Kalbiniz kırılmasın

Güncelleme Tarihi:

Kalbiniz kırılmasın
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 03, 2007 15:41

Dünya Kalp Günü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlandı. Can kaybına neden olan hastalıklar arasında birinci sırada bulunan kalp hastalıklarına dikkat çekmek ve korunma yöntemlerini hatırlamak nedeniyle her yılın Eylül ayının son Pazar günü Dünya Kalp Günü olarak kutlanıyor.

Haberin Devamı

Halkı bilinçlendirmek ve kalp hastalıklarından uzak durma yollarını kavramak açısından dünyaca önemli bir yere sahip kalp gününde Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) de bilinçlendirme çalışmalarına tüm hızıyla devam etti. TKD binasında düzenlenen basın toplantısında Konuşan dernek başkanı Prof. Dr. Çetin EROL, genel sekreter Prof. Dr. Ömer KOZAN ve Galatasaray'ın efsaneleşmiş kalecisi Turgay ŞEREN kalbin önemine dikkat çekti. Ölümcül hastalıklar sıralamasında kalp hastalıklarının başı çektiğine değine Erol " kalp hastalıklarını tetikleyen dört temel faktör var. Kolesterol, hipertansiyon, diyabet ve sigara. Kalbinizin sağlığını korumak için yağlı yiyeceklerden, bol miktarda şekerden uzak durun şişmanlamayın ve sigara içmeyin bu sayede kalp hastalığı riskini çok büyük bir ölçüde ortadan kaldırırsınız" dedi.

Haberin Devamı

FASTFOOD KALP DÜŞMANI

 Beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ve gün geçtikçe hızla yayılan fastfood kültürünün oldukça zararlı olduğunu söyleyen Kozan ise "en iyi en sağlıklı yemekler annelerimizin yaptığı yemekler. Fastfood dediğimiz yemekler kalbimiz için düşman niteliğindedir. Bu tür beslenme alışkanlıkları ile hem obezite artıyor hem de kolesterol dengesi bozuluyor. Bu da kalp krizi riskini artırıyor. Kendi beslenme alışkanlıklarımızı dışarının alışkanlıklarıyla kirletmeyelim" şeklinde konuştu. Kozan, haftada sadece 150 dakikalık tempolu bir yürüş ve sigarayı bırakmanın kalp hastalığı riskini %25 oranında azalttığını da dile getirdi.

Bu sene sloganı  "sağlıklı bir kalp için ailece kenetlenelim" olan Dünya Kalp Günü'nde amaç kalbi korumak için en küçük bireyden başlayarak kalp koruma alışkanlığını geliştirmek. Slogana dikkat çeken Prof. Dr. Erol yetişkin insanlarda alışkanları değiştirmenin zor olduğunu ancak çocuklarda bu alışkanlıklardan uzak durma bilincinin yerleştirilebileceğini vurguladı. Erol, oluşacak yeni neslin daha sağlıklı yetişmesi ve kalp hastalıklarının önüne geçmek için ailece kenetlenmenin önemine de dikkat çekti.

Kalbin en önemli organ olduÄŸunu ve tamirinin çok zor olduÄŸunu söyleyen Åžeren ise "kalp en en önemli organımızdır. Bir kere durursa tamiri mümkün deÄŸildir. Onu en uzun süre en saÄŸlıklı ÅŸekilde çalıştırmak için spor yapmalı, dengeli beslenmeli, sigaradan uzak durmalıyız" dedi.  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!