Gençler BES'i tasarruf aracı olarak görüyor

Güncelleme Tarihi:

Gençler BESi tasarruf aracı olarak görüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2017 12:57

AvivaSA, gençlerin bireysel emekliliğe nasıl baktığını araştırdı. Yapılan araştırmaya göre, gençlerin yüzde 56’sı bireysel emeklilik sisteminin tasarrufa uygun bir birikim olduğunu düşünürken; her dört gençten biri, emekliliğini şimdiden düşünerek, gelecek 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı planlıyor.

Haberin Devamı

AvivaSA, gençlerin bireysel emeklilik sistemine yaklaşımını ve tasarruf alışkanlıklarını öğrenmek amacıyla, Yöntem Araştırma Danışmanlık işbirliği ile “Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı” araştırmasını gerçekleştirdi. Türkiye’nin 15-35 yaş arası kentsel nüfusunu temsil eden grup üzerinde yapılan araştırmada, bireysel emeklilik sisteminin gençler tarafından tasarrufa uygun algılanıp, algılanmadığı; bireysel emeklilik sisteminin tercih edilmesi için gereken şartlar; gençlerin tasarruf eğilimleri ve emeklilikten ne anladıkları araştırıldı.

Araştırmayla ilgili bir açıklama yapan AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca, bu önemli araştırmayı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle yaptıklarını vurgulayarak; “Türk Gençliğinin BES’i en önemli tasarruf aracı olarak görmesi umut verici, sevindirici bir gelişme. Çünkü, genç yaşlarda başlanacak tasarrufun emeklilik dönemine yansıması çok daha etkili olacak. Türkiye dahil Avrupa’nın 9 ülkesinde geçen sene gerçekleştirdiğimiz “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması”nda, yıllık ortalama kişi başı tasarruf açığımız 3.200 Euro çıkmıştı. Ama 20 yaşında bir Türk gencinin, hayalindeki emeklilik için, yıllık bin Euro ya da ayda 83 Euro tasarrufta bulunması yetiyor.” dedi.

“Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı” araştırmasına göre, gençlerin yüzde 56’sı bireysel emeklilik sisteminin tasarrufa uygun bir birikim şekli olduğunu düşünüyor. Gençler, bireysel emeklilik sistemi olmasaydı, tasarruf aracı olarak öncelikle vadeli banka hesabını (yüzde 41) seçeceklerini belirtiyorlar. Alternatif tasarruf aracı olarak, vadeli banka hesabını, gayrimenkul (yüzde 38) ve yastık altı yöntem (yüzde 21) izliyor.

Araştırmada, bireysel emeklilik sistemini tasarrufa uygun bir yatırım aracı olarak görmeyen gençlerin fikirlerini değiştirmek için, sistemde ne gibi özelliklerin ön plana çıkması gerektiği de sorgulandı. Çıkan sonuçlara göre, gençlerin yüzde 35’i, devlet katkısının daha fazla olmasının bireysel emeklilik sistemini tasarruf aracı olarak tercih etmelerini olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor. Bu özelliği sırasıyla; herhangi bir faiz kaybı ya da kesinti olmadan birikimi çekebilmek (yüzde 25), geri ödemelerin başlama süresinin daha erken olması (yüzde 21) ve prim ödemelerinin uygun olması (yüzde 13) izliyor.

15-35 yaş arası gençlerin yüzde 27’si, gelecek 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı düşünüyor, yüzde 19’u ise kararsız. Gençler, bireysel emeklilik yaptırmanın önemini sırasıyla; “emeklilikte iyi bir maaş almak istiyorum” (yüzde 46), “geleceğimi şimdiden garanti altına almam gerekiyor” (yüzde 38) ve “emeklilik dönemimde çalışmak istemiyorum” (yüzde 14) olarak açıklıyor. Bireysel emeklilik yaptırmayı düşünmeyenler ise, çoğunlukla ilgilenmediği (yüzde 35) ve maddi durumu uygun olmadığı için (yüzde 30) konuya olumsuz bakıyor.

Gençler emekliliklerini öncelikle güvence altına alınması gereken bir dönem olarak görüyor ve şimdiden o döneme yatırım yapılması gerektiğini düşünüyor. Bu görüş özellikle 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı düşünenlerin yüzde 66’sı ve bireysel emekliliği tasarrufa uygun bir birikim aracı olarak görenlerin yüzde 59’u arasında oldukça yaygın.

Gençlerin bir diğer emeklilik tanımı ise, emekliliğin hayalleri gerçekleştirme dönemi olduğu yönünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!