Kaz Dağları’nın Altın Direnişçileri Gündönümünü kutladı

Güncelleme Tarihi:

Kaz Dağları’nın Altın Direnişçileri Gündönümünü kutladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2015 16:33

21 Aralık Kış Gündönümü'nde Kaz Dağları'nda şenlik vardı. Çanakkale'nin Küçükkuyu ilçesi ile Koşuburnu Köyü'ndeki şenliğe biz de katıldık. Altın Madeni'ne karşı direnenlerle birlikte mevsimin, kışın, günün döndüğü zamanı hep birlikte Kış Gündönümü Şenliği'nde kutladık.

Haberin Devamı

Yılın en uzun gecesi, Kaz Dağları’nın eteklerinde şenlikli geçti. Güneş ışınlarının oğlak dönencesine dik düştüğü, Kuzey Yarım Kürede günlerin uzamaya başladığı 21 Aralık Kış Gündönümünde, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Gündönümü Şenliği”düzenledi.

Alışveriş değil takas

Kaz Dağları’nın Altın Direnişçileri Gündönümünü kutladı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu’da, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından ilk kez düzenlenen Gündönümü Şenliği, takasla başladı. Derneğin bahçesinde oluşturulan masalara kullanılmayan kıyafetler, eşyalar, dergiler, kitaplar getirildi. Küçükkuyu halkının ve öğrencilerin ilgi gösterdiği takasta sergilenen ürünler, onlara artık ihtiyacı olmayanlardan ihtiyacı olanlara el değiştirdi.

Haberin Devamı

Gönüllü sadelik

Kaz Dağları’nın Altın Direnişçileri Gündönümünü kutladı

Çanakkale ve Küçükkuyu Belediyeleri, Koşuburnu Köyü Muhtarlığı, Çanakkale Çevre Platformu, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, İda Dayanışma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu ve GÜMÇED Edremit Şubesinin de destek verdiği Gündönümü Şenliği, gün boyu renkli etkinliklerle sahne oldu. İstanbul’dan  Kaz Dağları’nın bir köyüne yerleşen, değiştirdiği tüketim alışkanlıklarıyla hayatı da değişen Hakan Gönül, söyleşisinde gönüllü sadeliği anlattı. Müzisyen Hakan Gürbüz, Gündönümü Şenliğine katılanlarla birlikte beden ritm atölyesi yaptı.

Kazdağı Doğal ve kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, her gündönümünde tekrarlayarak geleneksel hale getirmek istedikleri şenlikle ilgili, “Tüketim çılgınlığından uzaklaşıp, tüketirken düşünüp, sorgulayıp kendi gerçek ihtiyaçlarımızı belirlememiz, yaşamlarımızı sadeleştirmemiz gerekiyor. Biz de takas etkinliğini  ile ihtiyacımız olmayanları ihtiyacı olanlarla paylaşarak, tüketimi körüklemek yerine paylaşmanın ve dayanışmanın önemini deneyimlemek istedik. 21 Aralık Kış Gündönümü ile kısa günler bitiyor, aydınlık, uzun günler başlıyor. Biz de eski halk inanışlarında karanlığın aydınlığa yenildiği gün olarak kutlanan 21 Aralık’ı, Kaz Dağları’nda altın madenine direnen köylülerle birlikte kutlamak istedik.” dedi.

Haberin Devamı

Direnişçi köyde konser

Kaz Dağları’nın Altın Direnişçileri Gündönümünü kutladı

Gündönümü Şenliği, Kaz Dağları’nın eşsiz ormanlarında altın cevheri çıkarmayı öngören Kısacık Altın Madeni projesinin geçen ayki ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmayarak ses getiren protestolarıyla gündeme gelen Çanakkale’nin Ayvacık İlçesine bağlı Koşuburnu köyünde devam etti. Köy okulunun bahçesinde düzenlenen konsere soğuk havaya rağmen neredeyse tüm köy halkı katıldı. Kaz Dağları’nda altın madeni projesinin protesto edildiği ÇED toplantısında olduğu gibi, konserde de köyün kadınları en önde yer aldı. Sahneye, Kaz Dağları kadınlarının direnişinin simgesi olarak oyalı çemberler asıldı.

Haberin Devamı

Kaz Dağları’nın Altın Direnişçileri Gündönümünü kutladı

Sahneye kurulan perdede direniş görüntülerinin yer aldığı videoda kendilerini izleyen köylüler, alkışlarıyla Kaz Dağları’nda altın madenine izin vermeyeceklerini bir kez daha haykırdı. Kazdağı Koruma Derneği müzik grubunun seslendirdiği türkülere eşlik eden köylüler, gecenin sonunda sahneye çıkan Cümbüş Cemaat grubunun çaldığı roman havalarıyla, hem Kış Gündönümünü, hem de altın madenine karşı dayanışmalarını, ÇED toplantısındaki zaferlerini kutladı.

21 Aralık Kış Gündönümü nedir?

Kaz Dağları’nın Altın Direnişçileri Gündönümünü kutladı

21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bunun sonucunda güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir. Bu tarih, Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcı kabul edilir. Güney Yarımküre’de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece yaşanır. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya, Güney Yarımküre’de kısalmaya başlar.

Haberin Devamı

21 Aralık Kış Gündönümü, eski zamanlardan beri kutlanan özel bir doğa bayramıdır aynı zamanda. Orta Asya’daki Türk Uygarlıklarının Nar-dugan, Kuzey Avrupalıların Yule, Keltlerin ve Druidlerin Alban Arthan, Romalıların Mithra’nın doğuşu ya da saturnalia olarak bildikleri bu doğa bayramı,  mevsim döngüsünün çarkının sonunu ve yeni başlangıcı temsil edermiş.  Asya, Avrupa, Amerika, Anadolu’da farklı inançlardan tüm halklar “Gün Dönümü”nü sevinçle karşılar, gündüzün geceye galibiyetini coşkuyla kutlarmış. Birlikte yemekler yenilir, eğlenilir,  evler arındırılır, hediyeler verilir, ağaçlar süslenir, ateşler yakılır, her yer kırmızı, yeşil, beyaz renklerle donatılırmış.

Haberin Devamı

Kaz Dağları’nın Altın Direnişçileri Gündönümünü kutladı

Haber: Güneş Dermenci / Çanakkale

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!