büyüdüğü Prag’da göstermişti. 1975’te New York’taki ABD Açık Turnuvası sırasında evsahibi ülkeye iltica etti. Doğu Bloku’nun kapalı yapısında kendini fazla geliştiremeyeceğini düşünmüştü. İki yıllık bir alışma süresinden sonra kendini topladı. Üstelik benimsediği sıkı diyet, ağırlık ve kuvvet çalışmasına dayanan idmanlar sayesinde kadın tenisçilerin fiziki dayanaklılığını artırdı. Bu sayede müthiş bir rekabete girdiği ABD’li rakibi Christ Evert’a üstünlüğünü 1980’lerde kabul ettirdi. 30 yıla yayılan uzun kariyerindeki rakamlar da inanılmaz: 167’si tekler toplam 351 turnuva şampiyonluğu, 1440 tekler maçı galibiyeti ve 18’i tekler olmak üzere 58 grand slam şampiyonluğu. 1983’te oynadığı 87 maçta sadece tek bir yenilgi aldı. Tüm bu sportif başarının yanı sıra kadın tenisçilerin haklarını korumak için ön plana çıkmaktan çekinmedi.

3- STEFFI GRAF (Almanya, 1969)

Altın slam yapan tek tenisçi
/images/100/0x0/55eb2be0f018fbb8f8aff33d

Graf, 13 sezonda elde ettiği başarılarla kadın tenisinin popülaritesini artırdı. Tennis Magazine’in tasviriyle ergen yaşlarındaki cılız ve utangaç bir kızken başarılarıyla kendini kanıtlayarak büyüdü. 1988’de henüz 19 yaşında dört grand slam turnuvasınının yanı sıra Olimpiyat şampiyonluğunu da kazanarak ‘Altın Slam’ yapmayı başaran ilk ve tek tenisçi oldu. O yıl Graf, öyle bir üstünlük kurmuştu ki, örneğin Fransa Açık finalinde Sovyet Nataşa Zvereva’yı 32 dakikada 6-0 ve 6-0’lık setlerle yenmişti. Fiziki üstünlüğünü öldürücü eliçi (forehand) vuruşlarıyla pekiştirip toplam 22 grand slam turnuvası kazanmayı başardı. 1999’da dünya sıralamasında üç numarayken sessizce tenisi bıraktığında rekoru kırmasına sadece iki turnuva kalmıştı. Üstelik rekortmen Margaret Court’un tersine, dört farklı zeminde, çimde, toprakta, sert zeminde ve halıda kazanmayı bildi. 1987’den 1991’e kadar dünya sıralamasında 186 hafta aralıksız bir numaraydı. 2001’de diğer bir büyük şampiyon ABD’li Andre Agassi’yle Las Vegas’ta evlenip çoluk çocuğa karıştı. Şimdi iki çocuğuyla tribünden eşini desteklemeye devam ediyor.

4- CHRIST EVERT (ABD, 1954)

Toprak kortların yenilmez ismi

1970’lerde ABD’li sporseverlerin sevgilisiydi. Saçındaki kurdeleleri, küpeleri ve güzelliğiyle hep sempati topladı. Jimmy Connors ve John Lloyd gibi erkek tenisçilerle yaşadığı aşklar, magazin basınının önemli malzemesiydi. 1971’de ABD Açık’ta yarı final oynadıktan sonra 18 yıl boyunca hep başarılıydı. İki elle vurduğu eldışı (backhand) vuruşlarıyla toprak kortların yenilmez ismiydi. 1973’ten 1979’a kadar toprak kortta art arda 125 maç kazandı. 1970’lerin ortasında rekabetin daha az olduğu dönemde devamlılığı müthişti. 1974’teki 24 turnuvanın 16’sında şampiyondu, o yıl tam 103 maç kazandı. Tabii uzun kariyerindeki tüm rakamlar çarpıcıydı: 157 tekler turnuvası şampiyonluğu ve 18 grand slam şampiyonluğu kazandı, beş yıl boyunca dünya sıralamasında bir numaraydı. 15 yıldır ABD kanallarında yorumculuk yapıyor. Aynı zamanda Tennis Magazine dergisinin editörü.

5- BJORN BORG (İsveç, 1956)

Batıl inançlı çizgi oyuncusu

Henüz 17 yaşında Wimbledon kortlarına adım attığında uzun sarı saçları ve umursamaz tavrıyla genç kızların sevgilisi olmuştu bile. 1974’ten itibaren kortlarda fırtına gibi esmeye başladı. O yıl Fransa Açık’ı kazanarak ilk grand slam şampiyonluğuna ulaştı. Roland Garros’un toprak kortlarında bu zaferi beş kere daha yaşayacaktı. Ama asıl şöhretine Wimbledon’un çim kortlarında ulaştı. Toprak korta tamamen ters özellikteki çimde, klasik dip çizgi oyunuyla rakiplerini bezdiriyordu. Beş kez üstüste kazandığı Wimbledon’un tam anlamıyla kralıydı. 1980’de John McEnroe’yu beş sette yendiği final maçı hálá tenis tarihinin en büyük maçı diye anlatılıyor. Bu istikrarlı başarıda batıl inançlarının payı bulunduğunu düşünüyordu. Turnuva sırasında yıllarca aynı evde kalıp, aynı yoldan Wimbledon kortlarına gitti. 1981’de Amerika Açık finalinde McEnroe’ya yenildikten sonra ödül törenini beklemeden korttan çıktı, üzerinde maç giysisiyle bir araca atlayıp doğru havaalanına gitti ve bir hafta sonra da tenisi 25 yaşında bıraktığını duyurdu.

GERİ KALAN EN İYİ 35

6. Margaret Court

(Kadın-Avustralya)

7. Jimmy Connors (Erkek-ABD)

8. Rod Laver

(E-Avustralya)

9. Billie Jean King (K-ABD)

10. Ivan Lendl

(E-Çekoslovakya)

11. John McEnroe (E-ABD)

12. Andre Agassi (E-ABD)

13. Monica Seles (K-ABD)

14. Stefan Edberg (E-İsveç)

15. Mats Wilander (E-İsveç)

16. John Newcombe

(E-Avustralya)

17. Serena Williams (K-ABD)

18. Boris Becker

(E-Almanya)

19. Roger Federer (E-İsviçre)

20. Ken Rosewall

(E-Avustralya)

21. Roy Emerson (E-Avustralya)

22. Martina Hingis

(K-İsviçre)

23. Evonne Goolagong

(K-Avustralya)

24. Guillermo Vilas

(E-Arjantin)

25. Venus Williams (K-ABD)

26. Jim Courier (K-ABD)

27. Arantxa Sanchez-Vicario

(K-İspanya)

28. Ilie Nastase

(E-Romanya)

29. Lindsay Davenport (K-ABD)

30. Arthur Ashe (E-ABD)

31. Justine Henin-Hardenne

(K-Belçika)

32. Tracy Austin (K-ABD)

33. Hana Mandlikova

(K-Avustralya)

34. Lleyton Hewitt

(E-Avustralya),

35. Stan Smith (E-ABD)

36. Jennifer Capriati

(K-ABD)

37. Gustavo Kuerten (E-Brezilya)

38. Virginia Wade

(K-Büyük Britanya)

39. Patrick Rafter (E-Avustralya)

40. Gabriela Sabatini

(K-Arjantin)



Engin KRATZER:

TENİSTE FİNAL ŞOV

2005’in en iyi tenisçisi kim sorusu bugün Çin’in Şanghay şehrinde başlayacak Masters Cup’ta (Ustalar Kupası) cevabını bulacak. Yıl boyunca başarılı sonuçlar alan en iyi sekiz erkek tenisçi toplam 3,5 milyon dolar para ödülü için bir hafta boyunca kıran kırana mücadele edecek. Gösteri, 200 milyon dolara mal olan Asya’nın en büyük tenis merkezi Çi Çong’da oynanacak. Şanghay’ın 27 km güneybatısında Minhang bölgesindeki tesiste, 15 bin seyirci kapasiteli stadyumun yanı sıra 80 dönüm üzerinde 18‘i açık toplam 40 adet tenis kortu bulunuyor. Maçlar, önce dörder kişilik iki grupta lig usulü oynanacak. Yarı finalde grup birincileri diğer grubun ikincileriyle eşleşecek. Galipler, finalde Master unvanı için karşılaşacak.

MAVİ GRUP

Roger Federer
(24, İsviçre): Son zamanların en iyi tenisçisi kabul ediliyor. 2003 ve 2004’ün Masters şampiyonu. Maçlarda sürekli değiştirdiği vuruş ve oyun taktiği, ayrıca üstün motivasyonu ile turnuvanın favorisi.

Guillermo Coria (23, Arjantin): Bu güne kadar Masters’a üç kez katıldı. Genelde toprak sahada başarılı maçlar çıkartıyor ancak bu sene diğer zeminlerde de şampiyon oldu. Dengeli ve süratli bacakları ve mükemmel top hissine sahip.

Ivan Ljubicic (26, Hırvatistan):

Yurttaşı Ivaniseviç’ten sonra yıldızı parlayan Ljubicic, geçen hafta Paris’teki Masters Serisi Turnuvası’nda finale çıkarak kazandığı puanlar ile Şanghay kadrosuna dahil oldu.

David Nalbandian (23, Arjantin): Son anda belinden rahatsızlanan ABD’li Andy Roddick’in yerine turnuvaya giren üç numaralı Arjantinli’nin psikolojik gücü, kontratak oyunu ve etkili çift el paralel backhand’leri rakipleri tarafından bilinmekte.

ALTIN GRUP

Rafael Nadal (19, İspanya):
1993’ten bu yana Masters’a katılan en genç tenisçi. Ancak yaşına göre üstün tecrübesi, kazanma hırsı ve mükemmel kondisyonu ile her tenisçiyi yenebilecek güçte.

Andre Agassi (35, ABD): Karizmatik ABD’li, bu yıl daha fazla tenis ve kondisyon antrenmanı yaparak Amerika Açık’ta bir kez daha final oynadı. Rakipleri şunu çok iyi biliyor: Andre‘ye karşı oynadığında en iyi performansını sergilemek mecburiyetindesin.

Nikolay Davidenko (24, Rusya): Bu yıl bilhassa toprak kortta başarılı sonuçlar aldı. En büyük özelliği sürati. Turnuvanın sürpriz ismi olabilir.

Gaston Gaudio (26, Arjantin): 2004 Fransa Açık şampiyonu Arjantinli, her vuruşa sahip. Etkili tek el backhand’i ve top kontrolü diğer özellikleri arasında.

Kaynaklar: www.tennis.com derginin web sitesi, www.wta.com, www.atp.com
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!