Obez ama formda olabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Obez ama formda olabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 00:00

Bilim adamları obezlerin de fiziksel olarak formda olabileceklerini ortaya çıkardı. Araştırmalara göre şişman insanların kalpleri de zayıf yaşıtları kadar sağlıklı olabiliyor.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre şişman ama sağlıklı olmanın anahtarı ''metabolik bakımdan formda olmaktan" geçiyor. Yani kolestrolü, tansiyonu ve şekeri olmayan, egzersiz yapan şişman kişiler de oldukça sağlıklı.


ABD'de yaşayan 43 bin kişiyi incelemeye alan bilim adamları metabolizmaları düzgün olan kişilerde, şişmanlığın bir sağlık riski yaratmadığını ortaya çıkardı.
Sonuçlar Avrupa Kalp Dergisi'nde yayımlandı. Güney Carolina Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği araştırmaya katılanların üçte biri obezdi.
Bu kişilerin yarısının metabolik olarak sağlıklı olduğu ortaya çıkartıldı. Bu sağlıklı obezlerin, diğer şişmanlardan çok daha fazla egzersiz yaptığı görüldü.


 
Bu kişilerin kalp ve damar hastalıklarından ölüm riski, ideal kilolarında olan insanlara eşit. Araştırmanın başında bulunan İspanya'daki Granada Üniversitesi'nden Dr. Francisco Ortega, araştırmanın, fazla kilolara sahip olunsa bile egzersiz yapılarak sağlıklı kalınabileceğini gösterdiğini söyledi. Araştırmaya katılan kadın ve erkeklerin çoğu, benzer hayat tarzlarına sahipti. Bu nedenle bu sonuçlar herkes için geçerli olmayabilir. Araştırmaya katılanları çoğu beyaz, iyi eğitimli ve yönetici konumunda çalışan kişiler.

Haberin Devamı


İngiliz Kalp Vakfı'ndan Amy Thompson, ''Birçok vakada obezite tartışmasız bir risk faktörü. Ancak bu tip araştırmalar, bize, kilonun herşey demek olmadığını gösteriyor. Formda olmak kiloyla sınırlı değil'' dedi.


Thompson, sözlerine ''Özellikle karın bölgelerinde fazla yağlanma olanlar dikkatli olmalı. Bu bölgedeki yağ hüçreleri oldukça aktif, dolayısıyla toksik maddeler üretip kalp hastalığına neden olabiliyorlar'' dedi.

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!