Yatırım yağmuru... Bir ayda 66.3 milyar liralık başvuru geldi

Güncelleme Tarihi:

Yatırım yağmuru... Bir ayda 66.3 milyar liralık başvuru geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2023 07:00

Ekonomide atılan kararlı adımlar yatırımcılardan karşılık buldu. Sadece temmuz ayında Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilmek üzere toplam değeri 66.3 milyar TL’yi bulan yatırım başvurusu geldi. Başvuru sahipleri arasında Samsung, Cargill gibi dünya devleri de var, Kalyon, IC, Eksim gibi Türkiye’nin küresel marka olma iddiasında şirketleri de. Yatırımlar hayata geçirilirse 26 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor.

Haberin Devamı

Dünya ekonomisinde yaşanan durgunluk işaretleri kaygı uyandırırken, yeni ekonomi yönetiminin hazirandan bu yana attığı kararlı adımlar Türkiye’yi yatırım iştahında pozitif ayrıştırdı. Temmuz ayında Türkiye’nin dört bir yanından 66 milyar 300 milyon liralık yatırım başvurusu geldi. Aralarında Erzurum’a 2.4 milyar liralık tuvalet kâğıdı, peçete, havlu yatırımının da olduğu yaklaşık 2 bin yatırımın, 26 bin kişiye istihdam yaratması öngörülüyor.

Başvurular arasında Kalyon’un Niğde, Şanlıurfa ve Gaziantep’te yaklaşık 8 milyar liralık 7 GES yatırımı ile yine IC İçtaş’ın Hatay’ın Ezin ilçesinde hayata geçirmeyi planladığı 2.3 milyar liralık GES yatırımları da var. Usta Grup Gaziantep Islahiye’de yapacağı 1.2 milyar liralık iplik yatırımıyla 400 kişiye istihdam sağlayacak. İBB’nin 5.1 milyar liralık metro seti alımı, AGM Teknoloji’nin Kocaeli’nde yıllık 2.5 milyon cep telefonu üretimini kapsayan tesisi, Samsung’un Tekirdağ’daki cep telefonu fabrikası modernizasyonu, Cargill’in Balıkesir’de sıfırdan planladığı yeni yatırım başvuruları da temmuz ayında gelenler arasında.

Haberin Devamı

ENERJİ BAŞI ÇEKTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın temmuz ayı yatırım teşvik başvurularında, deprem illerine yönelik yatırım planlarının devam ettiği görüldü. Özellikle enerji yatırımlarına büyükler başta olmak üzere her ölçekten şirketin ilgisi olduğu da dikkat çekti. Teknoloji ağırlıklı yatırımlarda istihdam sayısı düşük. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde istihdamın yoğun olduğu tekstil, konfeksiyon, iplik yatırımları için çok sayıda teşvik başvurusu yapıldı. Bin 195 başvurunun toplam yatırım tutarı 66 milyar lirayı aşarken, yatırım teşvik başvurusunda toplam istihdam sayısı 25 bin 823 olarak hesaplandı.

240 BAŞVURUYA İZİN

Temmuzda 485 milyon lira tutarında 43 yatırım teşvik belgesi iptal edilirken, yatırımı tamamlayan 240 başvuruya tamamlama vizesi verildi. Böylece 5.8 milyar liralık yatırımla 12 bin 430 kişiye istihdam sağlanmış oldu.

KİM, NEREYE, NE YAPMAK İSTİYOR?

* Listede en büyük yatırım tutarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköy-Kaynarca-Sabiha Gökçen ile Pendik-Sabiha Gökçen arasındaki metro hattına 5.1 milyar liralık 25 set alım planı oluşturdu.

Haberin Devamı

* İkinci sırada ise IC İçtaş’ın Hatay’ın Ezin ilçesinde kurmayı planladığı 2.3 milyar liralık güneş enerji santralı (GES) var.

* Kalyon Holding’in Niğde Bor’da 2.1 milyar liralık 100 MW, Şanlıurfa Viranşehir’de kurulacak toplam 4.2 milyar liralık üç santral ve Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yapılacak toplam 1.5 milyar liralık üç GES projesi de listede yer alıyor. Kalyon’in yapacağı yatırımların toplam tutarı 8 milyar TL’ye ulaşıyor.

* Eksim Enerji de İstanbul Silivri ve Sakarya Geyve’de iki ayrı rüzgâr santralında toplam 3.1 milyar liralık tevsi yatırımı için teşvik başvurusunda bulundu.

* Lila Kâğıt, Erzurum Palandöken’de 2 milyar 437 milyon liralık tuvalet ve temizlik kâğıtları, havlu peçete üretimi için başvururken, 300 kişiye istihdam sağlamayı planlıyor.

Haberin Devamı

* Cargill, Balıkesir Altıeylül ilçesinde 600 milyon liralık komple yeni yatırımıyla kimyasal ürün imalatı için başvurdu. Şirket burada pepton/protein maddeleri ve deri tozu (mısır proteini) üretecek.

DEPREM İLLERİNDE BAŞVURU SÜRÜYOR

Gaziantep İslahiye’de Şerici Tekstil, 300 kişiye istihdam sağlayacağı 2.9 milyar liralık pamuk ipliği yatırımı için başvurdu. Kahramanmaraş’ta MEM Tekstil 1.2 milyar liralık yatırımla 250 kişiye iş sağlamayı planlarken, Gaziantep’de 215 milyon liralık yatırım, 100 kişilik istihdamla bebek bezi, hasta bezi üretimi yapılacak. Diyarbakır Eğil’de İSKUR Tekstil, 1.6 milyarlık kısa elyaf iplikçiliği yatırımıyla 250 kişiye istihdam sağlamayı öngörüyor. Pakmem Elektrik, Kahramanmaraş’ta 70 MW’lık GES kurmak üzere 956 milyonluk yatırımına teşvik istedi.

Haberin Devamı

CEP TELEFONUNDA KIYASIYA YARIŞ

AGM Teknoloji Kocaeli Çayırova’da öncelikli yatırım kapsamında, yıllık 2.5 milyon adet cep telefonu üretmek üzere komple yeni yatırım için başvurdu. Şirket, 607 milyon liralık yatırım karşılığında 150 kişiye istihdam sağlayacağını bildirirken, faiz desteği, gümrük muafiyeti, yedi yıl sigorta prim istisnası gibi bir dizi teşvikten yararlanacak. Samsung Tekirdağ’da yılda 2.3 milyonluk cep telefonu yatırımını modernize etmek için teşvik belgesine başvurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!