Kadavra sorununa “Vücut dünyası” desteği

Güncelleme Tarihi:

Kadavra sorununa “Vücut dünyası” desteği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2012 17:11

Türkiye'de tıp fakültelerinde yaşanan kadavra sorununa, öldükten sonra bedenlerini bağışlayanların kadavra ve organlarının yer aldığı sergide dikkat çekilecek.

Ankara'da devam eden “Orjinal Vücut Dünyası Sergisi” kapsamında kadavra ve organ bağışı için bir program düzenlenecek.

“Orjinal Vücut Dünyası Sergisi”nin (Body Worlds) Türkiye temsilcisi Thepartners şirketinin Başkanı Fırat Kasapoğlu, yaptığı açıklamada, sergiye yoğun ilgi olduğunu söyledi.

Kendi vücuduyla ilgili bilgi almak için gelen ziyaretçilerin, sergi çıkışına konulan defterlere izlenimlerini yazabildiğini belirten Kasapoğlu, genellikle “Böyle bir şeyi ilk defa görüyoruz” düşüncesinin dile getirildiğini bildirdi.

Kendi vücutlarıyla baş başa kalan ziyaretçilerin, bir nevi aynaya baktıklarını, ama bunun normal bir aynaya bakmaktan farklı olduğunu ifade eden Kasapoğlu, sergide çok farklı bir bakış açısı ve farkındalık getirildiğini vurguladı.

Sergiyi, açılışının üzerinden geçen 15 günlük sürede, 20 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiğini belirten Kasapoğlu, ziyaretçi profilini her kesim ve yaş grubundan kişilerin oluşturduğuna dikkati çekti.

Tıp öğrencileri ders görecek

Serginin destekçilerinden Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin sergi alınında oluşturulan derslikte eğitim göreceğini anlatan Kasapoğlu, serginin yaratıcısı anatomist Gunther von Hagens'in plastinasyonu kadavra sorunu nedeniyle icat ettiğini hatırlattı.

Bu yöntemle doku ve organların uzun süre bozulmadan korunabildiğini belirten Kasapoğlu, serginin toplumun bu konudaki bilincini de artırma amacı olduğunu savundu.

Bedenlerini bağışlamak isteyenlerin serginin bağlı olduğu Almanya'daki merkeze yönlendirildiğini ifade eden Kasapoğlu, “Yakında burada kadavra ve organ bağışı ile ilgili bir program başlatacağız. Tıp fakültelerinin çok ciddi sorunu var, bununla ilgili bir program yürüteceğiz” dedi.

Bir başka soru üzerine, serginin dünyada bilim müzelerinde sergilendiğini, sanat sergilerinin bu iş için uygun olmadığını anlatan Kasapoğlu, “Toplumun olduğu yerlere gitmemiz lazım. Diğer şehirlerde de mekanlar bakıyoruz. Bunu sağlayabilirsek başka şehirlere de gitmemiz mümkün olabilir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!