İnternet erişimi engellendi

Güncelleme Tarihi:

İnternet erişimi engellendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 20:25

İNTERNET kullanımını kısıtlayan güvenlik tedbirleri artarak devam ediyor. En sıkı önlemlerden biri de dün gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Gece yarısı HDP milletvekillerine yönelik alınan gözaltı kararlarından sonra en popüler sosyal ağ ve internet servisleri olan Facebook, WhatsApp, Instagram ve Twitter’a erişim tamamen engellendi. Sabah saatlerinde ise PKK tarafından düzenlenen bombalı terör eyleminin ardından ise internet servislerine yönelik erişim engeli arttırıldı. Hatta bazı mobil iletişim operatörleri, abonelerinin internet bağlantılarını tamamen kesti. Erişim engellinin öğleden sonra normale döndüğü gözlemlenirken, bu süre için kullanıcılar Sanal Özel Ağ (VPN) servislerini kullanarak internet platformlarına ulaşmaya çalıştı. Özellikle uygulaması WhatsApp’ın engellenmesi akıllı telefon kullanıcılarını zorladı. Sabah saatlerinde mesaj alıp gönderemeyen kullanıcılar, yeniden SMS kullanmaya başladı.
Söz konusu erişim engeli Türkiye’nin dünyadaki internet bağlantısı trafiğinden aldığı payı da düşürdü. İçerik dağıtım ağı (CDN) hizmeti sunan Akamai verilerine göre Türkiye, erişim engelinin olmadığı dönemlerde dünyadaki toplam internet trafiğinden yüzde 1-5 ile yüzde 2 pay alıyor. Erişim engeli sonrasında ise bu rakam yüzde 1’e kadar geriledi. Buna ek olarak internet servislerine yönelik erişim engeli, paylaşılan ‘ısı’ haritalarında da kendini gösterdi. WhatsApp, Facebook ve Twitter gibi servislere erişim engeli, Türkiye’nin dünya haritasında turuncu renkle gösterilmesine yol açtı.

Başbakan Binali Yıldırım ise, “Güvenlik açısından zaman zaman bu tür tedbirlere başvurulabilir. Arkadaşlar güvenlik açısından zaman bu tip tedbirlere başvurabilir. Bunlar geçici tedbirlerdir. Tehlike bertaraf edildikten sonra her şey normale döner” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!