Engellileri anlama ‘müze’si

Güncelleme Tarihi:

Engellileri anlama ‘müze’si
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2016 20:34

TURKCELL 2014’ten bu yana İstanbul Gayrettepe metro durağında desteklediği “Karanlıkta Diyalog ve Sessizlikte Diyalog” sergilerini “Turkcell Diyalog Müzesi” haline getirdi.

Haberin Devamı

Hedef engellilerin hayatına empati kurmak. Engel Tanımayanlar projesi kapsamında engellilerle ilgili ürün ve hizmetler sunan, engelli okullarında teknoloji atölyeleri kuran Turkcell böylece dünyadaki ikinci Diyalog Müzesi’ni hayata geçirmiş oldu.

İKİ ANA BÖLÜM VAR

Müzede iki farklı bölüm bulunuyor. Bölümlerden biri işitme engellilerin, diğeri de görme engellilerin hayatlarını deneyimlemeyi sağlıyor. Gruplara engelli kişiler rehberlik ediyor. Kısa süreliğine de olsa engellilerin hayatına empati kurulması sağlanıyor. Biz de ilk olarak kulaklıkları takıp derin sessizliğin olduğu bir ortama girdik. İlk anda ne çok ses duyuyoruz ve hiç farkında değiliz diye düşündüren ortamda, duymadan kendini nasıl ifade edebileceğimiz, hatta kendimizi, duygularımızı nasıl anlatacağımızı deneyimledik. İkinci bölüm ise tamamen karanlık bir bölümdü. Bir parkta gezip, bastonla yol bulup, köprülerden geçip, vapura bindik! Sergiyi gezenlerin yüzde 67’si 18-25 yaş arasında, yüzde 60’ı ise kadın. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, “Engellilerle ilgili farkındalığın bir adım ötesine geçip empati kurulmasını sağlamak istiyoruz. Bir iletişim şirketi olarak her alanda iletişimi sağlamak bizim misyonumuz. Bu müze ile de önyargı duvarlarını kırarak iletişim dili birbirinden farklı olan engelli ve engelsiz bireylerin diyalogunu geliştirmiş oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

100 BİN ZİYARETÇİ GEZDİ

BU projeyi Türkiye’ye getiren Hakan Elbir, İstanbul Social Enterprise Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü. Elbir, “Ben de bu deneyimi ilk yurtdışında gördüm. Hiç engelli arkadaşım olmamıştı. Proje sergi olarak başladı. Turkcell’in desteğiyle metrodaki ticari alanlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden kiralandı. Turkcell’in ve belediyenin projeye inancı sayesinde müze oldu. Oluşturulan bu iki ortamda İstanbullular, doğa ve park alanı, Taksim Tarihi Tramvayı, vapur yolculuğu gibi gündelik hayatta bulunduğumuz yerleri tamamen karanlıkta deneyimlerlerken, özel bölümlerden oluşan Sessizlikte Diyalog’da ise yüz ifadelerini ve vücut dilini nasıl etkin kullanabileceklerini, işitme dışındaki duyularımızla neler başarabileceğimizi görüyorlar. Bugüne dek müzeye 100 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Müzeye giriş ücreti ise 30 lira” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!