Yeni Hatay seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Yeni Hatay seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 07:00

Deprem sonrası yıkımın büyük olduğu Hatay’da kent merkezinin yeniden ihyası için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda gönüllü olan Türkiye Tasarım Vakfı, kentteki Türk ve yabancı uzmanlarla bir araya gelerek tasarım sürecini değerlendirdi. Uzman mimarların odağında şehrin ruhunu kaybetmeden yenilenmesi var. Depremzedeler ise yerinde dönüşüm ve güven ortamının sağlanmasını istiyor.

Haberin Devamı

Deprem felaketinin ardından bölgenin tekrar nasıl ayağa kalkacağı ve konutların nasıl inşa edileceği soruları öne çıkıyor. Bu noktada Türkiye Tasarım Vakfı, kentin master planını, kent merkezinin tasarımını ve mimari projelerini hazırlamaya gönüllü olmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde Hatay’ın yeniden ihyası için imzalanan protokol kapsamında yapılanlar önceki gün Hatay’da düzenlenen bir çalıştayla anlatıldı. Çalıştayda mimarlar sunum yaptı. Süreç içinde neler yapılması gerektiği paylaşıldı. En çok konuşulan konu ise Hatay’ın ruhunun unutulmaması ve duygusal faktörlerin iyi korunması oldu. Çalışmalar birkaç ay daha uzman değerlendirmeleriyle devam edecek ve Bakanlığa Mart 2024’te bir yol haritası sunulacak. 

Haberin Devamı

HAKLAR KORUNACAK

Antakya’daki çalıştayda depremzedelerle de bir araya gelindi. GEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Oğulbalı depremzedelerin ‘evim nerede olacak’ sorusuna, “Kendi planlama sahamız içerisinde kalan her bir bağımsız bölümle ilgili tüm mevcut mülkiyetlerin durumu belirlendikten sonra en yakın lokasyonda yeni barınma yerleri vermeye çalışacağız” dedi ve çalışmaları şöyle anlattı: “Kentsel dönüşüm ekiplerimiz 11 ilin tamamında herkesin mülkiyetiyle ilgili tespit ve değerlendirme durumunu araştırıyor. Ruhsatı olan veya olmayan ya da kaçak yapısı olan, iskanı olmayan olabilir. Biz tüm mülkiyeti korumak adına deprem olmadan 1 dakika öncesindeki yapıların durumu neyse aynı şekilde tespite başladık. Herkesin hakkını koruyabileceğimiz bir proje sağlamaya çalışıyoruz.”

‘EN İYİLERLE ÇALIŞIYORUZ’

Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu da çalıştayda proje ekibinin yetkinliğine vurgu yaptı. Kalyoncu, “Burada çalışan tasarım ve proje firmaları dünyadaki en iyi beyinler. Londra, Madrid, New York’tan gelen var ve yurtdışında şehircilik konusunda kendini geliştirmiş Türkler de gelip burada hizmet etmek istiyorlar. Güzel ve iyi bir şey çıkacak ve bunu bizden hızlı kimse yapamaz” dedi. Kalyoncu, projenin yapımının devlet tarafından üstlenildiğini belirterek, “Şehirler merkezden büyüyerek çeperlere doğru yayılıyor. İlk yapılanlar doğru olursa sonrasında gelenler onları takip edecek. O yüzden devletimiz bunu riske atmak istemedi. Şehirlerin tasarımı da yapımı da tamamen devletin kontrolü altında” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Yeni Hatay seferberliği

Mehmet Kalyoncu

HERKES ANAHTAR SAHİBİ OLACAK

Keym Kentsel Yenileme Merkezi Kurucu Ortağı Cem Yılmaz ise, “Mevcut durumdaki bağımsız birim sayısına göre proje çalışıyoruz. Herkes anahtar sayısı kadar anahtar alacak. Çok başka bir coğrafyadayız. Açık, şeffaf, adil olmak hedefimiz. İstediğimiz şey 5 bin 500 kilometrekarelik Hatay ilinin tamamında bir stratejik mekânsal plan ortaya koymak” diye konuştu.

Antakyalı mimar Ömer Selçuk Baz da projede yer alan isimlerden. Baz, “Projenin bir numaralı konusu mahalle kültürünün yani komşuluk ilişkilerinin yürütülmesi. Mülkü olan herkesin mülkü olacak ve dışarıdan yabancı gelmeyecek” dedi.

Haberin Devamı

PROJE HEDEFLERİ: ‘DAHA İYİ BİR ANTAKYA’

Bölgede yaşayanlar yer değişimi olmadan yeniden düzenlenecek yerleşim alanlarında yaşam olanağına sahip olacak ve dışarıdan insan gelmeyecek.

Eski kent merkezi canlandırılacak, yeni ticaret alanları oluşturulacak.

İstihdam alanları sağlanacak.

Ulaşımda yapılacak yeni düzenlemelerle trafik hızı azaltılacak ve bisiklet dostu bir kent yapılacak.

Yeşil alan ve kamu alanları artacak, kentsel yaşamın kalitesi yükseltilecek.

Sosyalleşme ve etkileşim alanları yaratılacak.

Kentlinin birlikte vakit geçireceği erişilebilir ortak alanlar kurgulanacak.

Binalar daha az katlı olacak.

Toplam inşaat alanı düşürülecek ve daha düşük metrekareli konutlar oluşturulacak.

Haberin Devamı

Kentte yer alan dere yataklarının çevresine yerleşim izni verilmeyecek.

Asi kenarı dahil dere yatakları açılacak. Kentin nefes alacağı yerler olacak.

Kişi başına düşen yeşil alan metrekaresi artacak.

Ulaşım sisteminde kullanılmayan acil durum sırasında yetersiz kalan akslar kapatılacak.

Yeni Hatay seferberliği

VATANDAŞ NE DİYOR

Toplantıya katılan depremzedeler ise sürecin nasıl ilerleyeceğini ve evlerine ne zaman kavuşacaklarını merak ediyor. Depremzedeler çalıştayda, ‘Evim eski yerinde olacak mı, aynı metrekarede mi olacak, işyerleri nerede ve nasıl olacak’ gibi sorular yöneltti. Birkaç evi olan ise aynı sayıda ev veya işyeri istiyor.  En çok merak edilenler arasında ise az hasarlı binaların akıbetinin ne olacağı var. Depremzedeler daha hızlı ve profesyonel bir iyileşme bekliyor.

BAKMADAN GEÇME!