Gülün hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Gülün hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

İsrail'de yayınlanan Masaacher Geographic Magazin dergisi gülü kapak yaptı. Tomurcuktan başlayarak bu güzel çiçeğin gelişimini evre evre anlattı.

KIRMIZI, sarı, beyaz, pembe... Renk renk, çeşit çeşit. Hepsi bir anlam ifade ediyor. Hepsi bir başka kokuyor. Bazen sevgiliye hediye oluyor, bazen de imbikten geçirilip, kimi zaman camilerimizde, kimi zaman evimizdeki kolonyoda, kimi zamanda kozmotik sanayiinde kullanılıyor. Gülün hikayesi baharda tomurcukların çıkması ile başlıyor.

KAPAK OLDU

İsrail'de yayınlanan Geographic Magazin dergisi ekim sayısının kapağında gülün hikayesine yer verdi. Araştırmayı yapan da Türk kültürüne hayran olan ve bu alan üzerinde bir çok araştırma yapan Nitzan Sarig. İsrailli muhabirin kalemi, fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan'ın deklanşörü ile birleşince, gülün hikayesi ortaya çıkmış.

ONAN'IN OBJEKTİFİNDEN

Isparta ve Burdur arasında 1 hafta beraber çalışmışlar Onan ve Sarig. Gül bahçelerinden, gül yağı çıkartan fabrikalara, evlerdeki küçük imbikhanelere, ürünün satıldığı mağazalara kadar bir çok yerde bin 500 kare dia çekimi yapmış Timurtaş Onan. Bu karelerden bir tanesi derginin ekim sayısına kapak oldu.

GÜL BAHÇELERİ

Dergide gül, 15 sayfada 35 fotoğraf ile anlatılmış. Timurtaş Onan fotoğrafların bir çoğunu İlyas, Kılıç, Senir ve Gönen köylerinde çektiğini söylüyor. Çekimler 1999 yılındaki gül hasatında yapılmış ve bir sene sonra yayınlanmış. Gül bahçelerinde başlamış hikaye. Yani köylü kadınların gülleri toplamasıyla... Gülün hikayesi için evdeki imbik kazanlarını bulmuş ikili. Yani eski usul gül yağı çıkartanları. Daha sonra gül yağı çıkartan fabrikada çekim yapılmış. Fabrikadan üretilen gül yağı Arabistan'a satılıyor ve Kabe'nin temizlenmesinde kullanılıyor. Çekimler için Isparta İl kültür Müdürlüğü ve Gülbirlik, destek vermiş. Timurtaş Onan, Geographic Magazin için Elmalı'daki Abdal Musa şenliklerinde de çekim yapmış. Çekimler sırasında yine Nitzan Sarig ile çalışmış. Şenliklerin çekimleri geceli gündüzlü 3 gün sürmüş. Önümüzdeki aylarda Abdal Musa Şenlikleri'nin yayınlanacağını söylüyor Onan. Sanatçı, dergi için çekilen slaytlarla da gösteriler düzenlediğini söylüyor.

Geographic Magazin dergisi gül konusunu işlemek için Isparta ve Burdur arasındaki gül bahçelerinde 500 adet dia çekimi yaptı. Usta fotoğrafçı Timurtaş Onan da bu çalışmalara destek verdi.İsrail’de yayınlanan Geographic Magazin dergisi son sayısını gül ve yetiştirilmesine ayırdı.

Güllerin anlamları

Bir buket gül, çoğu zaman duyguları en iyi şekilde ifade etmenin yoludur...

GÜL: Sevgiyi ifade eder.

(PEMBE)

"Arkadaşımsın."

(KIRMIZI)

"Seni seviyorum; ihtirasla bağlıyım sana!"

(KIRMIZI & BEYAZ)

Birliktelik isteği.

GÜL GONCASI (KIRMIZI) "Genç ve

güzelsin."

(SARI) Sevinç, mutluluk

(BEYAZ) Saflık

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!