HIZ savaşı

Güncelleme Tarihi:

HIZ savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2016 20:22

İnternete bağlanmak için kullandığımız iki kardeş teknoloji şimdi birbirine karşı. 4.5G’li dönemden sonra hız dopingi alan mobil internet, taşınma kolaylığı ve adil kullanım noktası olmamasıyla göz dolduruyor. Artık fiberin de gücünü arkasına alan sabit internet ise paket seçenekleriyle dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

MOBİL internet mi? Yoksa sabit internet mi? Bu sorular, özellikle son dönemlerde sıkça sorulmaya başlandı. Bunun sebebi de mobil internet hızının sabit interneti yakalaması ve hatta geçimesi. Kullanıcılar, artık akıllı telefonların interneti Wi-Fi noktası olarak kullanabiliyorlar. Veya, SIM karta taktıkları modemleri bir anda Wi-Fi erişimine açabiliyor ve birden fazla cihazla bağlanabiliyor. Tıpkı evdeki modemlerde olduğu gibi. Ancak hız en önemli kriter. Özellikle 4.5G’li dönemin başlamasıyla daha önce 8 Mbps hıza ulaşabilen mobil hatlar, artık kullanıcılara 375 Mbps’ye kadar hız sunmaya başladı. Sabit hatlarla bağlanılan internet hızları ise ADSL’de 8 Mbps VDSL’de ise 24 Mbps civarında yer alıyor. Fiber bağlantıda ise bu rakam 1000 Mbps’ye kadar çıkıyor, ancak hız arttıkça cep de yakıyor. Kısaca hız konusunda iki kardeş teknoloji şu anda birbiriyle kıyasıya mücadele etmeye başladı. Ancak her ikisininde artı ve eksiler bulunuyor. Bu hafta sabit internet ile mobil internet almak isteyenler arasında kalanlar için bir karşılaştırma hazırladık.

Haberin Devamı


MOBİL İNTERNET

ARTILARI
Daha hızlı: 4.5G teknolojisiyle beraber Türkiye’deki mobil internet hızı 375 Mbps hızına kadar çıktı. Bu da ADSL ve VDSL’e göre kat kat daha hızlı yapıyor.

İstediğin yere taşı: SIM kart takılarak Wi-Fi modem olarak kullanabileceğiniz cihazlarla mobil internetinizi birden çok cihazla kullanabilirsiniz.

Kısıtlama yok: Sabit internete göre en önemli farklarından biri adil kullanım noktasının olmaması. Bu sayede bağlantı hızı düşmeden kullanılabiliyor.

EKSİLERİ
Yoğunluğa göre yavaşlama: Veri alışverişi için baz istasyonları kullanılıyor. Baz istasyonlarına bağlı kullanıcı sayısı arttığında internet hızı yavaşlıyor.

Kotaların düşük olması: Sabit internet paketleri adil kullanım noktası hariç sınırsız. Mobil internette ise en fazla satın alınabilecek paket 50 GB ile sınırlı.

Fiyat: Sınırsız sabit internetin paketlerinin 44 lira civarından başlıyor. Bilgisayardan mobil internete bağlanmak isteyenler ise 8 GB kotalı paketler için 45 TL ödüyor.

Haberin Devamı


SABİT İNTERNET

ARTILARI
Fiberin gücü: ADSL’deki hız 8 Mbps, VDSL’de ise 24 Mbps’ye kadar çıkabiliyor. Fiberde ise şu anda sunulan en yüksek hız 1000 Mbps. Yani 40 kat daha hızlı internet bağlanabilmek mümkün.

TV’de daha güçlü: İnternet bağlantısı üzerinden televizyon yayını izlemek isteyen kullanıcılara operatörler TV seçeneği sunuyor. Ancak baz istasyonları yoğun olduğunda bu yayın ara ara donabiliyor. Sabit internette ise sorun yaşamadan TV izlenebiliyor.

Paket seçeneği çok: Sabit internet paketlerine TV, sabit telefon, ve mobil hatlara ek paketler sunuluyor. Bu sayede kullanıcılar daha ekonomik paketlere sahip olabiliyor.


EKSİLERİ
Nakil ücreti: Özellikle taşınma gibi durumlar nakit ücretleri cep yakabiliyor. Nakil ücreti fiber bağlantılarda operatöre göre 100 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Adil kullanım noktası: Kullanıcıların en çok şikayet ettiği konuların başında. 35 GB’tan başlayan bu kota sınırı geçildiğinde hız, 3 Mbps’ye kadar düşüyor.

Her noktada yok: ADSL veya VDSL seçeneğinde hızların yetmediği kullanıcılar tercihlerini fiberden yapmak istiyorlar. Fakat fiber ağ şu anda her yerde bulunmuyor.

 

UYGULAMA

Matematik işlemlerini çözüyor

AKILLI telefonların kamerasını kullanan ‘Mathpix’, çekilen fotoğraflardaki matematik işlemlerini çözüyor. Bunun için görüntü tanıma teknolojisi kullanan uygulamada, dört işlemin yanı sıra grafikli işlemler de çözülüyor. Uygulama iOS işletim sistemlerinde var.
Ücretsiz


HAFTANIN TRENDİ

Vitamin değerlerinizi söylüyor

Haberin Devamı

AKILLI telefonlarla artık vitamin değerlerinizi de ölçebilirsiniz. Newita Vitastiq adındaki cihaz, akıllı telefonlara bir kablo ile bağlanıyor. Parmakların farklı noktalarına dokundurularak çalışan cihaz, 30 adet vitamin ve minerali ölçebiliyor. iOS ve Android cihazlara çalışıyor.
Satış fiyatı: 300 TL


OYUN DÜNYASI

Dengeyi bozan kaybediyor

YERLİ oyun stüdyolarından Gram Games, yeni oyunu ‘Six’i kullanıcılara sundu. Farklı şekillerdeki blokların üzerinde bir altıgen bir cisim duruyor. Amaç ise bu blokları kaldırarak, en tepedeki altıgen cismi aşağıya düşürmeden indirmek. Six, iOS işletim sistemlerinde yer alıyor.
Ücretsiz

ÜRÜN KARŞILAŞTIRMA

Radyosuz olmaz

Haberin Devamı

ONLINE müzik dinlemek hızla popüler oluyor. Ancak geçmiş gelen ve hâlâ bırakmadığımız radyoyu henüz bırakabilmiş değiliz. Trafik durumuna, haberlere veya sevdiğimiz müziklere yer veren bir radyo kanalı mutlaka kaydedilmişler arasında mutlaka vardı. Buradan yola çıkarak radyo özelliğine de sahip olan portatif müzik sistemlerini bir araya getirdik.

HAFTANIN EN YENİLERİ

Üst segmentte yeni akıllı

YERLİ teknoloji markası Casper, premium akıllı telefon modeli VIA A1’i satışa sundu. 4 GB bellek, 8 çekirdekli işlemci ve 64 GB dahili hafızalı Casper VIA A1’de 4 GB ram, hızlı parmak okuma teknolojisi, 13 Megapiksel arka ve 8 Megapiksel ön kamera özelliklerine sahip.
Satış fiyatı: 1499 TL

10’u bir arada traş

PHILIPS, yaz döneminin sona ermesiyle iş ve okul hayatının yoğunluğuna geri dönmeye hazırlanan erkekler için ‘Multigroom QG3380/16’ modelini sundu. Saç, sakal ve vücut tüylerini için 5 başlık ve 5 tarağı ile sunulan model, şarj edilere kullanılıyor.
Satış fiyatı: 274.99 TL

Partiler için ışıklı hoparlör

LG, evde ya da mekanlarda kullanılmak üzere ‘LGLOUDR FH6’ hoparlörü tüketicilerin beğenisine sundu. Çift yollu 600W’lık ses çıkışına sahip olan model, müziğin ritmine göre yanan 64 farklı kombinasyona sahip ışık sistemiyle dikkat çekiyor.
Satış fiyatı: 1199 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!