Hayata böyle tutundu

Güncelleme Tarihi:

Hayata böyle tutundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2013 00:00

Konya'da vücudu kansız kaldığı için her an yaşamını yitirecek olan anne karnındaki bebek, kordon bağında bulunan iki milimetre çapındaki damardan kan verilerek hayata tutundu.

Haberin Devamı

Durdu Akdam (30), hamileliğinin 7. ayında rahatsızlanınca Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Burada yapılan tetkiklerde bebeğin kansız kaldığı, bu nedenle her an ölebileceği belirlendi.


Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar yönetimindeki ekip, gerçekleştirilen başarılı operasyonla bebeğe iki milimetre çapındaki damardan kan verdi.


Ameliyatla ilgili, AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Acar, kansızlık bulgularına rastladıkları anne karnındaki bebek için derhal harekete geçtiklerini söyledi.


Bu durumun bebek için hayati risk oluşturduğunu ifade eden Acar, kalbinin etrafındaki alanda kansızlığın başladığını tespit ettiklerini belirtti.


BEBEĞİN YAŞAMASI İÇİN OPERASYON GEREKLİYDİ

Haberin Devamı


Hemen kan uyuşmazlığı tetkikinin yapıldığını anlatan Acar, şunları kaydetti:


"Tedavi aşamasına geçilmesine karar verdik. Çocuğun beyin damarındaki kan akımı ölçüldü. Bu çok önemliydi. Kansızlık geliştiğinde öncelikle beyin korunuyor. Kalp, beyne giden kanı artırıyor, diğer tarafları azaltıyor. Ultrasonla göbek kordonunu bulduk. Kordonda üç damar var. İkisi getiren, biri götüren damar. Önce iki milimetre çapındaki damardan kan aldık. Gerekli kan tahlili yapıldıktan sonra çocuk için hayati önem taşıyan operasyon kararını aldık. Çünkü tahlilde çocuğun kansız olup olmadığı belirleniyor. Bebeğe anne karnındayken kan verildi. Bu işlem kontrollü ve çok dikkatli şekilde gerçekleştirildi. Kan verildikten sonra tekrar çocuktan kan alıyoruz. Çıkan sonuca göre tedaviye yön veriyoruz."


Acar, operasyonla bebeğin anne karnında kaybedilmesi riskini ortadan kaldırdıklarını sözlerine ekledi. Durdu Akdam ise bebeğini sağlıklı şekilde kucağına alacağı günü sabırsızlıkla beklediğini aktardı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!