Yerli telefona teşvik verilmeli

Güncelleme Tarihi:

Yerli telefona teşvik verilmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2013 01:28

Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, 3G’nin ardından 4G ile birlikte eğitim ve sağlık sektörünün de ‘cep’e gireceğini söyledi.

Haberin Devamı

“Yeni yönetim kuruluyla iyi bir başlangıç yaptık” diyen Ciliv, “Yönünü inovasyona çevirmiş iyi bir takımız. Ekibimiz ve müşterilerimizle aynı hızda devam ediyoruz” dedi.

TURKCELL bir taraftan devam eden davalarla sahiplilik sorununu çözmeye çalışırken bir taraftan da SPK’nın atadığı yeni yönetim kurulu ile yönetimdeki tıkanıklığı giderip rakebet savaşını eksiksiz sürdürmeye çalışıyor. CEO’ üreyya Ciliv, yeni oluşan yönetim kurulu ve akıllı telefon sektöründe Türkiye’de tasarlanarak bir ilki yaratan T40’ın ardından yaşanan son gelişmeleri Hürriyet’e değerlendirdi. Ciliv, iki yıl içinde Türkiye’de kullanılan akıllı telefonların yüzde 10’nun yerli telefon olacağını belirterek, “Bunu başarabiliriz. Yerli telefon üretimi konusunda elektronik üreticilerine teşvikler verilirse bu oran daha hızlı artar. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bütün elektronik firmalarıyla bir senedir görüşüyoruz. GSM firması olarak ilk adımı atmaktan mutluyuz. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı herkes yaptığı büyük köprü ve otoyol projeleriyle tanıyor. Ama teknolojiye de katkısı çok büyük katkısı var” diye konuştu.

4G İLE EĞİTİM CEBE GİRECEK

4G’nin 2015 yılında Türkiye’de kullanılacağını öngören Ciliv, 4G hızlı internete olanak sağlayacağını belirterek şunları söyledi: “Bunun etkisi çok büyük olacak. 2G’den 3G’ye geçeli 4 seneyi geçti. Bu dönemde kişi başına internet kullanımı 54 misli arttı ve birim fiyat 20 iken 1 oldu yüzde 95 düştü. Bu inanılmaz bir şey. Video çok önemli bir data format olarak ortaya çıktı. Trafiğin yüzde 65’ini oluşturdu. 2007 yılında Turkcell’in şebekesinde data yüzde 5’in altındayken, bugün ise trafiğin yüzde 70’i. Ses evvelden yüzde 95’in üstündeydi. Şimdi yüzde 30. 4 senede 54 misli artmış. Bu trend devam ediyor.”

4G İLE URFA’YA OXFORD GELECEK

4G’de 40 bin 3G baz istasyonlarına yaklaşık 30 bin TL’lik yatırım yapılacağını anlatan Ciliv, “Burada en çok öne çıkacak alanın mobil eğitim olduğunu düşünüyorum. Böylece ‘Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik’ sözü artık geçerli olmayacak. 4G ile birlikte gelecek mobil eğitimle biz Urfa’ya Oxford’u da Stanford’ı da bunun gibi Türkiye’nin önemli üniversitelerini getirmiş olacağız. Sanal ortamda bunların hepsi gerçekleşecek” diye konuştu.

İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK

Ciliv, yeni yönetim kurulu üyeleri için de şu değerlendirmeyi yaptı: “Yönetim kurulları şirketlerin en üst mercileridir. Biz çalışanlarımız, yönetimimiz ve ekibimizi bir takım olarak görüyoruz. Müşterilerimizi de bu takımdan ayrı görmüyoruz ve her zaman inovasyon odaklı çalışıyoruz. Her zaman yeni fikirlerin peşindeyiz ve bunların ekonomik faydaya dönüşmesi için çalışıyoruz. Yeni yönetim kurulumuzla iyi bir başlangıç yaptığımızı düşünüyoruz. Biz yönetim kuruluyla çalışmayı seçmiyoruz. Onlar bizimle çalışmayı seçiyor.”

Haberin Devamı

Digiturk’ün yeni sahipleriyle de çalışırız

CİLİV, Digiturk’ün gruptan ayrılmasına ilişkin ise şunları söyledi: “Digitürk ile bazı konularda işbirliklerimiz oldu. Ama inanın bu hep karşılığını vererek oldu. Hiçbir zaman burada bedava bir şey yoktu. Maliyeti neyse onu veriyorduk. İlerde de olabilir. Biz LİG TV ile ilgili Goller Cepte’nin bazı içeriklerini Türk Telekom Grubundan alıyoruz. Bu çeşitli işbirlikleri her zaman oluyor. O yüzden ileride de Digitürk’ün sahibi kimse yine işbirlikleri devam edecektir.”

Haberin Devamı

Artık rekabet daha pozitif yönde

SEKTÖRDEKİ rekabetin bir dönem sadece pazar payı kapmaya yönelik olduğunu söyleyen Ciliv, “Bu daha küçük ve piyasaya yeni girdikleri için böyleydi. Turkcell ise hep bir denge oldu. Biz New York ve İstanbul borsasına akredite bir firmayız. Kendi ayakları üzerinde duran bir firmayız. Bizim yurt içinde veya yurt dışında bize devamlı para yollayan başka bir büyük grup yok. O yüzden sürdürülebilir bir karlılığı devam ettirmeliyiz. Onu da başarıyla yaptık. Diğer operatörlerin de daha rasyonel fiyatlamaya gitmelerini bekliyorum. İrrasyonel fiyatlama uzun vadede müşteri aleyhine olacaktır. Ünlü bir CEO’nun dediği gibi karlılık şirketlerin oksijeni gibidir. Biz o dengeyi iyi sağladık” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

İşten artakalan zamanda Darıca’sa balık tutuyorum

BİR çiftlik haylim vardı ama henüz başlamadı. Rahmetli babamdan kalma bir çiftliğimiz var. Aslında orayı en güzel şekilde değerlendirmek istedim. Ama bir yandan da Turkcell’i de çok seviyorum. Yeni yönetim kurulumuzla çok aktif çalışıyoruz. Çok heyecanlı projelerimiz var. O yüzden ben o işi şu anda biraz delage ettim. Kardeşlerime bıraktım ve güvendiğimiz arkadaşlarımıza bıraktım. Ama bir laf vardır. İnsanlar sonunda toprağa, geriye gidiyorlar. Toprak da insanı çekiyor. Şimdi yeni hobi balık tutmak ve eskisi gibi yüzmeye devam ediyorum. Her gün 2 bin metre yüzüyorum bir de küçük bir kayıkla istavrite çıkmaya başladım çapayla. Darıca’da, Bayramoğlu’nda İletişim sayesinde işime her yerden işime bağlanıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!